Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Jak ugotować idealny kapuśniak?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tradycyjny smak

Obraz
© 123RF.COM

Kapuśniak to jedna z najchętniej przyrządzanych w Polsce zup. Jest tania, robi się ją szybko, a odpowiednio doprawiona świetnie smakuje. To właśnie dobór przypraw oraz kapusty jest sekretem działania. Poza tym syci na długo, może więc z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

/ 5Regionalne specjały

Obraz
© 123RF.COM

Kapuśniak ma kilka odmian. Na Podhalu możemy zjeść kwaśnicę, w Wielkopolsce parzybrodę, a nad morzem szarpak. Parzybroda, to kapuśniak ze świeżej kapusty. Znajdziemy w nim też kawałki ziemniaków i słoniny albo boczku. Nazwa pochodzi stąd, "że gorące liście kapusty przylepiały się do brody i ją parzyły". Szarpak jest opisywany jako zupa ziemniaczana z dodatkiem warzyw, kapusty kiszonej i kawałków przesmażonego boczku z cebulą. Na powierzchni zupy widoczne są oczka tłuszczu. Odmianą kapuśniaku jest kwaśnica, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którą robi się z dużej ilości kiszonej kapusty z solidnym dodatkiem soku z kiszonej kapusty oraz mięsa.

/ 5Jakie wybrać składniki?

Obraz
© 123RF.COM

Choć kapuśniak możemy kupić w dyskoncie (4,99 za porcję zupy)
, nic nie zastąpi smaku domowej zupy. Sekret tkwi w kapuście. Wybierzmy tę prawdziwą – kiszoną, a nie kwaszoną z supermarketu. Jeśli jest nieco za kwaśna, możemy ją opłukać w zimnej wodzie. Do tego mięso. Aby zupa była sycąca i aromatyczna, najlepiej wybrać wieprzowe żeberka lub golonkę i kawałek wędzonego boczku. Warto go wcześniej obsmażyć na patelni. Kapuśniak w wersji fit gotujemy na drobiowych skrzydełkach lub samych warzywach. Warto doprawić danie kminkiem. W zupie nie może również zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego oraz ziarenek pieprzu. Do kiszonki pasują też płatki chili, cząber, czosnek oraz suszone grzyby. Aby wywar miał głęboki kolor i bardziej wyrazisty smak, możemy do niego dodać opaloną cebulę. Kapuśniak można również nieco zagęścić zasmażką, zabielić śmietaną lub doprawić łyżką koncentratu pomidorowego.

/ 5Jak gotujemy?

Obraz
© 123RF.COM

Jak ugotować kapuśniak? Żeberka płuczemy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy przyprawy, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, obraną włoszczyznę i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Odlewamy połowę do innego garnka. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru gotujemy kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlewamy wszytko do jednego garnka. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i smażymy dalej, a następnie wrzucamy wszytko do zupy. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.

/ 5Idealny na infekcję

Obraz
© 123RF.COM

Kapuśniak cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Tradycyjny kapuśniak doskonale rozgrzewa i dodaje sił.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki