Agrest – wartości odżywcze, zastosowanie, odmiany

Rośnie w wielu polskich ogródkach, lecz paradoksalnie trudno go kupić w sklepie. Mowa o agreście, częstym składniku przetworów, bogatym w witaminę C.

Agrest to znakomity dodatek do ciast, z którego można też zrobić pyszną galaretkę.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Agrest to roślina, która jest powszechnie hodowana w Europie, ale w Afryce i Azji również można ją spotkać. Agrest występuje też jako dziki krzew, niewymagający pielęgnowania przez człowieka. Krzewy agrestu nie są specjalnie trudne w uprawie i szybko się rozwijają, jednak zalecana jest dla nich żyzna, obfitująca w próchnicę gleba. Krzewy agrestu lubią też dużą ilość światła słonecznego i są odporne na mrozy.

Agrest - odmiany

Chociaż agrest występuje czasami jako krzyżówka z porzeczką czarną czy innymi krzewami, w Polsce wyróżnia się trzy główne odmiany agrestu:

  • agrest czerwony,
  • agrest żółty,
  • agrest biały (nazywany również miodowym).

Większość odmian agrestu posiada ostre kolce na gałązkach, jednak istnieją gatunki z ich niewielką ilością.

Agrest – jak poznać dojrzałe owoce?

Owoce agrestu nie są wcale tak kwaśne, jak uważa większość osób – pod warunkiem, że spożywa się je wtedy, gdy są już całkowicie dojrzałe. Dojrzałe owoce agrestu muszą być w całości miękkie, w przypadku chociażby agrestu czerwonego zmieniają też wtedy barwę na znacznie ciemniejszą.

Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest w sezonie zwykle spożywany jest w postaci surowego owocu, jako przekąska. Bardzo często wykorzystuje się go też do robienia konfitur, dżemów i galaretek. Owoce agrestu mają żelujące właściwości z powodu znacznej ilości pektyn – mieszanin węglanów, które ze względu na swoją charakterystykę wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.

W związku z tym agrest świetnie nadaje się do ciast, zwłaszcza do lekkich biszkoptów. Można go dodawać w postaci całych owoców, galaretki lub delikatnej pianki. Istnieją też przepisy na sernik z agrestem – jako zamiennikiem rodzynek. Agrest znakomicie sprawdza się też w plackach przypominających szarlotkę.

Agrest – soki i kompoty

Bardzo zdrowy jest sok z agrestu, który robi się poprzez dosypywanie cukru do dojrzałych owoców i regularne mieszanie przez kilka dni. Gdy cukier się rozpuści, przecedzony sok z agrestu należy poddać pasteryzacji.

Nie wolno zapominać o kompocie z agrestu. Jeśli sam agrest ma dla nas zbyt intensywny smak i trudno nam pić taki kompot, warto pamiętać o dodaniu łagodzących liści mięty. Agrest najlepiej sprawdza się w kompotach wieloowocowych, dodając im niezbędnej kwaskowatości - zwłaszcza w przypadku, gdy reszta składników to owoce bardzo słodkie, jak na przykład jabłka czy truskawki.

Agrest – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Agrest wpływa pozytywnie na urodę, dlatego wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Posiada mnóstwo antyoksydantów, a maseczki z agrestu poprawiają wygląd skóry twarzy. Sto gramów agrestu w połowie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i nie dostarczy nam zbyt wielu kalorii (41 kcal).

Agrest usprawnia proces trawienia i usuwa z naszego organizmu kwas moczowy. Zawiera błonnik, a sok z agrestu usprawnia proces przemiany materii i jest zalecany osobom, które cierpią z powodu nadwagi.

Agrest - przepisy

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯