Aromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłody

Najsłynniejsza francuska zupa jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Zupa cebulowa jest gęsta i aromatyczna o lekko słodkim posmaku. Podaje się ją zapieczoną z serem wraz z grzankami.

Aromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłodyAromatyczna zupa cebulowa. W sam raz na jesienne chłody
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg obranej cebuli
  • 4 szklanki bulionu (może być z kostki lub z proszku)
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • kilka kromek pieczywa tostowego
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • oliwa do grzanek
  • sól, pieprz

Przepis

  • Cebulę pokroić w cienkie półplasterki i zrumienić na rozgrzanej oliwie z masłem.
  • Kiedy cebula się usmaży, oprószyć ją mąką, zdjąć z ognia i rozprowadzić bulionem.
  • Następnie gotować na małym ogniu 15 minut, doprawić solą i pieprzem, odstawić, przetrzeć przez sito.
  • Kromki pieczywa kroić na 4 części. Każdą część smarować cienko oliwą z obu stron, na wierzchu kłaść ser.
  • Grzanki piec w piekarniku w temp. 200 st. C przez kilka minut (do lekkiego zrumienienia).
  • Gorącą zupę podawać w głębokich miseczkach, na wierzchu każdej porcji położyć grzanki.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀