Bakalie – charakterystyka, wartości odżywcze, przepisy

Uchodzą za zdrową przekąskę i zamiennik dla słodyczy. Mają wiele składników odżywczych i witamin. Wspomagają koncentrację, pamięć i służą pomocą tym, którzy chcą wytrwać na diecie. Bakalie są zatem źródłem zdrowia. Czy jednak możemy je jeść bez ograniczeń?

Bakalie są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, nie powinniśmy jednak jeść ich zbyt dużo
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Andżelika Kolebuk

Bakalie - charakterystyka

Bakaliami nazywamy zarówno suszone owoce, jak i orzechy. Do tej grupy zaliczamy m.in.: rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i cytryny, suszone daktyle, figi, śliwki, morele, a także migdały oraz orzechy włoskie i laskowe. W procesie suszenia bakalie tracą większość wody i stają się bardziej słodkie. Dzięki temu zabiegowi bakalie można długo przechowywać, chociaż warto pamiętać, że orzechy i migdały lepiej trzymać w lodówce, co pozwoli im dłużej zachować świeżość i cenne składniki odżywcze.

Bakalie – wartości odżywcze

W polskiej kuchni bakalie znane są głównie jako dodatek do ciast, deserów i prosty sposób na udekorowanie naszych wypieków. Warto jednak wprowadzić je do codziennej diety w formie przekąski i zastąpić bakaliami słodycze. Dlaczego?

Bakalie zawierają błonnik, potas, magnez, witaminę E i – tak ceny dla kobiet w ciąży – kwas foliowy. Bakalie pomagają zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych i chronią od zawału serca. Łagodzą także dolegliwości żołądkowe. Garść bakalii, najlepiej mieszanki zawierającej zarówno orzechy, jak i owoce może z powodzeniem zastąpić przekąskę w ciągu dnia. Mogą po nie sięgać zarówno dorośli, nastolatkowie, jak i dzieci.

Bakalie poleca się także osobom na diecie. Większość bakalii ma niski indeks glikemiczny, ale na niektóre trzeba uważać. Daktyle i rodzynki np. należą do grupy bakalii bardzo słodkich, a co za tym idzie – bardziej kalorycznych i o wyższym indeksie glikemicznym. Pamiętajmy więc, żeby ich dzienne spożycie nie przekraczało 100 kcal.

Bakalie - orzechy

Popularna forma bakalii to tzw. mieszanka studencka nie bez powodu jest dedykowana młodym ludziom. Zawiera bowiem orzechy, migdały i banany, które są bogate w przydatne dla prawidłowej pracy mózgu substancje, takie jak m.in.: tłuszcze jedno- i wielonasycone, magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B.

Dzięki temu bakalie te poprawiają koncentrację i służą zwłaszcza osobom podejmującym intensywny wysiłek fizyczny i umysłowy. Bakalie powinny także stanowić ważny element diety wegetarian, z uwagi na zawarte w nich wielonasycone tłuszcze. Warto jednak pamiętać, że w 100 g orzechów jest aż 600 kcal.

Bakalie - owoce

Suszone owoce są z kolei bogate w błonnik. Takie bakalie stanowią także źródło beta karotenu, witaminy E, magnezu, cynku, fosforu i wapnia. To zdecydowanie mniej kaloryczne bakalie niż orzechy, w 100 g suszonych owoców jest ich bowiem ok. 250-300 kcal.

Zdaniem dietetyków powinny stanowić uzupełnienie naszej diety, nawet jeśli jesteśmy w trakcie odchudzania. Należy wówczas pamiętać tylko, żeby zajadając się bakaliami, nie przekraczać 100 kcal dziennie. Plusem spożywania bakalii w charakterze przekąski w ciągu dnia jest to, że dają długotrwałe uczucie sytości i nie powodują nagłych napadów głodu.

Bakalie - ciekawostki

Długie żucie kilku migdałów pozwala zniwelować uczucie ssania w żołądku i uchronić nas od rzucania się na jedzenie, gdy tylko otworzymy lodówkę.

Bakalie - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać