Aromatyczny, sycący, odpowiednio kwaśny. Jak ugotować idealny kapuśniak?
Tradycyjny smak
Kapuśniak to jedna z najchętniej przyrządzanych w Polsce zup. Jest tania, robi się ją szybko, a odpowiednio doprawiona świetnie smakuje. To właśnie dobór przypraw oraz kapusty jest sekretem działania. Poza tym syci na długo, może więc z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.
Regionalne specjały
Kapuśniak ma kilka odmian. Na Podhalu możemy zjeść kwaśnicę, w Wielkopolsce parzybrodę, a nad morzem szarpak. Parzybroda, to kapuśniak ze świeżej kapusty. Znajdziemy w nim też kawałki ziemniaków i słoniny albo boczku. Nazwa pochodzi stąd, "że gorące liście kapusty przylepiały się do brody i ją parzyły". Szarpak jest opisywany jako zupa ziemniaczana z dodatkiem warzyw, kapusty kiszonej i kawałków przesmażonego boczku z cebulą. Na powierzchni zupy widoczne są oczka tłuszczu. Odmianą kapuśniaku jest kwaśnica, tradycyjne danie kuchni góralskiej, którą robi się z dużej ilości kiszonej kapusty z solidnym dodatkiem soku z kiszonej kapusty oraz mięsa.
Jakie wybrać składniki?
Choć kapuśniak możemy kupić w dyskoncie (4,99 za porcję zupy)
, nic nie zastąpi smaku domowej zupy. Sekret tkwi w kapuście. Wybierzmy tę prawdziwą – kiszoną, a nie kwaszoną z supermarketu. Jeśli jest nieco za kwaśna, możemy ją opłukać w zimnej wodzie. Do tego mięso. Aby zupa była sycąca i aromatyczna, najlepiej wybrać wieprzowe żeberka lub golonkę i kawałek wędzonego boczku. Warto go wcześniej obsmażyć na patelni. Kapuśniak w wersji fit gotujemy na drobiowych skrzydełkach lub samych warzywach. Warto doprawić danie kminkiem. W zupie nie może również zabraknąć liści laurowych, ziela angielskiego oraz ziarenek pieprzu. Do kiszonki pasują też płatki chili, cząber, czosnek oraz suszone grzyby. Aby wywar miał głęboki kolor i bardziej wyrazisty smak, możemy do niego dodać opaloną cebulę. Kapuśniak można również nieco zagęścić zasmażką, zabielić śmietaną lub doprawić łyżką koncentratu pomidorowego.
Jak gotujemy?
Jak ugotować kapuśniak? Żeberka płuczemy, a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą. Kiedy woda się zagotuje, dodajemy przyprawy, a gdy mięso będzie już prawie miękkie, obraną włoszczyznę i trochę soli do smaku. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Odlewamy połowę do innego garnka. Do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru gotujemy kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlewamy wszytko do jednego garnka. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę i smażymy dalej, a następnie wrzucamy wszytko do zupy. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.
Idealny na infekcję
Kapuśniak cudownie rozgrzewa, pomaga walczyć z infekcjami i oczyścić organizm, a wszystko dzięki jej głównemu składnikowi – nieocenionej kiszonej kapuście. Kiszona kapusta to prawdziwe polskie superfood. Obfituje w witaminę C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu. Reguluje też pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm. Tradycyjny kapuśniak doskonale rozgrzewa i dodaje sił.