Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany to klasyka polskiej kuchni. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Do zupy można też dodać ugotowaną białą fasolę lub kaszę gryczaną ugotowaną na sypko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Warzywa i kości dokładnie opłucz. Warzywa obierz, buraki pokrój na ćwiartki.
- Do garnka włóż mięso, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i sól. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 30-40 minut.
- Następnie dodaj warzywa, gotuj do miękkości.
- Wywar odcedź, wlej zakwas buraczany. w osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj dokładnie. Miksturę rozprowadź w gorącym wywarze. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
- Podawaj z ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze