ABC gotowania. Proste triki na poskromienie bakłażanów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna – określeń bakłażana jest sporo, podobnie jak problemów, które może przysporzyć w kuchni. Niestety często właśnie z ich powodu rezygnujemy z jego przyrządzania. Nie warto. Przedstawiamy proste i skuteczne triki, jak skutecznie poskromić bakłażany.

/ 6Jak wybierać?

Obraz
© 123RF

Wybór odpowiedniego bakłażana ma duży wpływ na smak przygotowanej przez nas potrawy. Najlepiej sprawdzają się w nich młode okazy – starsze mogą być mniej smaczne i po prostu gorzkie. Zresztą jest to jeden z powodów, dla których część z nas unika kupowania bakłażanów. To błąd. Wystarczy zwrócić uwagę na jego wygląd. Kupujmy więc te z błyszczącą jędrną skórką, bez plam.

/ 6Jak przechowywać?

Obraz
© 123RF

Teoretycznie wielu ekspertów odradza przechowywanie bakłażanów w lodówce. Jeżeli jednak nie możemy nich przyrządzić zaraz po zakupie, schowajmy je w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli zaś panują upały, możemy go włożyć do lodówki. Warto jednak nie trzymać go tam dłużej niż ok. 5 dni. Pamiętajmy też, żeby nie owijać ich folią. Do owinięcia lepiej sprawdzi się papier.

/ 6Jak smażyć?

Obraz
© 123RF

Warto pamiętać o tym, że nie powinniśmy jeść bakłażanów na surowo. Zawarta w nich solanina może powodować zatrucie pokarmowe. Na szczęście jest wiele metod, dzięki którym ten szkodliwy związek chemiczny zniknie. Jednym z nich jest smażenie. Niestety, tu pojawia się kolejny problem – intensywne wchłanianie tłuszczu. Jak tego uniknąć? Warto posmarować płaty bakłażana oliwą z oliwek i smażyć je na suchej patelni. Innym sposobem jest smażenie na dużej ilości oleju i osuszenie kawałków na ręczniku papierowym przed podaniem. Jeżeli nie lubimy smażonych bakłażanów, możemy je przygotować na wiele innych sposób. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie tutaj.

/ 6Jak sprawić, żeby nie był gorzki?

Obraz
© 123RF

Jednym z kuchennych problemów, które sprawia bakłażan jest gorzki smak. Istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy, że przed smażeniem plastry bakłażana posypiemy grubą warstwą soli i odstawimy na ok. 30 minut na ręczniku papierowym. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszymy go.

/ 6Pomysły na bakłażana

Obraz
© 123RF

Sezon na bakłażany w pełni. Warto więc zastosować nasze proste triki i przygotować bakłażanową ucztę. Oberżynę można piec, smażyć, dusić, a nawet marynować. Z powodzeniem możemy wykorzystać ją do przygotowania greckiej moussaki, francuskiego ratatouille czy włoskiej parmigiany. Świetnie sprawdzi się też faszerowany kaszą lub ryżem i zapiekany z dodatkiem aromatycznych ziół.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji