Trwa ładowanie...
d2n5scd
d2n5scd

Aromatyczny chleb pizza

Przepis

Moja rodzina uwielbia ten chlebek. Jest aromatyczny i napakowany pysznymi dodatkami. Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły, ale można go również wykorzystać do przygotowania grzanek lub tostów.

3.9
(17 głosów)
Oceń:
d2n5scd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Aromatyczny chleb pizza
Shutterstock
Aromatyczny chleb pizza
Składniki
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży instant
  • 70 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 średnie papryki (żółtka i czerwona)
  • 1/2 szklanki zielony oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • 4 łyżki startej mozzarelli do zapiekania
Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól oraz cukier. Całość zalać ciepłą wodą (najlepiej o temperaturze 45 stopni C, aby drożdże zaczęły pracować). Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać jeszcze trochę mąki. Paprykę i oliwki pokroić (z czerwonej można odłożyć kilka pasków, które mogą posłużyć do udekorowania wierzchu chlebka), czosnek drobno posiekać i dodać do masy. Dodać również sery i ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, wstawić ciasto i piec około pół godziny, aż chleb ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu wyjąć chlebek z formy (najlepiej jednorazowej). Spożyć najlepiej tego samego dnia, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.

Aromatyczny chleb pizza
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2n5scd

Podziel się opinią

Share
d2n5scd
d2n5scd

d2n5scd
d2n5scd
d2n5scd