Bakłażan w roli głównej. Smakowite pomysły z różnych zakątków świata
Kulinarne inspiracje
Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna. Nazw bakłażana jest sporo, podobnie jak jego zastosować w kuchni. Nie wiesz jak go przygotować? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na niezwykłe dania z bakłażanem.
Moussaka
Moussaka to klasyczna grecka zapiekanka. Co ciekawe, występuje w kilku kuchniach regionalnych m.in. w Turcji, Serbii, Rumunii, Bułgarii i Macedonii. Moussakę przyrządza się z mielonego mięsa (wieprzowiny lub jagnięciny), bakłażanów, pomidorów, cebuli i ziemniaków. Doskonały smak podkreśla sos beszamelowy oraz przyprawy takie jak oregano, gałka muszkatołowa i cynamon.
Ratatouille
Ratatouille to proste, ale zarazem niezwykłe danie, które przypadnie do gustu nie tylko jaroszom. Pochodzi z Prowansji jednak podobne do niej potrawy występują w większości państw basenu Morza Śródziemnego. W ratatouille znajdziemy sporo pożywnych składników m.in. bakłażany, pomidory, cebulę, paprykę i cukinię. Wyjątkowy smak tych duszonych warzyw dopełnia tymianek, estragon, cząber i zioła prowansalskie.
Marynowany bakłażan
Marynowane bakłażany sprawdzą się jako ciekawy dodatek do mięs i sałatek, a także jako samodzielna przystawka. Warto dodać, że bakłażan jest niskokaloryczny (zaledwie 25 kcal w 100 g). Jest też wartościowym źródłem błonnika, potasu i magnezu.
Faszerowany bakłażan
Pieczone bakłażany bardzo dobrze komponują się z ryżem, kaszą lub komosą ryżową. Możemy też faszerować je mielonym mięsem i warzywami. Gwarantujemy, że z dodatkiem aromatycznego tymianku i bazylii, będą rozpływać się w ustach.
Baba ghanoush
Pasta z bakłażanów i sezamu to popularne danie na Bliskim Wschodzie, nazywane baba ghanoush. Ten arabski przysmak stanowi połączenie bakłażanów z pastą z nasion sezamu, czyli pastą tahini. Ich wyjątkowy smak podkreślają przyprawy m.in. kolendra, papryka i kmin. Baba ghanoush świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, w tym także jako dip lub po prostu dodatek do kanapek.