Awanturka rodem z PRL. Pasta dla smaku i zdrowia

W czasach kryzysu, kiedy dostęp do rarytasów był znacznie ograniczony, panie domu wzbijały się na wyżyny kreatywności w tworzeniu oryginalnych i smacznych potraw. Awanturka jest jednym z takich przysmaków.

Awanturka to pasta rybna. Tradycyjny przepis warto odświeżyć.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Małgorzata Kijowska

Skąd nazwa? Nie wiadomo. Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych, wywołać małą awanturę żołądkową. Jednak bez obaw: biały ser i ryba na pewno nie będą sprawcami żadnego pokarmowego zamieszania. Oczywiście, o ile będą świeże.

Smaczna i prosta

Nie ma jedynej i słusznej receptury. Podstawę stanowi ser (twaróg lub bryndza) i ryby (wędzone lub z puszki, najczęściej używano szprotek lub sardynek w oleju, czasami ryb w pomidorach). Awanturkę chyba każda pani domu przyprawiała po swojemu. Przepis na tę pastę znalazł się nawet w kultowej kiedyś książce Sabiny Witkowskiej "Nastolatki gotują" i był polecany na prywatki młodzieżowe czy też wspólną naukę. To tylko potwierdza popularność i prostotę awanturki w czasach PRL-u. Była ona serwowana na obozach i koloniach dla dzieci i młodzieży, a jednocześnie nie gardzono nią w przypadku "dorosłych" imprez. Z awanturką pospolite krakersy nabierały szyku i smaku.

Jak zrobić awanturkę?

Wystarczy kostka twarogu lub bryndzy (około 250 g) i puszka sardynek lub szprotek w oleju (140-170 g). Twaróg rozdrobnić. Rybki oczyścić z ewentualnych głów, odsączyć z oleju i dodać do sera. Wszystko razem rozetrzeć widelcem. Gdyby masa była zbyt sucha, wtedy można dodać odrobinę oleju z ryb. Dodatkowo do pasty dodać posiekaną zieleninę, na przykład szczypiorek, pietruszkę, koperek albo trochę cebulki. Przyprawić do smaku musztardą lub ketchupem, a także świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.

Jak i z czym robić awanturkę?

Awanturka idealnie sprawdzi się na klasycznych kanapkach, z dodatkiem plasterków kiszonego lub konserwowego ogórka. Jeśli chcemy podać ją na prywatce, to warto zamiast chleba czy bułki użyć krakersów lub chrupkiego pieczywa. Udekorować ogórkiem (konserwowym lub kiszonym) albo konserwową papryką.

Wariacje na temat awanturki

Przyjmując, że ser i ryba to tylko produkty bazowe pasty, do awanturki można dodawać dużo innych składników, które za każdym razem nieco ją zmienią. Zamiast ryby w oleju można użyć ryby wędzonej: szprotek, makreli, śledzia lub łososia, tak modnego teraz w naszych kuchniach. Smacznie sprawdzi się także ryba w pomidorach, wtedy pasta nabierze pomidorowego smaku. Należy zawsze pamiętać, aby wędzona ryba była świeża.

Zwykły twaróg można zamienić na twaróg wędzony lub dla odmiany śmietankowy, który ma delikatną, niemal aksamitną strukturę. Dodatkami mogą być ogórki (konserwowe, kiszone lub świeże), grzybki marynowane, papryka w occie, domowe pikle, a nawet rzodkiewki drobno posiekane lub w pokrojone w cienkie plasterki. Spotkałam się nawet z jajkami ugotowanymi na twardo w składzie awanturki. Smaku awanturce doda musztarda, dobrej jakości ketchup, chrzan, a także majonez. Obowiązkowo świeżo zmielony pieprz, odrobina słodkiej i ostrej papryki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia