Bakłażan faszerowany. Idealny na lato

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu" składającej się z 15 aromatycznych historii z ziołami w roli głównej, opowiedzianych przez polskich blogerów i kucharzy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Książka "Zioła na talerzu" zawiera 75 przepisów na aromatyczne ziołowe dania
Książka "Zioła na talerzu" zawiera 75 przepisów na aromatyczne ziołowe dania (Zioła na talerzu)
WP

Do przygotowania papiekanych bakłażanów faszerowanych potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości bakłażana
  • 40 g kaszy quinoa
  • 4-5 łyżek ziarenek granatu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • jedną małą czerwoną cebulę
  • garść posiekanego majeranku
  • 3/4 łyżeczki za’atar’u
  • 3-4 łyżki sera bryndzy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • szczyptę soli

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż. Ponacinaj miąższ. Skrop olejem, zawiń w folię spożywczą i piecz aż zmięknie. W tym czasie ugotuj kaszę quinoa według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Dodaj kaszę, granat, majeranek, ser, olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Aby przygotować sos wrzuć do miseczki wszystkie składniki i połącz je ze sobą. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjmij z niego miąższ. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Farszem wypełnij bakłażana i wstaw do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z sosem i natką pietruszki.

WP

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"

Materiały prasowe
Podziel się
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP