Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie

Pyszne, kremowe ciasto z czekoladą. Jest niesamowicie delikatne, aksamitne, dosłownie rozpływa się w ustach. Z pewnością uprzyjemni niejedno rodzinne spotkanie. Wypróbujcie przepis, jest naprawdę prosty. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębieBardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie
Natalia Kudela

Spód:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g mlecznej czekolady (ja użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 50 proc.)
  • 200 g białej czekolady

Wierzch:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

Przepis

  • Do rondelka wlać około 700 ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
  • Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Spód: do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).
  • Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy. Następnie dodać 125 g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.
  • Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło).
  • Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.
  • Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru