Aromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłody
Najsłynniejsza francuska zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Zupa cebulowa jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1/2 kg obranej cebuli
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki lub z proszku)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- kilka kromek pieczywa tostowego
- kilka łyżek startego żółtego sera
- oliwa do grzanek
- sól, pieprz
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i zrumienić na rozgrzanej oliwie z masłem.
- Kiedy cebula się usmaży, oprószyć ją mąką, zdjąć z ognia i rozprowadzić bulionem.
- Następnie gotować na małym ogniu 15 minut, doprawić solą i pieprzem, odstawić, przetrzeć przez sito.
- Kromki pieczywa kroić na 4 części. Każdą część smarować cienko oliwą z obu stron, na wierzchu kłaść ser.
- Grzanki piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez kilka minut (do lekkiego zrumienienia).
- Gorącą zupę podawać w głębokich miseczkach, na wierzchu każdej porcji położyć grzanki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze