Bakłażan faszerowany. Idealny na lato

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu" składającej się z 15 aromatycznych historii z ziołami w roli głównej, opowiedzianych przez polskich blogerów i kucharzy.

Książka "Zioła na talerzu" zawiera 75 przepisów na aromatyczne ziołowe dania
Źródło zdjęć: © Zioła na talerzu
6

Do przygotowania papiekanych bakłażanów faszerowanych potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości bakłażana
  • 40 g kaszy quinoa
  • 4-5 łyżek ziarenek granatu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • jedną małą czerwoną cebulę
  • garść posiekanego majeranku
  • 3/4 łyżeczki za’atar’u
  • 3-4 łyżki sera bryndzy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • szczyptę soli

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż. Ponacinaj miąższ. Skrop olejem, zawiń w folię spożywczą i piecz aż zmięknie. W tym czasie ugotuj kaszę quinoa według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Dodaj kaszę, granat, majeranek, ser, olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Aby przygotować sos wrzuć do miseczki wszystkie składniki i połącz je ze sobą. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjmij z niego miąższ. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Farszem wypełnij bakłażana i wstaw do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z sosem i natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru