Trwa ładowanie...

9 przysmaków do spróbowania w Rzymie

Jeśli powiedzenie "przez żołądek do serca" jest prawdziwe, to we włoskiej stolicy można zakochać się bez pamięci. W Rzymie niemal na każdym kroku natkniemy się na restaurację, cukiernię czy lodziarnię, których oferta zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Czego szczególnie warto spróbować?

Saltimbocca alla romana to kwintesencja rzymskiej kuchniSaltimbocca alla romana to kwintesencja rzymskiej kuchniŹródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Saltimbocca alla romana

Już sama nazwa specjału ("salta in bocca" oznacza po włosku "skakać do ust") doskonale oddaje jego walory, ponieważ jest tak pyszny, że niemal sam wskakuje do ust. Saltimbocca alla romana to kwintesencja rzymskiej kuchni – prostej, a równocześnie smacznej. Obsmażony na maśle rulonik z rozbitego plasterka cielęciny, płatka długodojrzewającej szynki oraz listka szałwii, można zjeść z pieczywem, ale równie dobrze komponuje się z ziemniakami (gotowanymi lub pieczonymi) albo ryżem.

Rigatoni alla gricia

Rzymska kuchnia obfituje w potrawy z makaronem. Jednym ze sztandarowych dań, które znajdziemy w menu wielu tutejszych restauracji, jest rigatoni alla gricia. To szerokie rurki serwowane z gęstym sosem przyrządzonym z guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego), startego sera pecorino (podobnego do popularnego parmezanu) oraz ostrych papryczek peperoncino.

Gnocchi alla romana

Polacy mają kopytka, a Włosi od wieków zajadają się gnocchi, czyli kluseczkami przyrządzanymi zwykle z ziemniaków, choć Rzymianie częściej wyrabiają je z kaszy manny, tartego parmezanu, jajek, mleka, masła, soli oraz gałki muszkatołowej. Po ukształtowaniu są pieczone w mocno nagrzanym piekarniku, a następnie serwowane ze stopionym masłem, czosnkiem i ziołami, np. rozmarynem, oregano lub szałwią.

Włoskie przysmaki

Maritozzo

Włosi kochają słodkie wypieki, nie może ich również zabraknąć w rzymskich cukierniach, gdzie króluje maritozzo. To podłużna drożdżowa bułka z rodzynkami i orzeszkami piniowymi, po brzegi wypełniona bitą śmietaną, aksamitną, ale nie za słodką. Wiele lokali oferujących ten specjał otwartych jest niemal przez całą dobę. I klientów im nie brakuje…

d2hhaum

Trippa alla romana

Polacy od kilkuset lat raczą się tą gęstą zupą przyrządzaną z pokrojonych w cienkie paski żołądków wołowych lub wieprzowych. Często uznajemy flaki za nasze narodowe danie, ale warto wiedzieć, że w Rzymie zaczęto je jadać jeszcze wcześniej. Trippa alla romana przyrządza się zazwyczaj z podrobów cielęcych, z dodatkiem pomidorów, marchewki, selera, cebuli, białego wina, sera pecorino oraz przypraw: goździków, mięty i bazylii.

Ossobuco

Ossobuco 123RF
Źródło: 123RF

Kolejna klasyka kuchni włoskiej. Ossobuco to pokrojona w plastry gicz cielęca, którą obsmaża się na maśle, a następnie dusi w białym winie, tylko z przyprawami: gremolatą (pachnąca mieszanka natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej), liściem laurowym i cynamonem. W nowocześniejszej wersji dodaje się też pomidory, marchewkę, cebulę, czosnek i selera.

Puntarelle alla romana

Rzymianie kochają warzywa i potrafią wykorzystywać je do przygotowywania pysznych potraw. Takich jak puntarelle alla romana. To po prostu sałatka, której bazę stanowi cykoria szparagowa, niestety trudno dostępna w Polsce. Jej smak wzbogaca się dodając czosnek, oliwę, ocet winny, a przede wszystkim posiekane anchois – słone i aromatyczne fileciki z sardeli europejskiej, niewielkiej rybki żyjącej w Morzu Śródziemnym.

Pizza

Pizza 123RF
Źródło: 123RF

Wspomniane już fileciki anchois często znajdziemy również na plackach oferowanych przez liczne rzymskie pizzerie. Na tradycyjnej tutejszej pizzy (zwykle cienkiej i chrupiącej) nie powinno również zabraknąć sera pecorino oraz listków bazylii. I to wszystko, ponieważ Włosi cenią w tej kwestii minimalizm. We włoskiej stolicy na pewno nie zjemy pizzy uginającej się pod ciężarem dodatków oraz sosów, co jest normą w wielu polskich lokalach sprzedających ten specjał.

d2hhaum

Zuppa di pesce alla romana

Choć Rzym nie leży bezpośrednio nad morzem, jego dary od wieków stanowią ważny element tutejszej kuchni. Jednym z najbardziej klasycznych dań, z których słynie włoska stolica, jest zupa przyrządzana z rozmaitych ryb i owoców morza (krewetek, kalmarów, homarów, małż), z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego. Zdaniem smakoszy najlepiej smakuje z grzankami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj