9 powodów, dla których warto jeść zupy

Tradycyjny polski obiad to zupa i drugie danie. Obecnie coraz częściej skracamy przygotowanie tego posiłku i pomijamy gotowanie gorącego wywaru z warzywami i dodatkiem ryżu lub makaronu. To działanie niesłuszne, ponieważ odbieramy sobie tym samym porcję witamin oraz minerałów. Wbrew pozorom też, gotowanie zupy nie łączy się z kilkugodzinnym staniem przy garach. Oto kilka powodów, które powinny przekonać niedowiarków do tej potrawy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Nie tylko pierwsze danie

Obraz
© Fotolia

Tradycyjny polski obiad to zupa i drugie danie. Obecnie coraz częściej skracamy przygotowanie tego posiłku i pomijamy gotowanie gorącego wywaru z warzywami i dodatkiem ryżu lub makaronu. To działanie niesłuszne, ponieważ odbieramy sobie tym samym porcję witamin oraz minerałów. Wbrew pozorom gotowanie zupy nie łączy się z kilkugodzinnym staniem przy garach. Oto kilka powodów, które powinny przekonać niedowiarków do tej potrawy.

/ 10Codzienna porcja warzyw

Obraz
© 123RF.COM

O konieczności spożywania minimum pięciu porcji warzyw lub owoców każdego dnia (z naciskiem na te pierwsze) mówi się od dawna. Specjaliście ds. żywienia zalecają jedzenie minimum 200 g dziennie marchewek, kalafiora i innych przysmaków ze straganu. Warto wykorzystać fakt, że w większości zup głównymi składnikami są właśnie te produkty - to prosty sposób, aby włączyć je do jadłospisu.

/ 10Odpowiednia ilość płynu

Obraz
© 123RF.COM

Woda to baza praktycznie każdej zupy. Dzięki takiemu prostemu trikowi znacznie łatwiej trawimy to danie. Odpowiednia ilość płynów przyjmowanych każdego dnia wpływa korzystnie nie tylko na nasz układ pokarmowy, ale również samopoczucie czy wygląd skóry. Zależnie od płci i stylu życia zalecane są różne dawki tego płynu, ale zakłada się, że należy spożywać około 2 litrów dziennie. Nie oznacza to jednak wypicia pełnych dwóch butelek, ale sięganie np. po ziołowe herbaty czy zupę. Unikać z kolei powinniśmy kawy czy słodzonych napojów.

/ 10Bogactwo składników odżywczych

Obraz
© 123RF.COM

Zupy to doskonałe źródło witamin i pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać jednak, aby warzyw nie rozgotowywać - nie tylko wpłynie to na konsystencję dania, ale również przyswajalność składników.

/ 10Danie niskokaloryczne

Obraz
© Fotolia

Jedząc zupy na bazie wody i z dodatkiem warzyw oraz przypraw, nie musimy obawiać się o naszą figurę. Przeciętna porcja gorącego wywaru to ok. 140 kalorii, czyli 6 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. Kaloryczność zup podnoszą oczywiście baza (np. tłuste mięso) i rożnego rodzaju dodatki, spośród których najpopularniejsza jest śmietana do zabielania. Warto pamiętać, że zupy przygotowane na wywarze roślinnym i zabielone np. jogurtem naturalnym są chudsze.

/ 10Smaczne źródło błonnika

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew opiniom, że to "sama woda", po zjedzeniu zupy długo towarzyszy nam uczucie sytości. Wszystko za sprawą zawartego w niej błonnika, czyli substancji, która wypełnia żołądek, wspomaga trawienie i obniża wchłanianie tłuszczu. Ponadto błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny i nie traci właściwości zdrowotnych. Największe jego ilości dostarczymy jedząc np. krupnik czy zupę z dodatkiem fasoli oraz grochu, a także modne ostatnio zupy-kremy na bazie soczewicy w różnych kolorach.

/ 10Sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka

Obraz
© 123RF.COM

Dzieci widząc pływające marchewki czy natkę pietruszki na talerzu, często nawet bez spróbowania odmawiają jedzenia. Zupy - a zwłaszcza kremy - to świetny sposób na podanie pociechom nie tylko brokułów czy buraków, ale również nieapetycznie wyglądającego selera. Z chrupiącym dodatkiem na wierzchu np. pełnoziarnistymi grzankami czy pestkami słonecznika, taki posiłek stanie się atrakcyjniejszy dla najmłodszych.

/ 10Rosół lepszy niż antybiotyki

Obraz
© 123RF.COM

Już nasze babcie wiedziały, że spora micha gorącego rosołu to najlepsze lekarstwo na pierwsze objawy przeziębienia czy... kaca. Prawdą jest, że ten rodzaju zupy wzmacnia układ immunologiczny, łagodzi stany zapalne i objawy infekcji. Japońscy naukowcy dowiedli, że jedzenie rosołu może zapobiegać nadciśnieniu, a nawet je leczyć. Ten prawdziwy, na bazie mięsa z kur, przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Nie należy jednak przesadzić z ilością soli dodawanej do garnka - przesolony jest nie tylko niesmaczny, ale i bezwartościowy.

/ 10Wyjątkowa zupa cebulowa

Obraz
© 123RF.COM

Cebula to warzywo o wyjątkowych a często niedocenianych cechach. To świetne źródło witaminy A i z grupy B. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu oddechowego, przyśpiesza metabolizm i działa przeciwzapalnie. Gotowana polecana jest także osobom ze skłonnościami do zgagi i nadkwasoty. Warto pamiętać, że z dodatkiem śmietany czy zapiekana z serem żółtym może być jednak bombą kaloryczną.

10 / 10Miso jako lekarstwo

Obraz
© 123RF.COM

Ten rybny bulion z dodatkiem pasty sojowej można spotkać w większości lokali z kuchnią Dalekiego Wschodu. Zupa miso nie tylko jest smaczna i rozgrzewająca, ale pozytywnie wpływa na układ trawienny i wzmacnia odporność. Naukowo dowiedziono, że pomaga również w profilaktyce raka. Japończycy wierzą, że to jedna z najzdrowszych zup świata, która gwarantuje długowieczność.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary