Bagietka – kaloryczność, zastosowanie, przepisy

Bagietka, czyli bułka francuska, to popularna nazwa dla charakterystycznego wypieku o długości ok. 1 metra i szerokości 5–6 centymetrów. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Francji. Wymyślił ją piekarz Napoleona, a jej specyficzny kształt miał ułatwić transport pieczywa francuskim żołnierzom. Podobno bagietka mieściła się w kieszeni spodni.

Bagietka to charakterystyczna długa na ok. 1 m bułka - pyszna, ale mocno kaloryczna
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Bagietka - charakterystyka

Klasyczna francuska bagietka jest wykonana z mąki pszennej, ma charakterystyczną złocistą skórkę i biały środek. Po ściśnięciu powinna wrócić do pierwotnego kształtu. To bardzo ważne, ponieważ elastyczność bagietki jest jednym z kryteriów jej jakości. Warto jednak pamiętać, że bagietki czerstwieją nieco szybciej niż inne rodzaje pieczywa, dlatego zawsze trzeba się zaopatrywać w świeże, najlepiej prosto z pieca.

Będąc w Hiszpanii, warto skusić się na tamtejszy przysmak piekarniczy – berra de pan, czyli długą bułkę, „niby bagietkę”. Kształtem i wyglądem przypomina tę francuską, jednak Hiszpanie sprzedają je na wagę, nie przykładając zbytniej uwagi do wymiarów. Największe hiszpańskie bagietki ważą nawet 2 kg.

Bagietka – kaloryczność

Bagietka jest co prawda przepyszna, ale nie powinniśmy zbyt często się nią zajadać, jeśli chcemy zachować zgrabną sylwetkę. Bagietka bowiem, jak inne rodzaje białego pieczywa, ma wysoki indeks glikemiczny i całkiem sporo kalorii – ok. 650.

Ponadto w 250 g bagietki (przeciętna francuska bagietka tyle waży) jest aż 145 g węglowodanów i całkiem sporo tłuszczu – 6,2 g. To tzw. węglowodany proste, które nie są pożądanym składnikiem w zdrowej, zbilansowanej diecie, ponieważ nie nasycają nas na długo i powodują szybki wzrost energii, a następnie równie szybki spadek. W wyniku tego procesu szybciej stajemy się głodni, a uczucie ssania w żołądku jest intensywniejsze. Dlatego warto zamieniać czasami pszenne bagietki na ich pełnoziarniste wersje, np. bagietki orkiszowe. Będą na pewno zdrowsze i na dłużej zaspokoją głód.

Bagietka – zastosowanie

Bagietkami możemy się zajadać w najrozmaitszych formach. Posmarowanych masłem czosnkowym albo dżemem. Chrupiąca bagietka, wysuszona nieco w piekarniku świetnie się sprawdzi jako dodatek do zupy. Możemy też wybrać zdrowszą – pełnoziarnistą wersję bagietki wypieczoną z mąki orkiszowej.

Francuzi najbardziej lubią bagietki na śniadanie. Podaje się je wtedy z masłem i konfiturą albo moczy w kawie lub kakao, które zawsze znajdą się na stole w towarzystwie bagietek. Bardzo często bagietki zabiera się także na piknik jako dodatek do serów, oliwek i wina. Takie pieczywo świetnie sprawdzi się także jako przekąska, np. w wersji z mozzarellą, pomidorami i bazylią.

W sklepach możemy spotkać bagietki z masłem czosnkowym i ziołami. Trudno jednak trafić na takie prosto wyjęte z pieca, w których masło nie zdążyło jeszcze do końca zastygnąć, a aromat ziół i czosnku jest bardzo intensywny. Dlatego warto bagietkę czosnkową przygotować samodzielnie w domu. Bagietka jest także świetnym pomysłem na imprezową przekąskę. W prosty sposób przygotujemy z niej szybką bruschettę.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna