Awokado bardziej kaloryczne

Nie tak dawno naukowcy informowali, że osoby, które codziennie sięgają po awokado, zwykle są szczuplejsze, bo przestrzegają zbilansowanej diety. Wszystko to prawda, trzeba jednak uważać, po jaką odmianę sięgamy. Okazuje się, że owoce z ciemną, chropowatą skórką są bardziej kaloryczne od tych zielonych i gładkich. A różnice są całkiem spore.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Nie tak dawno naukowcy informowali, że osoby, które codziennie sięgają po awokado, zwykle są szczuplejsze, bo przestrzegają zbilansowanej diety. Wszystko to prawda, trzeba jednak uważać, po jaką odmianę sięgamy. Okazuje się, że owoce z ciemną, chropowatą skórką są bardziej kaloryczne od tych zielonych i gładkich. A różnice są całkiem spore.

Ciemniejsze i bardziej tłuste

Tłuste, ale bardzo zdrowe - taką opinią cieszy się awokado wśród dietetyków. Aztekowie nazywali ten owoc nawet „masłem Boga”. Eksperci zalecają go nie tylko ze względu na zawartość kwasów nienasyconych, ale także witamin i minerałów (m.in. witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor). Jednak komponując posiłek, nieświadomie możemy zawyżyć sobie dawkę kalorii w zależności od tego, jaką odmianę wybierzemy. Jeśli lubisz owoce odmiany Hass z ciemną, twardą skórką (typ kalifornijski), musisz uważać, ponieważ są zdecydowanie bardziej energetyczne niż większe, jasnozielone z błyszczącą skórką (np. odmiany Hall) pochodzące z Florydy. Jak wygląda to w liczbach? W pierwszym przypadku kubek zmiażdżonego awokado ma aż 383 kcal, w drugim - 275.

Różnica ta jest spowodowana klimatem - na Florydzie dominuje wilgotny, tropikalny, który sprzyja dojrzewaniu owoców o wyjątkowo dużej zawartości wody. A wiadomo, że im więcej wody, tym mniej kalorii. Z tego powodu smakują one też inaczej niż te kalifornijskie - mają bardziej kremową konsystencję, która jest czasem określana jako wodnista. Ciemniejsze awokado z kolei ma mniej wody, a więcej tłuszczu.

Na szczęście w obydwu przypadkach są to tzw. zdrowe tłuszcze - przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, zatykającego tętnice i zwiększającego ryzyko chorób serca. Kwasy tłuszczowe w awokado dają także uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. Badania naukowców wykazały również, że jedzenie tego owocu skutecznie obniża o połowę ryzyko wystąpienia u mężczyzn zespołu metabolicznego (podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i niskie stężenie dobrego cholesterolu HDL, nadmiar tkanki tłuszczowej).

Zalety awokado

Charakterystyczny gruszkowaty owoc, który polskiej terminologii botanicznej bywa nazywany smaczliwką wdzięczną to prawdziwa skarbnica cennych składników. Dzięki dużej zawartości witaminy E (neutralizującej wolne rodniki) awokado jest świetnym „paliwem” dla mózgu. Ten bardzo ważny organ potrzebuje również regularnych dostaw potasu, który wraz z chlorem i sodem tworzy skład elektrolitów, transportujących składniki odżywcze do wnętrza komórek i pomagających w pozbyciu się zbędnych produktów przemiany materii.

Znajdziemy w nim bardzo dużo potasu, dotleniającego mózg, poprawiającego koncentrację oraz procesy myślowe. Podobne działa tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku, którego awokado zawiera więcej niż krowie mleko.

Nic dziwnego, że – jak wykazały badania naukowe – spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Owoc to także bogate źródło folianów – związków, które po przedostaniu się do jelita cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy. Jego pozytywny wpływ na organizm trudno przecenić. Dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego.

Bez udziału kwasu foliowego organizm nie wyprodukuje hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

Jak wynika z najnowszych badań, ok. 30 proc. wszystkich pacjentów z zaburzeniami psychicznymi i depresjami ma w dużym stopniu obniżony poziom kwasu foliowego we krwi. Dlatego w ich jadłospisie nie powinno zabraknąć awokado.

Siła przeciwutleniaczy

Owoc dostarcza nam również bardzo dużej dawki luteiny – czyli naturalnego barwnika, chroniącego oczy przed wieloma dolegliwościami, m.in. zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Luteina to tylko jeden z antyoksydantów, w które bogate jest awokado. Innym ważnym dla organizmu przeciwutleniaczem jest glutation, wspierający wątrobę i system nerwowy oraz odpowiedzialny za uzupełnianie innych antyoksydantów. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, zawierającym tak dużo glutationu.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce