10 produktów bogatych w przeciwutleniacze
W walce z wolnymi rodnikami
Antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami to w dużej mierze naturalne substancje roślinne, wspierające mechanizmy obronne komórek człowieka. Na czym polega ich działanie? Mówiąc najprościej zwalczają niebezpieczne wolne rodniki
Antyoksydanty, inaczej zwane przeciwutleniaczami to w dużej mierze naturalne substancje roślinne, wspierające mechanizmy obronne komórek człowieka. Na czym polega ich działanie? Mówiąc najprościej zwalczają niebezpieczne wolne rodniki, które w dużej mierze odpowiadają mi.in. za powstawanie nowotworów i przyspieszenie procesu starzenia organizmu. Na większość świeżych owoców i warzyw musimy co prawda poczekać do lata, ale teraz także znajdziemy i takie produkty, które zawierają sporo cennych związków.
Fasola
Rośliny strączkowe to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych. I bardzo ważne źródło przeciwutleniaczy. Według badań przeprowadzonych na zlecenie United States Department of Agriculture (amerykański odpowiednik ministerstwa rolnictwa) warto postawić przede wszystkim na fasolę czerwoną i pinto (nakrapiana). Szczególnie ta pierwsza (np. red kidney) ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Zawiera aż osiem flawonoidów, jest bogatym źródłem witamin z grupy B (głównie B1 - tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie). Fasola zawiera również potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk.
MD/mmch