Orzechy nie tylko do ciasta

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Smaczne i pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Włoskie, piniowe, pistacjowe, ziemne, laskowe. Najchętniej traktujemy je jako zdrową przekąskę lub dodajemy do słodkich wypieków. Posiekanymi orzechami posypujemy też kremowe zupy czy sałatki. Jednak pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest o wiele więcej. Zobacz, co można zrobić z orzechów i dlaczego warto jeść je jak najczęściej.

/ 7Co się kryje pod skorupką?

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy posiadają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają witaminy z grupy B i E, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Zawierają także m.in. magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka. Spożywanie orzechów w odpowiedniej ilości wzmacnia układ krążenia i układ nerwowy, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, udaru mózgu i - co ciekawe - niektórych nowotworów, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu.

/ 7Zupa orzechowa

Obraz
© Shutterstock.com

Znudziły wam się tradycyjne zupy? Musicie koniecznie spróbować orzechowego kremu. Ma aksamitną konsystencję, intensywny smak i pięknie pachnie. Do jego przygotowania najlepiej jest użyć orzechów włoskich lub ziemnych. Podstawą zupy jest bulion warzywny. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy, a nie z kostki. Do tego przyprawy – sól, pieprz, cukier oraz słodka śmietanka i ew. żółtko. Orzechową zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.

/ 7Do smarowania pieczywa

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków. Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskie. Jego smak można wzbogacić dodając cynamon i miód. Będzie równie pysznie, przekonajcie się sami. Potrzebujecie jedynie porządnego blendera, no i oczywiście orzechów.

/ 7Śniadaniowe pancakes

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy warto dodać również do owsianki czy domowej granoli. A co powiecie na orzechowe pancakes? To prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku. Jak je przygotować? To proste. Orzechy mielimy w blenderze, tak by uzyskać z nich mączkę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną, mleko, jogurt lub kefir, cukier trzcinowy, odrobinę sody i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy niewielkie placuszki. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub pomarańczową konfiturą.

/ 7Roladki z pastą orzechową

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia gruzińska, choć wciąż mało znana w Polsce, uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie. To właśnie stamtąd pochodzi przepis na roladki z bakłażana faszerowane pastą orzechową. Ta oryginalna przekąska na pewno was zachwyci. Pastę z mielonych orzechów doprawia się czosnkiem i ziołami, dzięki czemu danie staje się niezwykle aromatyczne. Jest to smaczna i sycąca przekąska, a jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Roladki podaje się z owcem granatu.

/ 7Pizza z gruszką i orzechami

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy doskonale komponują się z gruszkami oraz pleśniowym serem. Takie połączenie sprawdza się w sałatkach i koreczkach. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać je na pizzy. Otrzymamy oryginalne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść