ABC gotowania: wątróbka z jabłkami. Pyszny obiad za grosze

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Sprawdzony przepis

Obraz
© 123RF.COM

Wątróbka duszona z cebulką i jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jeszcze do niedawna wątróbka uchodziła za mięso drugiej kategorii. Dziś coraz częściej znajdziemy ją w kartach dań dobrych restauracji. Umiejętnie przyrządzona może być pysznym i pożywnym daniem. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.

/ 5Kupujemy wątróbkę

Obraz
© 123RF.COM

Wybierając wątróbkę w sklepie, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej świeżość. Podroby psują się bowiem szybciej niż mięso. Musi mieć jednolity kolor, bez przebarwień, plam, nie może być też szara ani poczerniała. Zwróćmy też uwagę, by była błyszcząca, śliska i miała neutralny zapach. Jeśli czujemy kwas, to lepiej jej nie kupować. Surową wątróbkę możemy przechowywać w lodówce do dwóch dni. Najlepiej, by była owinięta w papier.

/ 5Praktyczne wskazówki

Obraz
© 123RF.COM

Wątróbka nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, zarówno saute, jak i w panierce. Przyrządza się z niej również pasztety, farsze oraz wędliny. W czym tkwi sekret smacznej wątróbki? Należy ją opłukać, oczyścić z żyłek i moczyć w mleku przez ok. 2 godziny, by pozbyć się ewentualnej goryczki. By była miękka, solimy ją dopiero po usmażeniu. Smażymy krótko, obracając, by zarumieniła się ze wszystkich stron. Uwaga! Może pryskać na patelni, dlatego warto zaopatrzyć się w metalową siatkę do smażenia.

/ 5Sekret tkwi w dodatkach

Obraz
© 123RF.COM

Drobiowa wątróbka świetnie komponuje się z owocami. Klasycznie przyrządza się ją z cebulką i kwaskowatymi jabłkami. Najlepsze będą renety. Aby przygotować obiad dla całej rodziny, będziemy potrzebować 1 kg wątróbek, 4 dużych cebul i 2 jabłek. Do tego mąka, sól, pieprz, majeranek, odrobina ostrej papryki i olej do smażenia.

/ 5Smakowity obiad

Obraz
© 123RF.COM

Wymoczoną i oczyszczoną z błonek wątróbkę osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron. Przekładamy do rondelka z wątróbką. Doprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Solimy na talerzu. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami. Do tego sałatka z młodego szpinaku i obiad gotowy.

Zobacz też: Tradycyjne polskie dania

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru