Bakłażan faszerowany. Idealny na lato

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu" składającej się z 15 aromatycznych historii z ziołami w roli głównej, opowiedzianych przez polskich blogerów i kucharzy.

Książka "Zioła na talerzu" zawiera 75 przepisów na aromatyczne ziołowe dania
Źródło zdjęć: © Zioła na talerzu

Do przygotowania papiekanych bakłażanów faszerowanych potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości bakłażana
  • 40 g kaszy quinoa
  • 4-5 łyżek ziarenek granatu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • jedną małą czerwoną cebulę
  • garść posiekanego majeranku
  • 3/4 łyżeczki za’atar’u
  • 3-4 łyżki sera bryndzy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • szczyptę soli

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż. Ponacinaj miąższ. Skrop olejem, zawiń w folię spożywczą i piecz aż zmięknie. W tym czasie ugotuj kaszę quinoa według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Dodaj kaszę, granat, majeranek, ser, olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Aby przygotować sos wrzuć do miseczki wszystkie składniki i połącz je ze sobą. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjmij z niego miąższ. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Farszem wypełnij bakłażana i wstaw do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z sosem i natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia