Trwa ładowanie...

Aronia – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepisy

Mimo smakowych zalet aronia nie cieszy się u nas dużą popularnością. Krzewy aronii są w Polsce powszechne, ale jagody aronii, częściej niż w kuchni, stosuje się w lecznictwie.

Aronia – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepisyŹródło: Shutterstock.com
d2fqeek
d2fqeek

Aronia – charakterystyka

Aronia jest krzewem z rodziny różowatych osiągającym wysokość 2-3 metrów. Pierwotnie aronia rosła jako dzika roślina w Ameryce Północnej, jednak później świetnie przyjęła się w innych krajach. Również w Polsce, gdzie występuje nawet w lasach. Aronia znana jest głównie ze względu na swoje owoce o tej samej nazwie, co krzew.

Aronia – charakterystyka jak zrobić sok z aronii?

Słynny jest przede wszystkim sok z aronii. Sok z aronii bywa postrzegany jako dużo lepszy od bardzo popularnego i uważanego za niezwykle zdrowy soku z malin. Odpowiednio przyrządzony sok jest smaczny i nie dominuje w nim charakterystyczna dla aronii cierpkość. Nie oznacza to jednak, że należy zasypać sok gigantyczną porcją cukru, która całkowicie zabije smak aronii. Warto pamiętać, że przygotowywany przez nas sok nie musi zawierać wyłącznie aronii i dodatek wiśni czy innych, łagodniejszych w smaku owoców jest również dobrym pomysłem.

Aronia – zastosowanie w kuchni

Gdy sezon na jagody aronii się kończy, warto pamiętać, że możemy je zamrozić i cieszyć się ich właściwościami na dłużej. Oczywiście najzdrowsza i najsmaczniejsza jest świeżo zerwana aronia, ale mrożonki to po prostu dobre wyjście na zimę. Drugim sposobem jest suszenie aronii, jednak ten proces pozbawia ją witaminy C. Żeby skutecznie wysuszyć aronię należy ją trzymać na kaloryferze lub włożyć na kilka godzin do piekarnika. Suszona aronia powinna trafić do szczelnego pojemniczka lub do naszej herbaty – jako składnik, który wzbogaci jej smak.

d2fqeek

Powoli przekonujemy się, że smacznym elementem naszych posiłków może być dżem z aronii. Do jego smaku trzeba jednak trochę przywyknąć, gdyż nie jest tak słodki jak dżem truskawkowy czy dżem morelowy. Ciekawe zastosowanie ma konfitura z aronii, która wyśmienicie smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi. Aronia może być w tym przypadku stosowana zamiennie z żurawiną.

Aronia jest też świetnym substytutem wartościowych, lecz trudno dostępnych w Polsce owoców. Przykładem może być działający antybakteryjnie agrest indyjski, zwany też almą, który ma zbliżone do aronii właściwości.

Aronia – właściwości zdrowotne

Kupując owoce aronii możemy być pewni, że to zdrowa, w zasadzie ekologiczna żywność. Aronia jako krzew jest bowiem bardzo odporna na wszelkie niedogodności, choroby oraz ataki szkodników, dlatego zwykle nie wymaga regularnego pryskania czy nawożenia ziemi, która może być zarówno sucha, jak i wilgotna.

Znakomita odporność krzewu aronii przekłada się na wartościowość jej owoców. Jagody aronii dostarczają najwięcej przeciwutleniaczy do organizmu spośród wszystkich owoców. Przeciwutleniacze (antyoksydanty)
zawarte w aronii powodują, że zmniejsza się poziom tzw. stresu oksydacyjnego w organizmie, przez co jesteśmy mniej narażeni na wiele poważnych chorób, do których zaliczają się np. nowotwory, miażdżyca czy udar mózgu.

Zawarte w aronii bioflawonoidy powodują, że organizm człowieka zdecydowanie łatwiej przyswaja witaminę C. To uruchamia cały system naczyń połączonych, ponieważ znaczące ilości witaminy C zaczynają współgrać w naszym organizmie z witaminą E. Bioflawonoidy z owoców aronii mają też bezcenny wpływ na naczynia krwionośne, które są przez nie wzmacniane.

Aronia - przepis

d2fqeek
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fqeek
Więcej tematów