Aromatyczny chleb pizza

Moja rodzina uwielbia ten chlebek. Jest aromatyczny i napakowany pysznymi dodatkami. Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły, ale można go również wykorzystać do przygotowania grzanek lub tostów.

Aromatyczny chleb pizzaAromatyczny chleb pizza

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży instant
  • 70 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 średnie papryki (żółtka i czerwona)
  • 1/2 szklanki zielony oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4 łyżki startej mozzarelli do zapiekania

Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól oraz cukier. Całość zalać ciepłą wodą (najlepiej o temperaturze 45 stopni C, aby drożdże zaczęły pracować). Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki. Paprykę i oliwki pokroić (z czerwonej można odłożyć kilka pasków, które mogą posłużyć do udekorowania wierzchu chlebka), czosnek drobno posiekać i dodać do masy. Dodać również sery i ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, wstawić ciasto i piec około pół godziny, aż chleb ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu wyjąć chlebek z formy (najlepiej jednorazowej). Spożyć najlepiej tego samego dnia, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu