Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie

Pyszne, kremowe ciasto z czekoladą. Jest niesamowicie delikatne, aksamitne, dosłownie rozpływa się w ustach. Z pewnością uprzyjemni niejedno rodzinne spotkanie. Wypróbujcie przepis, jest naprawdę prosty. Przepis pochodzi z bloga "Mała Cukierenka".

Bardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębieBardzo kremowe ciasto z dużą ilością czekolady. Niebo w gębie
Natalia Kudela

Spód:

  • 5 białek
  • 120 g cukru
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej)

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 5 żółtek
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g cukru
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g mlecznej czekolady (ja użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 50 proc.)
  • 200 g białej czekolady

Wierzch:

  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kakao do posypania

Przepis

  • Do rondelka wlać około 700 ml mleka, dodać cukier, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę, 3 budynie i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek, użyłam do tego miksera.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować bardzo gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej mleczną czekoladę, każdą część dokładnie wymieszać, aż czekolada się roztopi (budynie mogą jeszcze trochę zgęstnieć, ale tak ma być).
  • Każdy budyń czekoladowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, oba mają mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Spód: do czystej miski przełożyć białka i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone orzechy, mąkę i wymieszać szpatułką.
  • Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia (piana bardzo opadnie).
  • Z ciemnego budyniu zdjąć folię spożywczą i przez chwilę ucierać go mikserem, aż zrobi się bardziej kremowy. Następnie dodać 125 g pokrojonego masła i znów ucierać mikserem na jednolity krem. Tak samo postępujemy z jasnym kremem, przez chwilę go ucieramy i dodajemy masło.
  • Z blaszki wyjąć spód i zdjąć papier do pieczenia. Papier i spód włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu, że odkleiliśmy papier od ciasta będzie się ono łatwiej kroiło).
  • Na spód w blaszce wyłożyć połowę jasnego kremu i wyrównać. Następnie wyłożyć połowę ciemnego kremu, wyrównać. Wyłożyć pozostały jasny krem i resztę ciemnego kremu, wyrównać.
  • Do miski wlać śmietankę, dodać cukier, fix i ubić.
  • Gotową śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀