Aromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłody
Najsłynniejsza francuska zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Zupa cebulowa jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kg obranej cebuli
- 4 szklanki bulionu (może być z kostki lub z proszku)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- kilka kromek pieczywa tostowego
- kilka łyżek startego żółtego sera
- oliwa do grzanek
- sól, pieprz
Przepis
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i zrumienić na rozgrzanej oliwie z masłem.
- Kiedy cebula się usmaży, oprószyć ją mąką, zdjąć z ognia i rozprowadzić bulionem.
- Następnie gotować na małym ogniu 15 minut, doprawić solą i pieprzem, odstawić, przetrzeć przez sito.
- Kromki pieczywa kroić na 4 części. Każdą część smarować cienko oliwą z obu stron, na wierzchu kłaść ser.
- Grzanki piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez kilka minut (do lekkiego zrumienienia).
- Gorącą zupę podawać w głębokich miseczkach, na wierzchu każdej porcji położyć grzanki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl