Bagietka – kaloryczność, zastosowanie, przepisy

Bagietka, czyli bułka francuska, to popularna nazwa dla charakterystycznego wypieku o długości ok. 1 metra i szerokości 5–6 centymetrów. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Francji. Wymyślił ją piekarz Napoleona, a jej specyficzny kształt miał ułatwić transport pieczywa francuskim żołnierzom. Podobno bagietka mieściła się w kieszeni spodni.

Bagietka to charakterystyczna długa na ok. 1 m bułka - pyszna, ale mocno kaloryczna
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Bagietka - charakterystyka

Klasyczna francuska bagietka jest wykonana z mąki pszennej, ma charakterystyczną złocistą skórkę i biały środek. Po ściśnięciu powinna wrócić do pierwotnego kształtu. To bardzo ważne, ponieważ elastyczność bagietki jest jednym z kryteriów jej jakości. Warto jednak pamiętać, że bagietki czerstwieją nieco szybciej niż inne rodzaje pieczywa, dlatego zawsze trzeba się zaopatrywać w świeże, najlepiej prosto z pieca.

Będąc w Hiszpanii, warto skusić się na tamtejszy przysmak piekarniczy – berra de pan, czyli długą bułkę, „niby bagietkę”. Kształtem i wyglądem przypomina tę francuską, jednak Hiszpanie sprzedają je na wagę, nie przykładając zbytniej uwagi do wymiarów. Największe hiszpańskie bagietki ważą nawet 2 kg.

Bagietka – kaloryczność

Bagietka jest co prawda przepyszna, ale nie powinniśmy zbyt często się nią zajadać, jeśli chcemy zachować zgrabną sylwetkę. Bagietka bowiem, jak inne rodzaje białego pieczywa, ma wysoki indeks glikemiczny i całkiem sporo kalorii – ok. 650.

Ponadto w 250 g bagietki (przeciętna francuska bagietka tyle waży) jest aż 145 g węglowodanów i całkiem sporo tłuszczu – 6,2 g. To tzw. węglowodany proste, które nie są pożądanym składnikiem w zdrowej, zbilansowanej diecie, ponieważ nie nasycają nas na długo i powodują szybki wzrost energii, a następnie równie szybki spadek. W wyniku tego procesu szybciej stajemy się głodni, a uczucie ssania w żołądku jest intensywniejsze. Dlatego warto zamieniać czasami pszenne bagietki na ich pełnoziarniste wersje, np. bagietki orkiszowe. Będą na pewno zdrowsze i na dłużej zaspokoją głód.

Bagietka – zastosowanie

Bagietkami możemy się zajadać w najrozmaitszych formach. Posmarowanych masłem czosnkowym albo dżemem. Chrupiąca bagietka, wysuszona nieco w piekarniku świetnie się sprawdzi jako dodatek do zupy. Możemy też wybrać zdrowszą – pełnoziarnistą wersję bagietki wypieczoną z mąki orkiszowej.

Francuzi najbardziej lubią bagietki na śniadanie. Podaje się je wtedy z masłem i konfiturą albo moczy w kawie lub kakao, które zawsze znajdą się na stole w towarzystwie bagietek. Bardzo często bagietki zabiera się także na piknik jako dodatek do serów, oliwek i wina. Takie pieczywo świetnie sprawdzi się także jako przekąska, np. w wersji z mozzarellą, pomidorami i bazylią.

W sklepach możemy spotkać bagietki z masłem czosnkowym i ziołami. Trudno jednak trafić na takie prosto wyjęte z pieca, w których masło nie zdążyło jeszcze do końca zastygnąć, a aromat ziół i czosnku jest bardzo intensywny. Dlatego warto bagietkę czosnkową przygotować samodzielnie w domu. Bagietka jest także świetnym pomysłem na imprezową przekąskę. W prosty sposób przygotujemy z niej szybką bruschettę.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥