Bakłażan w roli głównej. Smakowite pomysły z różnych zakątków świata

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Bakłażan, oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna. Nazw bakłażana jest sporo, podobnie jak jego zastosować w kuchni. Nie wiesz jak go przygotować? Koniecznie sprawdź nasze propozycje na niezwykłe dania z bakłażanem.

/ 6Moussaka

Obraz
© 123RF

Moussaka to klasyczna grecka zapiekanka. Co ciekawe, występuje w kilku kuchniach regionalnych m.in. w Turcji, Serbii, Rumunii, Bułgarii i Macedonii. Moussakę przyrządza się z mielonego mięsa (wieprzowiny lub jagnięciny), bakłażanów, pomidorów, cebuli i ziemniaków. Doskonały smak podkreśla sos beszamelowy oraz przyprawy takie jak oregano, gałka muszkatołowa i cynamon.

/ 6Ratatouille

Obraz
© 123RF

Ratatouille to proste, ale zarazem niezwykłe danie, które przypadnie do gustu nie tylko jaroszom. Pochodzi z Prowansji jednak podobne do niej potrawy występują w większości państw basenu Morza Śródziemnego. W ratatouille znajdziemy sporo pożywnych składników m.in. bakłażany, pomidory, cebulę, paprykę i cukinię. Wyjątkowy smak tych duszonych warzyw dopełnia tymianek, estragon, cząber i zioła prowansalskie.

/ 6Marynowany bakłażan

Obraz
© 123RF

Marynowane bakłażany sprawdzą się jako ciekawy dodatek do mięs i sałatek, a także jako samodzielna przystawka. Warto dodać, że bakłażan jest niskokaloryczny (zaledwie 25 kcal w 100 g). Jest też wartościowym źródłem błonnika, potasu i magnezu.

/ 6Faszerowany bakłażan

Obraz
© 123RF

Pieczone bakłażany bardzo dobrze komponują się z ryżem, kaszą lub komosą ryżową. Możemy też faszerować je mielonym mięsem i warzywami. Gwarantujemy, że z dodatkiem aromatycznego tymianku i bazylii, będą rozpływać się w ustach.

/ 6Baba ghanoush

Obraz
© 123RF

Pasta z bakłażanów i sezamu to popularne danie na Bliskim Wschodzie, nazywane baba ghanoush. Ten arabski przysmak stanowi połączenie bakłażanów z pastą z nasion sezamu, czyli pastą tahini. Ich wyjątkowy smak podkreślają przyprawy m.in. kolendra, papryka i kmin. Baba ghanoush świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw, w tym także jako dip lub po prostu dodatek do kanapek.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania