Aromatyczne ziemniaki z grilla
Grillowane ziemniaki mogą być rewelacyjnym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza mięsnych albo samodzielnym daniem, serwowanym np. z dipem jogurtowym lub pesto. Takie ziemniaczki na pewno urozmaicą każde grillowe menu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 papryka
- 1 łyżeczka oleju
- koperek
- sól, pieprz
Przepis
- Paprykę oczyścić, pokroić w pierścienie. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojony w kosteczkę boczek, zrumienić, dodać ziemniaki, smażyć 5 minut mieszając.
- Tak przygotowane ziemniaki podzielić na porcje, ułożyć na folii, obsypać posiekanym koperkiem, dodać paprykę, folię zawinąć.
- Piec na dobrze nagrzanym grillu około 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl