Orzechy nie tylko do ciasta

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Smaczne i pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Włoskie, piniowe, pistacjowe, ziemne, laskowe. Najchętniej traktujemy je jako zdrową przekąskę lub dodajemy do słodkich wypieków. Posiekanymi orzechami posypujemy też kremowe zupy czy sałatki. Jednak pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest o wiele więcej. Zobacz, co można zrobić z orzechów i dlaczego warto jeść je jak najczęściej.

/ 7Co się kryje pod skorupką?

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy posiadają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają witaminy z grupy B i E, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Zawierają także m.in. magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka. Spożywanie orzechów w odpowiedniej ilości wzmacnia układ krążenia i układ nerwowy, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, udaru mózgu i - co ciekawe - niektórych nowotworów, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu.

/ 7Zupa orzechowa

Obraz
© Shutterstock.com

Znudziły wam się tradycyjne zupy? Musicie koniecznie spróbować orzechowego kremu. Ma aksamitną konsystencję, intensywny smak i pięknie pachnie. Do jego przygotowania najlepiej jest użyć orzechów włoskich lub ziemnych. Podstawą zupy jest bulion warzywny. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy, a nie z kostki. Do tego przyprawy – sól, pieprz, cukier oraz słodka śmietanka i ew. żółtko. Orzechową zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.

/ 7Do smarowania pieczywa

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków. Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskie. Jego smak można wzbogacić dodając cynamon i miód. Będzie równie pysznie, przekonajcie się sami. Potrzebujecie jedynie porządnego blendera, no i oczywiście orzechów.

/ 7Śniadaniowe pancakes

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy warto dodać również do owsianki czy domowej granoli. A co powiecie na orzechowe pancakes? To prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku. Jak je przygotować? To proste. Orzechy mielimy w blenderze, tak by uzyskać z nich mączkę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną, mleko, jogurt lub kefir, cukier trzcinowy, odrobinę sody i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy niewielkie placuszki. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub pomarańczową konfiturą.

/ 7Roladki z pastą orzechową

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia gruzińska, choć wciąż mało znana w Polsce, uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie. To właśnie stamtąd pochodzi przepis na roladki z bakłażana faszerowane pastą orzechową. Ta oryginalna przekąska na pewno was zachwyci. Pastę z mielonych orzechów doprawia się czosnkiem i ziołami, dzięki czemu danie staje się niezwykle aromatyczne. Jest to smaczna i sycąca przekąska, a jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Roladki podaje się z owcem granatu.

/ 7Pizza z gruszką i orzechami

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy doskonale komponują się z gruszkami oraz pleśniowym serem. Takie połączenie sprawdza się w sałatkach i koreczkach. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać je na pizzy. Otrzymamy oryginalne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu