Bakłażany nadziewane pomidorami i fetą

Bakłażany faszerowane pomidorami i fetą według przepisu Roberta Sowy to fantastyczny pomysł na lekką kolację. Kluczem do sukcesu jest dobrze doprawione nadzienie. Palce lizać!

Bakłażany nadziewane pomidorami i fetąBakłażany nadziewane pomidorami i fetą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 2 bakłażany
• 5 łyżek oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 2 pomidory malinowe
• 5 czarnych oliwek
• 10 zielonych oliwek
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
• 100 g sera feta
Do smaku: sól himalajska młynek, kmin rzymski, papryka węgierska słodka, oregano

Przepis

  • Bakłażany przekrajamy na pół. Miąższ nacinamy w szachownicę, uważając, by nie przeciąć skóry, solimy, za pomocą pędzelka obficie smarujemy oliwą i oprószamy kminem rzymskim.
  • Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 45 minut. Gdy bakłażany się pieką, możemy przygotować farsz. Czosnek zgniatamy nożem i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Pomidorów nie musimy obierać ze skórki, kroimy je w drobną kostkę.
  • Siekamy oliwki oraz kolendrę. W dużym rondlu podgrzewamy pozostałą oliwę (ok. 2 łyżek). Wrzucamy czosnek oraz cebulę i mieszając, podsmażamy przez 1 minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory. Ponownie mieszamy przez 1 minutę i doprawiamy papryką węgierską.
  • Dodajemy oliwki oraz kolendrę, doprawiamy solą himalajską i mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę. Połówki bakłażanów wyjmujemy z piekarnika. Łyżką wydrążamy miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki. Upieczony miąższ drobno siekamy i wrzucamy do rondla z farszem. Wymieszanym farszem nadziewamy bakłażany. Ser feta trzemy na tarce o dużych oczkach i układamy go na bakłażanach, a następnie posypujemy oregano.
  • Nadziewane bakłażany wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na mniej więcej 15 minut – do czasu, aż ser się zapiecze.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀