ABC gotowania: wątróbka z jabłkami. Pyszny obiad za grosze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF.COM

Wątróbka duszona z cebulką i jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jeszcze do niedawna wątróbka uchodziła za mięso drugiej kategorii. Dziś coraz częściej znajdziemy ją w kartach dań dobrych restauracji. Umiejętnie przyrządzona może być pysznym i pożywnym daniem. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.

/ 5Kupujemy wątróbkę

Obraz
© 123RF.COM

Wybierając wątróbkę w sklepie, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej świeżość. Podroby psują się bowiem szybciej niż mięso. Musi mieć jednolity kolor, bez przebarwień, plam, nie może być też szara ani poczerniała. Zwróćmy też uwagę, by była błyszcząca, śliska i miała neutralny zapach. Jeśli czujemy kwas, to lepiej jej nie kupować. Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni. Najlepiej, by była owinięta w papier.

/ 5Praktyczne wskazówki

Obraz
© 123RF.COM

Wątróbka nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, zarówno saute, jak i w panierce. Przyrządza się z niej również pasztety, farsze oraz wędliny. W czym tkwi sekret smacznej wątróbki? Należy ją opłukać, oczyścić z żyłek i moczyć w mleku przez ok. 2 godziny, by pozbyć się ewentualnej goryczki. By była miękka, solimy ją dopiero po usmażeniu. Smażymy krótko, obracając, by zarumieniła się ze wszystkich stron. Uwaga! Może pryskać na patelni, dlatego warto zaopatrzyć się w metalową siatkę do smażenia.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© 123RF.COM

Drobiowa wątróbka świetnie komponuje się z owocami. Klasycznie przyrządza się ją z cebulką i kwaskowatymi jabłkami. Najlepsze będą renety. Aby przygotować obiad dla całej rodziny, będziemy potrzebować 1 kg wątróbek, 4 dużych cebul i 2 jabłek. Do tego mąka, sól, pieprz, majeranek, odrobina ostrej papryki i olej do smażenia.

/ 5Smakowity obiad

Obraz
© 123RF.COM

Wymoczoną i oczyszczoną z błonek wątróbkę osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Przekładamy do rondelka z wątróbką. Doprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Solimy na talerzu. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Do tego sałatka z młodego szpinaku i obiad gotowy.

Zobacz też: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne