Aromatyczny chleb pizza
Moja rodzina uwielbia ten chlebek. Jest aromatyczny i napakowany pysznymi dodatkami. Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły, ale można go również wykorzystać do przygotowania grzanek lub tostów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól oraz cukier. Całość zalać ciepłą wodą (najlepiej o temperaturze 45 stopni C, aby drożdże zaczęły pracować). Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki. Paprykę i oliwki pokroić (z czerwonej można odłożyć kilka pasków, które mogą posłużyć do udekorowania wierzchu chlebka), czosnek drobno posiekać i dodać do masy. Dodać również sery i ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, wstawić ciasto i piec około pół godziny, aż chleb ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu wyjąć chlebek z formy (najlepiej jednorazowej). Spożyć najlepiej tego samego dnia, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze