Smaczne i pełne zdrowia
Włoskie, piniowe, pistacjowe, ziemne, laskowe. Najchętniej traktujemy je jako zdrową przekąskę lub dodajemy do słodkich wypieków. Posiekanymi orzechami posypujemy też kremowe zupy czy sałatki. Jednak pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest o wiele więcej. Zobacz, co można zrobić z orzechów i dlaczego warto jeść je jak najczęściej.
Co się kryje pod skorupką?
Orzechy posiadają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają witaminy z grupy B i E, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Zawierają także m.in. magnez, fosfor, żelazo, potas, wapń, sód i cynk. Są także nieocenionym źródłem białka. Spożywanie orzechów w odpowiedniej ilości wzmacnia układ krążenia i układ nerwowy, zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy, udaru mózgu i - co ciekawe - niektórych nowotworów, wpływa także pozytywnie na pracę mózgu.
Zupa orzechowa
Znudziły wam się tradycyjne zupy? Musicie koniecznie spróbować orzechowego kremu. Ma aksamitną konsystencję, intensywny smak i pięknie pachnie. Do jego przygotowania najlepiej jest użyć orzechów włoskich lub ziemnych. Podstawą zupy jest bulion warzywny. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy, a nie z kostki. Do tego przyprawy – sól, pieprz, cukier oraz słodka śmietanka i ew. żółtko. Orzechową zupę można podawać z groszkiem ptysiowym.
Do smarowania pieczywa
Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest smaczniejsze i zdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków. Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskie. Jego smak można wzbogacić dodając cynamon i miód. Będzie równie pysznie, przekonajcie się sami. Potrzebujecie jedynie porządnego blendera, no i oczywiście orzechów.
Śniadaniowe pancakes
Orzechy warto dodać również do owsianki czy domowej granoli. A co powiecie na orzechowe pancakes? To prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku. Jak je przygotować? To proste. Orzechy mielimy w blenderze, tak by uzyskać z nich mączkę. Dodajemy jajka, mąkę pszenną, mleko, jogurt lub kefir, cukier trzcinowy, odrobinę sody i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy niewielkie placuszki. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub pomarańczową konfiturą.
Roladki z pastą orzechową
Kuchnia gruzińska, choć wciąż mało znana w Polsce, uchodzi za jedną z najsmaczniejszych w Europie. To właśnie stamtąd pochodzi przepis na roladki z bakłażana faszerowane pastą orzechową. Ta oryginalna przekąska na pewno was zachwyci. Pastę z mielonych orzechów doprawia się czosnkiem i ziołami, dzięki czemu danie staje się niezwykle aromatyczne. Jest to smaczna i sycąca przekąska, a jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Roladki podaje się z owcem granatu.
Pizza z gruszką i orzechami
Orzechy doskonale komponują się z gruszkami oraz pleśniowym serem. Takie połączenie sprawdza się w sałatkach i koreczkach. Warto jednak pójść o krok dalej i wykorzystać je na pizzy. Otrzymamy oryginalne danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.