ABC gotowania: wątróbka z jabłkami. Pyszny obiad za grosze
Sprawdzony przepis
Wątróbka duszona z cebulką i jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jeszcze do niedawna wątróbka uchodziła za mięso drugiej kategorii. Dziś coraz częściej znajdziemy ją w kartach dań dobrych restauracji. Umiejętnie przyrządzona może być pysznym i pożywnym daniem. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.
Kupujemy wątróbkę
Wybierając wątróbkę w sklepie, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej świeżość. Podroby psują się bowiem szybciej niż mięso. Musi mieć jednolity kolor, bez przebarwień, plam, nie może być też szara ani poczerniała. Zwróćmy też uwagę, by była błyszcząca, śliska i miała neutralny zapach. Jeśli czujemy kwas, to lepiej jej nie kupować. Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni. Najlepiej, by była owinięta w papier.
Praktyczne wskazówki
Wątróbka nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, zarówno saute, jak i w panierce. Przyrządza się z niej również pasztety, farsze oraz wędliny. W czym tkwi sekret smacznej wątróbki? Należy ją opłukać, oczyścić z żyłek i moczyć w mleku przez ok. 2 godziny, by pozbyć się ewentualnej goryczki. By była miękka, solimy ją dopiero po usmażeniu. Smażymy krótko, obracając, by zarumieniła się ze wszystkich stron. Uwaga! Może pryskać na patelni, dlatego warto zaopatrzyć się w metalową siatkę do smażenia.
Sekret tkwi w dodatkach
Drobiowa wątróbka świetnie komponuje się z owocami. Klasycznie przyrządza się ją z cebulką i kwaskowatymi jabłkami. Najlepsze będą renety. Aby przygotować obiad dla całej rodziny, będziemy potrzebować 1 kg wątróbek, 4 dużych cebul i 2 jabłek. Do tego mąka, sól, pieprz, majeranek, odrobina ostrej papryki i olej do smażenia.
Smakowity obiad
Wymoczoną i oczyszczoną z błonek wątróbkę osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Przekładamy do rondelka z wątróbką. Doprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Solimy na talerzu. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Do tego sałatka z młodego szpinaku i obiad gotowy.
Zobacz też: Tradycyjne polskie dania