Bakłażan faszerowany. Idealny na lato

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu" składającej się z 15 aromatycznych historii z ziołami w roli głównej, opowiedzianych przez polskich blogerów i kucharzy.

Książka "Zioła na talerzu" zawiera 75 przepisów na aromatyczne ziołowe dania
Źródło zdjęć: © Zioła na talerzu

Do przygotowania papiekanych bakłażanów faszerowanych potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości bakłażana
  • 40 g kaszy quinoa
  • 4-5 łyżek ziarenek granatu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • jedną małą czerwoną cebulę
  • garść posiekanego majeranku
  • 3/4 łyżeczki za’atar’u
  • 3-4 łyżki sera bryndzy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • szczyptę soli

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż. Ponacinaj miąższ. Skrop olejem, zawiń w folię spożywczą i piecz aż zmięknie. W tym czasie ugotuj kaszę quinoa według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Dodaj kaszę, granat, majeranek, ser, olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Aby przygotować sos wrzuć do miseczki wszystkie składniki i połącz je ze sobą. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjmij z niego miąższ. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Farszem wypełnij bakłażana i wstaw do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z sosem i natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany