Bagietka – kaloryczność, zastosowanie, przepisy
Bagietka, czyli bułka francuska, to popularna nazwa dla charakterystycznego wypieku o długości ok. 1 metra i szerokości 5–6 centymetrów. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Francji. Wymyślił ją piekarz Napoleona, a jej specyficzny kształt miał ułatwić transport pieczywa francuskim żołnierzom. Podobno bagietka mieściła się w kieszeni spodni.
Bagietka - charakterystyka
Klasyczna francuska bagietka jest wykonana z mąki pszennej, ma charakterystyczną złocistą skórkę i biały środek. Po ściśnięciu powinna wrócić do pierwotnego kształtu. To bardzo ważne, ponieważ elastyczność bagietki jest jednym z kryteriów jej jakości. Warto jednak pamiętać, że bagietki czerstwieją nieco szybciej niż inne rodzaje pieczywa, dlatego zawsze trzeba się zaopatrywać w świeże, najlepiej prosto z pieca.
Będąc w Hiszpanii, warto skusić się na tamtejszy przysmak piekarniczy – berra de pan, czyli długą bułkę, „niby bagietkę”. Kształtem i wyglądem przypomina tę francuską, jednak Hiszpanie sprzedają je na wagę, nie przykładając zbytniej uwagi do wymiarów. Największe hiszpańskie bagietki ważą nawet 2 kg.
Bagietka – kaloryczność
Bagietka jest co prawda przepyszna, ale nie powinniśmy zbyt często się nią zajadać, jeśli chcemy zachować zgrabną sylwetkę. Bagietka bowiem, jak inne rodzaje białego pieczywa, ma wysoki indeks glikemiczny i całkiem sporo kalorii – ok. 650.
Ponadto w 250 g bagietki (przeciętna francuska bagietka tyle waży) jest aż 145 g węglowodanów i całkiem sporo tłuszczu – 6,2 g. To tzw. węglowodany proste, które nie są pożądanym składnikiem w zdrowej, zbilansowanej diecie, ponieważ nie nasycają nas na długo i powodują szybki wzrost energii, a następnie równie szybki spadek. W wyniku tego procesu szybciej stajemy się głodni, a uczucie ssania w żołądku jest intensywniejsze. Dlatego warto zamieniać czasami pszenne bagietki na ich pełnoziarniste wersje, np. bagietki orkiszowe. Będą na pewno zdrowsze i na dłużej zaspokoją głód.
Bagietka – zastosowanie
Bagietkami możemy się zajadać w najrozmaitszych formach. Posmarowanych masłem czosnkowym albo dżemem. Chrupiąca bagietka, wysuszona nieco w piekarniku świetnie się sprawdzi jako dodatek do zupy. Możemy też wybrać zdrowszą – pełnoziarnistą wersję bagietki wypieczoną z mąki orkiszowej.
Francuzi najbardziej lubią bagietki na śniadanie. Podaje się je wtedy z masłem i konfiturą albo moczy w kawie lub kakao, które zawsze znajdą się na stole w towarzystwie bagietek. Bardzo często bagietki zabiera się także na piknik jako dodatek do serów, oliwek i wina. Takie pieczywo świetnie sprawdzi się także jako przekąska, np. w wersji z mozzarellą, pomidorami i bazylią.
W sklepach możemy spotkać bagietki z masłem czosnkowym i ziołami. Trudno jednak trafić na takie prosto wyjęte z pieca, w których masło nie zdążyło jeszcze do końca zastygnąć, a aromat ziół i czosnku jest bardzo intensywny. Dlatego warto bagietkę czosnkową przygotować samodzielnie w domu. Bagietka jest także świetnym pomysłem na imprezową przekąskę. W prosty sposób przygotujemy z niej szybką bruschettę.