Trwa ładowanie...
d1t45yg

Barszcz czerwony zabielany

Przepis

Barszcz czerwony zabielany to klasyka polskiej kuchni. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami. Do zupy można też dodać ugotowaną białą fasolę lub kaszę gryczaną ugotowaną na sypko.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Barszcz czerwony zabielany
123RF
Składniki
  • 500 g buraków ćwikłowych
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • kość wołowa (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • pęczek włoszczyzny
  • cukier
  • ziele angielskie
  • liście laurowe bobkowy
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zakwas buraczany do smaku
  • 1 szk. kwaśnej śmietany
Przepis
  • Warzywa i kości dokładnie opłucz. Warzywa obierz, buraki pokrój na ćwiartki.
  • Do garnka włóż mięso, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i sól. Doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 30-40 minut.
  • Następnie dodaj warzywa, gotuj do miękkości.
  • Wywar odcedź, wlej zakwas buraczany. w osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj dokładnie. Miksturę rozprowadź w gorącym wywarze. W razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku.
  • Podawaj z ziemniakami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Barszcz czerwony zabielany
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1t45yg

Podziel się opinią

2
Share
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
d1t45yg
Więcej tematów
d1t45yg