Trwa ładowanie...
d45ud42
30-11-2021 10:46

Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie

Przepis

Pyszne, kremowe ciasto z czekoladą. Jest niesamowicie delikatne, aksamitne, dosłownie rozpływa się w ustach. Z pewnością uprzyjemni niejedno rodzinne spotkanie. Wypróbujcie przepis, jest naprawdę prosty. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

d45ud42
3.6
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Spód:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g mlecznej czekolady (ja użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 50 proc.)
  • 200 g białej czekolady

Wierzch:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania
Przepis
  • Do rondelka wlać około 700 ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
  • Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Spód: do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).
  • Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy. Następnie dodać 125 g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.
  • Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło).
  • Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.
  • Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ud42
d45ud42
d45ud42
d45ud42
Więcej tematów
d45ud42