Agrest – wartości odżywcze, zastosowanie, odmiany

Rośnie w wielu polskich ogródkach, lecz paradoksalnie trudno go kupić w sklepie. Mowa o agreście, częstym składniku przetworów, bogatym w witaminę C.

Agrest to znakomity dodatek do ciast, z którego można też zrobić pyszną galaretkę.
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Tomasz Karkuć

Agrest to roślina, która jest powszechnie hodowana w Europie, ale w Afryce i Azji również można ją spotkać. Agrest występuje też jako dziki krzew, niewymagający pielęgnowania przez człowieka. Krzewy agrestu nie są specjalnie trudne w uprawie i szybko się rozwijają, jednak zalecana jest dla nich żyzna, obfitująca w próchnicę gleba. Krzewy agrestu lubią też dużą ilość światła słonecznego i są odporne na mrozy.

Agrest - odmiany

Chociaż agrest występuje czasami jako krzyżówka z porzeczką czarną czy innymi krzewami, w Polsce wyróżnia się trzy główne odmiany agrestu:

  • agrest czerwony,
  • agrest żółty,
  • agrest biały (nazywany również miodowym).

Większość odmian agrestu posiada ostre kolce na gałązkach, jednak istnieją gatunki z ich niewielką ilością.

Agrest – jak poznać dojrzałe owoce?

Owoce agrestu nie są wcale tak kwaśne, jak uważa większość osób – pod warunkiem, że spożywa się je wtedy, gdy są już całkowicie dojrzałe. Dojrzałe owoce agrestu muszą być w całości miękkie, w przypadku chociażby agrestu czerwonego zmieniają też wtedy barwę na znacznie ciemniejszą.

Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest w sezonie zwykle spożywany jest w postaci surowego owocu, jako przekąska. Bardzo często wykorzystuje się go też do robienia konfitur, dżemów i galaretek. Owoce agrestu mają żelujące właściwości z powodu znacznej ilości pektyn – mieszanin węglanów, które ze względu na swoją charakterystykę wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.

W związku z tym agrest świetnie nadaje się do ciast, zwłaszcza do lekkich biszkoptów. Można go dodawać w postaci całych owoców, galaretki lub delikatnej pianki. Istnieją też przepisy na sernik z agrestem – jako zamiennikiem rodzynek. Agrest znakomicie sprawdza się też w plackach przypominających szarlotkę.

Agrest – soki i kompoty

Bardzo zdrowy jest sok z agrestu, który robi się poprzez dosypywanie cukru do dojrzałych owoców i regularne mieszanie przez kilka dni. Gdy cukier się rozpuści, przecedzony sok z agrestu należy poddać pasteryzacji.

Nie wolno zapominać o kompocie z agrestu. Jeśli sam agrest ma dla nas zbyt intensywny smak i trudno nam pić taki kompot, warto pamiętać o dodaniu łagodzących liści mięty. Agrest najlepiej sprawdza się w kompotach wieloowocowych, dodając im niezbędnej kwaskowatości - zwłaszcza w przypadku, gdy reszta składników to owoce bardzo słodkie, jak na przykład jabłka czy truskawki.

Agrest – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Agrest wpływa pozytywnie na urodę, dlatego wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Posiada mnóstwo antyoksydantów, a maseczki z agrestu poprawiają wygląd skóry twarzy. Sto gramów agrestu w połowie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i nie dostarczy nam zbyt wielu kalorii (41 kcal).

Agrest usprawnia proces trawienia i usuwa z naszego organizmu kwas moczowy. Zawiera błonnik, a sok z agrestu usprawnia proces przemiany materii i jest zalecany osobom, które cierpią z powodu nadwagi.

Agrest - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie