Zrób to sam
Oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna – określeń bakłażana jest sporo, podobnie jak problemów, które może przysporzyć w kuchni. Niestety często właśnie z ich powodu rezygnujemy z jego przyrządzania. Nie warto. Przedstawiamy proste i skuteczne triki, jak skutecznie poskromić bakłażany.
Jak wybierać?
Wybór odpowiedniego bakłażana ma duży wpływ na smak przygotowanej przez nas potrawy. Najlepiej sprawdzają się w nich młode okazy – starsze mogą być mniej smaczne i po prostu gorzkie. Zresztą jest to jeden z powodów, dla których część z nas unika kupowania bakłażanów. To błąd. Wystarczy zwrócić uwagę na jego wygląd. Kupujmy więc te z błyszczącą jędrną skórką, bez plam.
Jak przechowywać?
Teoretycznie wielu ekspertów odradza przechowywanie bakłażanów w lodówce. Jeżeli jednak nie możemy nich przyrządzić zaraz po zakupie, schowajmy je w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli zaś panują upały, możemy go włożyć do lodówki. Warto jednak nie trzymać go tam dłużej niż ok. 5 dni. Pamiętajmy też, żeby nie owijać ich folią. Do owinięcia lepiej sprawdzi się papier.
Jak smażyć?
Warto pamiętać o tym, że nie powinniśmy jeść bakłażanów na surowo. Zawarta w nich solanina może powodować zatrucie pokarmowe. Na szczęście jest wiele metod, dzięki którym ten szkodliwy związek chemiczny zniknie. Jednym z nich jest smażenie. Niestety, tu pojawia się kolejny problem – intensywne wchłanianie tłuszczu. Jak tego uniknąć? Warto posmarować płaty bakłażana oliwą z oliwek i smażyć je na suchej patelni. Innym sposobem jest smażenie na dużej ilości oleju i osuszenie kawałków na ręczniku papierowym przed podaniem. Jeżeli nie lubimy smażonych bakłażanów, możemy je przygotować na wiele innych sposób. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie tutaj.
Jak sprawić, żeby nie był gorzki?
Jednym z kuchennych problemów, które sprawia bakłażan jest gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszymy go.
Pomysły na bakłażana
Sezon na bakłażany w pełni. Warto więc zastosować nasze proste triki i przygotować bakłażanową ucztę. Oberżynę można piec, smażyć, dusić, a nawet marynować. Z powodzeniem możemy wykorzystać ją do przygotowania greckiej moussaki, francuskiego ratatouille czy włoskiej parmigiany. Świetnie sprawdzi się też faszerowany kaszą lub ryżem i zapiekany z dodatkiem aromatycznych ziół.