Bakłażan faszerowany. Idealny na lato

Faszerowany bakłażan świetnie sprawdzi się jako przystawka lub danie główne. Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu" składającej się z 15 aromatycznych historii z ziołami w roli głównej, opowiedzianych przez polskich blogerów i kucharzy.

Książka "Zioła na talerzu" zawiera 75 przepisów na aromatyczne ziołowe dania
Źródło zdjęć: © Zioła na talerzu

Do przygotowania papiekanych bakłażanów faszerowanych potrzebujesz:

  • 1 średniej wielkości bakłażana
  • 40 g kaszy quinoa
  • 4-5 łyżek ziarenek granatu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść pietruszki
  • jedną małą czerwoną cebulę
  • garść posiekanego majeranku
  • 3/4 łyżeczki za’atar’u
  • 3-4 łyżki sera bryndzy
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • szczyptę soli

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 220 stopni. Bakłażana przekrój wzdłuż. Ponacinaj miąższ. Skrop olejem, zawiń w folię spożywczą i piecz aż zmięknie. W tym czasie ugotuj kaszę quinoa według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Dodaj kaszę, granat, majeranek, ser, olej i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Aby przygotować sos wrzuć do miseczki wszystkie składniki i połącz je ze sobą. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjmij z niego miąższ. Dodaj go do kaszy i wymieszaj. Farszem wypełnij bakłażana i wstaw do piekarnika na ok 15 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj z sosem i natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu"

Obraz
© Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść