Bakłażan faszerowany. Idealny na lato
Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu" składającej się z 15 aromatycznych historii z ziołami w roli głównej, opowiedzianych przez polskich blogerów i kucharzy.
Do przygotowania papiekanych bakłażanów faszerowanych potrzebujesz:
- 1 średniej wielkości bakłażana
- 40 g kaszy quinoa
- 4-5 łyżek ziarenek granatu
- 1 ząbek czosnku
- garść pietruszki
- jedną małą czerwoną cebulę
- garść posiekanego majeranku
- 3/4 łyżeczki za’atar’u
- 3-4 łyżki sera bryndzy
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 2 łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- szczyptę soli
Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż. Ponacinaj miąższ. Skrop olejem, zawiń w folię spożywczą i piecz aż zmięknie. W tym czasie ugotuj kaszę quinoa według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Dodaj kaszę, granat, majeranek, ser, olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Aby przygotować sos wrzuć do miseczki wszystkie składniki i połącz je ze sobą. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjmij z niego miąższ. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Farszem wypełnij bakłażana i wstaw do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z sosem i natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"