Amerykańskie pancakes. Puszyste placuszki, które można jeść na okrągło!
Pozornie podobne do naszych racuchów, choć w smaku bardziej przypominają naleśniki. Kultowe placki rodem z USA, które jada się tam na śniadanie, obowiązkowo z syropem klonowym. Pyszne, puszyste, świetnie smakują właściwie z każdym słodkim dodatkiem. Kocha je każde dziecko, a i niejeden dorosły nie będzie umiał im się oprzeć.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka ubić delikatnie z cukrem za pomocą rózgi.
- Dodać mleko i masło, a następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Wymieszać wszystko do połączenia składników i odstawić na 10 minut.
- Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować ją klarowanym masłem lub olejem.
- Wykładać małe porcje ciasta, tworząc niewielkie placuszki.
- Smażyć na złoto z obu stron i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
- Do pancakes świetnie pasuje syrop klonowy, ale także miód oraz świeże owoce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl