ABC gotowania. Proste triki na poskromienie bakłażanów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna – określeń bakłażana jest sporo, podobnie jak problemów, które może przysporzyć w kuchni. Niestety często właśnie z ich powodu rezygnujemy z jego przyrządzania. Nie warto. Przedstawiamy proste i skuteczne triki, jak skutecznie poskromić bakłażany.

/ 6Jak wybierać?

Obraz
© 123RF

Wybór odpowiedniego bakłażana ma duży wpływ na smak przygotowanej przez nas potrawy. Najlepiej sprawdzają się w nich młode okazy – starsze mogą być mniej smaczne i po prostu gorzkie. Zresztą jest to jeden z powodów, dla których część z nas unika kupowania bakłażanów. To błąd. Wystarczy zwrócić uwagę na jego wygląd. Kupujmy więc te z błyszczącą jędrną skórką, bez plam.

/ 6Jak przechowywać?

Obraz
© 123RF

Teoretycznie wielu ekspertów odradza przechowywanie bakłażanów w lodówce. Jeżeli jednak nie możemy nich przyrządzić zaraz po zakupie, schowajmy je w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli zaś panują upały, możemy go włożyć do lodówki. Warto jednak nie trzymać go tam dłużej niż ok. 5 dni. Pamiętajmy też, żeby nie owijać ich folią. Do owinięcia lepiej sprawdzi się papier.

/ 6Jak smażyć?

Obraz
© 123RF

Warto pamiętać o tym, że nie powinniśmy jeść bakłażanów na surowo. Zawarta w nich solanina może powodować zatrucie pokarmowe. Na szczęście jest wiele metod, dzięki którym ten szkodliwy związek chemiczny zniknie. Jednym z nich jest smażenie. Niestety, tu pojawia się kolejny problem – intensywne wchłanianie tłuszczu. Jak tego uniknąć? Warto posmarować płaty bakłażana oliwą z oliwek i smażyć je na suchej patelni. Innym sposobem jest smażenie na dużej ilości oleju i osuszenie kawałków na ręczniku papierowym przed podaniem. Jeżeli nie lubimy smażonych bakłażanów, możemy je przygotować na wiele innych sposób. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie tutaj.

/ 6Jak sprawić, żeby nie był gorzki?

Obraz
© 123RF

Jednym z kuchennych problemów, które sprawia bakłażan jest gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszymy go.

/ 6Pomysły na bakłażana

Obraz
© 123RF

Sezon na bakłażany w pełni. Warto więc zastosować nasze proste triki i przygotować bakłażanową ucztę. Oberżynę można piec, smażyć, dusić, a nawet marynować. Z powodzeniem możemy wykorzystać ją do przygotowania greckiej moussaki, francuskiego ratatouille czy włoskiej parmigiany. Świetnie sprawdzi się też faszerowany kaszą lub ryżem i zapiekany z dodatkiem aromatycznych ziół.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca