Trwa ładowanie...
dserk3j

Amerykańskie pancakes. Puszyste placuszki, które można jeść na okrągło!

Przepis

Pozornie podobne do naszych racuchów, choć w smaku bardziej przypominają naleśniki. Kultowe placki rodem z USA, które jada się tam na śniadanie, obowiązkowo z syropem klonowym. Pyszne, puszyste, świetnie smakują właściwie z każdym słodkim dodatkiem. Kocha je każde dziecko, a i niejeden dorosły nie będzie umiał im się oprzeć.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Amerykańskie pancakes
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przepis
  • Jajka ubić delikatnie z cukrem za pomocą rózgi.
  • Dodać mleko i masło, a następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  • Wymieszać wszystko do połączenia składników i odstawić na 10 minut.
  • Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i posmarować ją klarowanym masłem lub olejem.
  • Wykładać małe porcje ciasta, tworząc niewielkie placuszki.
  • Smażyć na złoto z obu stron i podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
  • Do pancakes świetnie pasuje syrop klonowy, ale także miód oraz świeże owoce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Amerykańskie pancakes. Puszyste placuszki, które można jeść na okrągło!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dserk3j

Podziel się opinią

1
Share
dserk3j
dserk3j
dserk3j
dserk3j
Więcej tematów
dserk3j