Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to klasyka polskiej kuchni. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Do zupy można też dodać ugotowaną białą fasolę lub kaszę gryczaną ugotowaną na sypko.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Warzywa i kości dokładnie opłucz. Warzywa obierz, buraki pokrój na ćwiartki.
- Do garnka włóż mięso, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i sól. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 30-40 minut.
- Następnie dodaj warzywa, gotuj do miękkości.
- Wywar odcedź, wlej zakwas buraczany. w osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj dokładnie. Miksturę rozprowadź w gorącym wywarze. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
- Podawaj z ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl