Orzechy nie tylko do ciasta

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Smaczne i pełne zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Włoskie, piniowe, pistacjowe, ziemne, laskowe. Najchętniej traktujemy je jako zdrową przekąskę lub dodajemy do słodkich wypieków. Posiekanymi orzechami posypujemy też kremowe zupy czy sałatki. Jednak pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest o wiele więcej. Zobacz, co można zrobić z orzechów i dlaczego warto jeść je jak najczęściej.

/ 7Co się kryje pod skorupką?

Obraz
© 123RF.COM

Orzechy posiadają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają witaminy z grupy B i E, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Zawierają także m.in. magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka. Spożywanie orzechów w odpowiedniej ilości wzmacnia układ krążenia i układ nerwowy, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, udaru mózgu i - co ciekawe - niektórych nowotworów, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu.

/ 7Zupa orzechowa

Obraz
© Shutterstock.com

Znudziły wam się tradycyjne zupy? Musicie koniecznie spróbować orzechowego kremu. Ma aksamitną konsystencję, intensywny smak i pięknie pachnie. Do jego przygotowania najlepiej jest użyć orzechów włoskich lub ziemnych. Podstawą zupy jest bulion warzywny. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy, a nie z kostki. Do tego przyprawy – sól, pieprz, cukier oraz słodka śmietanka i ew. żółtko. Orzechową zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.

/ 7Do smarowania pieczywa

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków. Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskie. Jego smak można wzbogacić dodając cynamon i miód. Będzie równie pysznie, przekonajcie się sami. Potrzebujecie jedynie porządnego blendera, no i oczywiście orzechów.

/ 7Śniadaniowe pancakes

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy warto dodać również do owsianki czy domowej granoli. A co powiecie na orzechowe pancakes? To prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku. Jak je przygotować? To proste. Orzechy mielimy w blenderze, tak by uzyskać z nich mączkę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną, mleko, jogurt lub kefir, cukier trzcinowy, odrobinę sody i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy niewielkie placuszki. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub pomarańczową konfiturą.

/ 7Roladki z pastą orzechową

Obraz
© 123RF.COM

Kuchnia gruzińska, choć wciąż mało znana w Polsce, uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie. To właśnie stamtąd pochodzi przepis na roladki z bakłażana faszerowane pastą orzechową. Ta oryginalna przekąska na pewno was zachwyci. Pastę z mielonych orzechów doprawia się czosnkiem i ziołami, dzięki czemu danie staje się niezwykle aromatyczne. Jest to smaczna i sycąca przekąska, a jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Roladki podaje się z owcem granatu.

/ 7Pizza z gruszką i orzechami

Obraz
© Shutterstock.com

Orzechy doskonale komponują się z gruszkami oraz pleśniowym serem. Takie połączenie sprawdza się w sałatkach i koreczkach. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać je na pizzy. Otrzymamy oryginalne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce