Bakłażan w roli głównej. Smakowite pomysły z różnych zakątków świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna. Nazw bakłażana jest sporo, podobnie jak jego zastosować w kuchni. Nie wiesz jak go przygotować? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na niezwykłe dania z bakłażanem.

/ 6Moussaka

Obraz
© 123RF

Moussaka to klasyczna grecka zapiekanka. Co ciekawe, występuje w kilku kuchniach regionalnych m.in. w Turcji, Serbii, Rumunii, Bułgarii i Macedonii. Moussakę przyrządza się z mielonego mięsa (wieprzowiny lub jagnięciny), bakłażanów, pomidorów, cebuli i ziemniaków. Doskonały smak podkreśla sos beszamelowy oraz przyprawy takie jak oregano, gałka muszkatołowa i cynamon.

/ 6Ratatouille

Obraz
© 123RF

Ratatouille to proste, ale zarazem niezwykłe danie, które przypadnie do gustu nie tylko jaroszom. Pochodzi z Prowansji jednak podobne do niej potrawy występują w większości państw basenu Morza Śródziemnego. W ratatouille znajdziemy sporo pożywnych składników m.in. bakłażany, pomidory, cebulę, paprykę i cukinię. Wyjątkowy smak tych duszonych warzyw dopełnia tymianek, estragon, cząber i zioła prowansalskie.

/ 6Marynowany bakłażan

Obraz
© 123RF

Marynowane bakłażany sprawdzą się jako ciekawy dodatek do mięs i sałatek, a także jako samodzielna przystawka. Warto dodać, że bakłażan jest niskokaloryczny (zaledwie 25 kcal w 100 g). Jest też wartościowym źródłem błonnika, potasu i magnezu.

/ 6Faszerowany bakłażan

Obraz
© 123RF

Pieczone bakłażany bardzo dobrze komponują się z ryżem, kaszą lub komosą ryżową. Możemy też faszerować je mielonym mięsem i warzywami. Gwarantujemy, że z dodatkiem aromatycznego tymianku i bazylii, będą rozpływać się w ustach.

/ 6Baba ghanoush

Obraz
© 123RF

Pasta z bakłażanów i sezamu to popularne danie na Bliskim Wschodzie, nazywane baba ghanoush. Ten arabski przysmak stanowi połączenie bakłażanów z pastą z nasion sezamu, czyli pastą tahini. Ich wyjątkowy smak podkreślają przyprawy m.in. kolendra, papryka i kmin. Baba ghanoush świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, w tym także jako dip lub po prostu dodatek do kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce