Trwa ładowanie...
dyqofrv
07-09-2021 11:52

Aromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłody

Przepis

Najsłynniejsza francuska zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Zupa cebulowa jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami.

dyqofrv
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photohunter-JanuszRys
Składniki
  • 1/2 kg obranej cebuli
  • 4 szklanki bulionu (może być z kostki lub z proszku)
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • oliwa do grzanek
  • sól, pieprz
Przepis
  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i zrumienić na rozgrzanej oliwie z masłem.
  • Kiedy cebula się usmaży, oprószyć ją mąką, zdjąć z ognia i rozprowadzić bulionem.
  • Następnie gotować na małym ogniu 15 minut, doprawić solą i pieprzem, odstawić, przetrzeć przez sito.
  • Kromki pieczywa kroić na 4 części. Każdą część smarować cienko oliwą z obu stron, na wierzchu kłaść ser.
  • Grzanki piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez kilka minut (do lekkiego zrumienienia).
  • Gorącą zupę podawać w głębokich miseczkach, na wierzchu każdej porcji położyć grzanki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłody
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2
dyqofrv

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyqofrv
dyqofrv
dyqofrv
dyqofrv
Więcej tematów
dyqofrv