Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie
Pyszne, kremowe ciasto z czekoladą. Jest niesamowicie delikatne, aksamitne, dosłownie rozpływa się w ustach. Z pewnością uprzyjemni niejedno rodzinne spotkanie. Wypróbujcie przepis, jest naprawdę prosty. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Spód:
- 5 białek
- 120 g cukru
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)
Wierzch:
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
- 1 łyżka cukru pudru
- kakao do posypania
- Do rondelka wlać około 700 ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera.
- Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
- Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
- Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
- Spód: do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.
- Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).
- Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy. Następnie dodać 125 g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.
- Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło).
- Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.
- Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.
- Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze