Amerykańskie pancakes. Puszyste placuszki, które można jeść na okrągło!
Pozornie podobne do naszych racuchów, choć w smaku bardziej przypominają naleśniki. Kultowe placki rodem z USA, które jada się tam na śniadanie, obowiązkowo z syropem klonowym. Pyszne, puszyste, świetnie smakują właściwie z każdym słodkim dodatkiem. Kocha je każde dziecko, a i niejeden dorosły nie będzie umiał im się oprzeć.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
- Jajka ubić delikatnie z cukrem za pomocą rózgi.
- Dodać mleko i masło, a następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Wymieszać wszystko do połączenia składników i odstawić na 10 minut.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować ją klarowanym masłem lub olejem.
- Wykładać małe porcje ciasta, tworząc niewielkie placuszki.
- Smażyć na złoto z obu stron i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
- Do pancakes świetnie pasuje syrop klonowy, ale także miód oraz świeże owoce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze