Agrest – wartości odżywcze, zastosowanie, odmiany

Rośnie w wielu polskich ogródkach, lecz paradoksalnie trudno go kupić w sklepie. Mowa o agreście, częstym składniku przetworów, bogatym w witaminę C.

Agrest to znakomity dodatek do ciast, z którego można też zrobić pyszną galaretkę.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Agrest to roślina, która jest powszechnie hodowana w Europie, ale w Afryce i Azji również można ją spotkać. Agrest występuje też jako dziki krzew, niewymagający pielęgnowania przez człowieka. Krzewy agrestu nie są specjalnie trudne w uprawie i szybko się rozwijają, jednak zalecana jest dla nich żyzna, obfitująca w próchnicę gleba. Krzewy agrestu lubią też dużą ilość światła słonecznego i są odporne na mrozy.

Agrest - odmiany

Chociaż agrest występuje czasami jako krzyżówka z porzeczką czarną czy innymi krzewami, w Polsce wyróżnia się trzy główne odmiany agrestu:

  • agrest czerwony,
  • agrest żółty,
  • agrest biały (nazywany również miodowym).

Większość odmian agrestu posiada ostre kolce na gałązkach, jednak istnieją gatunki z ich niewielką ilością.

Agrest – jak poznać dojrzałe owoce?

Owoce agrestu nie są wcale tak kwaśne, jak uważa większość osób – pod warunkiem, że spożywa się je wtedy, gdy są już całkowicie dojrzałe. Dojrzałe owoce agrestu muszą być w całości miękkie, w przypadku chociażby agrestu czerwonego zmieniają też wtedy barwę na znacznie ciemniejszą.

Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest w sezonie zwykle spożywany jest w postaci surowego owocu, jako przekąska. Bardzo często wykorzystuje się go też do robienia konfitur, dżemów i galaretek. Owoce agrestu mają żelujące właściwości z powodu znacznej ilości pektyn – mieszanin węglanów, które ze względu na swoją charakterystykę wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.

W związku z tym agrest świetnie nadaje się do ciast, zwłaszcza do lekkich biszkoptów. Można go dodawać w postaci całych owoców, galaretki lub delikatnej pianki. Istnieją też przepisy na sernik z agrestem – jako zamiennikiem rodzynek. Agrest znakomicie sprawdza się też w plackach przypominających szarlotkę.

Agrest – soki i kompoty

Bardzo zdrowy jest sok z agrestu, który robi się poprzez dosypywanie cukru do dojrzałych owoców i regularne mieszanie przez kilka dni. Gdy cukier się rozpuści, przecedzony sok z agrestu należy poddać pasteryzacji.

Nie wolno zapominać o kompocie z agrestu. Jeśli sam agrest ma dla nas zbyt intensywny smak i trudno nam pić taki kompot, warto pamiętać o dodaniu łagodzących liści mięty. Agrest najlepiej sprawdza się w kompotach wieloowocowych, dodając im niezbędnej kwaskowatości - zwłaszcza w przypadku, gdy reszta składników to owoce bardzo słodkie, jak na przykład jabłka czy truskawki.

Agrest – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Agrest wpływa pozytywnie na urodę, dlatego wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Posiada mnóstwo antyoksydantów, a maseczki z agrestu poprawiają wygląd skóry twarzy. Sto gramów agrestu w połowie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i nie dostarczy nam zbyt wielu kalorii (41 kcal).

Agrest usprawnia proces trawienia i usuwa z naszego organizmu kwas moczowy. Zawiera błonnik, a sok z agrestu usprawnia proces przemiany materii i jest zalecany osobom, które cierpią z powodu nadwagi.

Agrest - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru