Awanturka rodem z PRL. Pasta dla smaku i zdrowia

W czasach kryzysu, kiedy dostęp do rarytasów był znacznie ograniczony, panie domu wzbijały się na wyżyny kreatywności w tworzeniu oryginalnych i smacznych potraw. Awanturka jest jednym z takich przysmaków.

Awanturka to pasta rybna. Tradycyjny przepis warto odświeżyć.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Małgorzata Kijowska

Skąd nazwa? Nie wiadomo. Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych, wywołać małą awanturę żołądkową. Jednak bez obaw: biały ser i ryba na pewno nie będą sprawcami żadnego pokarmowego zamieszania. Oczywiście, o ile będą świeże.

Smaczna i prosta

Nie ma jedynej i słusznej receptury. Podstawę stanowi ser (twaróg lub bryndza) i ryby (wędzone lub z puszki, najczęściej używano szprotek lub sardynek w oleju, czasami ryb w pomidorach). Awanturkę chyba każda pani domu przyprawiała po swojemu. Przepis na tę pastę znalazł się nawet w kultowej kiedyś książce Sabiny Witkowskiej "Nastolatki gotują" i był polecany na prywatki młodzieżowe czy też wspólną naukę. To tylko potwierdza popularność i prostotę awanturki w czasach PRL-u. Była ona serwowana na obozach i koloniach dla dzieci i młodzieży, a jednocześnie nie gardzono nią w przypadku "dorosłych" imprez. Z awanturką pospolite krakersy nabierały szyku i smaku.

Jak zrobić awanturkę?

Wystarczy kostka twarogu lub bryndzy (około 250 g) i puszka sardynek lub szprotek w oleju (140-170 g). Twaróg rozdrobnić. Rybki oczyścić z ewentualnych głów, odsączyć z oleju i dodać do sera. Wszystko razem rozetrzeć widelcem. Gdyby masa była zbyt sucha, wtedy można dodać odrobinę oleju z ryb. Dodatkowo do pasty dodać posiekaną zieleninę, na przykład szczypiorek, pietruszkę, koperek albo trochę cebulki. Przyprawić do smaku musztardą lub ketchupem, a także świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.

Jak i z czym robić awanturkę?

Awanturka idealnie sprawdzi się na klasycznych kanapkach, z dodatkiem plasterków kiszonego lub konserwowego ogórka. Jeśli chcemy podać ją na prywatce, to warto zamiast chleba czy bułki użyć krakersów lub chrupkiego pieczywa. Udekorować ogórkiem (konserwowym lub kiszonym) albo konserwową papryką.

Wariacje na temat awanturki

Przyjmując, że ser i ryba to tylko produkty bazowe pasty, do awanturki można dodawać dużo innych składników, które za każdym razem nieco ją zmienią. Zamiast ryby w oleju można użyć ryby wędzonej: szprotek, makreli, śledzia lub łososia, tak modnego teraz w naszych kuchniach. Smacznie sprawdzi się także ryba w pomidorach, wtedy pasta nabierze pomidorowego smaku. Należy zawsze pamiętać, aby wędzona ryba była świeża.

Zwykły twaróg można zamienić na twaróg wędzony lub dla odmiany śmietankowy, który ma delikatną, niemal aksamitną strukturę. Dodatkami mogą być ogórki (konserwowe, kiszone lub świeże), grzybki marynowane, papryka w occie, domowe pikle, a nawet rzodkiewki drobno posiekane lub w pokrojone w cienkie plasterki. Spotkałam się nawet z jajkami ugotowanymi na twardo w składzie awanturki. Smaku awanturce doda musztarda, dobrej jakości ketchup, chrzan, a także majonez. Obowiązkowo świeżo zmielony pieprz, odrobina słodkiej i ostrej papryki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce