Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Jak ugotować idealny kapuśniak?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tradycyjny smak

Obraz
© 123RF.COM

Kapuśniak to jedna z najchętniej przyrządzanych w Polsce zup. Jest tania, robi się ją szybko, a odpowiednio doprawiona świetnie smakuje. To właśnie dobór przypraw oraz kapusty jest sekretem działania. Poza tym syci na długo, może więc z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

/ 5Regionalne specjały

Obraz
© 123RF.COM

Kapuśniak ma kilka odmian. Na Podhalu możemy zjeść kwaśnicę, w Wielkopolsce parzybrodę, a nad morzem szarpak. Parzybroda, to kapuśniak ze świeżej kapusty. Znajdziemy w nim też kawałki ziemniaków i słoniny albo boczku. Nazwa pochodzi stąd, "że gorące liście kapusty przylepiały się do brody i ją parzyły". Szarpak jest opisywany jako zupa ziemniaczana z dodatkiem warzyw, kapusty kiszonej i kawałków przesmażonego boczku z cebulą. Na powierzchni zupy widoczne są oczka tłuszczu. Odmianą kapuśniaku jest kwaśnica, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którą robi się z dużej ilości kiszonej kapusty z solidnym dodatkiem soku z kiszonej kapusty oraz mięsa.

/ 5Jakie wybrać składniki?

Obraz
© 123RF.COM

Choć kapuśniak możemy kupić w dyskoncie (4,99 za porcję zupy)
, nic nie zastąpi smaku domowej zupy. Sekret tkwi w kapuście. Wybierzmy tę prawdziwą – kiszoną, a nie kwaszoną z supermarketu. Jeśli jest nieco za kwaśna, możemy ją opłukać w zimnej wodzie. Do tego mięso. Aby zupa była sycąca i aromatyczna, najlepiej wybrać wieprzowe żeberka lub golonkę i kawałek wędzonego boczku. Warto go wcześniej obsmażyć na patelni. Kapuśniak w wersji fit gotujemy na drobiowych skrzydełkach lub samych warzywach. Warto doprawić danie kminkiem. W zupie nie może również zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego oraz ziarenek pieprzu. Do kiszonki pasują też płatki chili, cząber, czosnek oraz suszone grzyby. Aby wywar miał głęboki kolor i bardziej wyrazisty smak, możemy do niego dodać opaloną cebulę. Kapuśniak można również nieco zagęścić zasmażką, zabielić śmietaną lub doprawić łyżką koncentratu pomidorowego.

/ 5Jak gotujemy?

Obraz
© 123RF.COM

Jak ugotować kapuśniak? Żeberka płuczemy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy przyprawy, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, obraną włoszczyznę i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Odlewamy połowę do innego garnka. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru gotujemy kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlewamy wszytko do jednego garnka. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i smażymy dalej, a następnie wrzucamy wszytko do zupy. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.

/ 5Idealny na infekcję

Obraz
© 123RF.COM

Kapuśniak cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Tradycyjny kapuśniak doskonale rozgrzewa i dodaje sił.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu