9 najzdrowszych polskich produktów, które jesienią możemy wybrać w sklepie

Jesień kusi nas wieloma produktami, które wspaniale smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co o tej porze roku powinno trafiać na nasze talerze w pierwszej kolejności?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Zdrowe i smaczne

Obraz
© Shutterstock.com

Jesień kusi nas wieloma produktami, które wspaniale smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co o tej porze roku powinno trafiać na nasze talerze w pierwszej kolejności?

Mało które warzywo kojarzy się z jesienią tak bardzo jak dynia. Warto jeść ją jak najczęściej, bo to samo zdrowie. Zawiera witaminy z grupy B (w tym ważny dla przyszłych matek kwas foliowy), C, D, PP, E, a także fosfor, magnez, potas, selen, miedź, wapń. Ma w składzie cenne karotenoidy - naturalne antyoksydanty, dzięki którym zachowamy zdrowie i urodę. Dynia przyspiesza przemianę materii, ułatwia odchudzanie, dobrze wpływa na serce. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i nie wywołuje alergii. Pasuje do zup, sałatek, zapiekanek, mięs, jako dodatek do ciast czy placków. Zdrowe są też dyniowe pestki i olej z nich pozyskiwany.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Gruszki

Obraz
© Shutterstock.com

Bogactwo zdrowia - gruszka ma w składzie witaminy z grupy B, A, C, PP, błonnik, pektyny, pierwiastki (fosfor, magnez, miedź, sód, żelazo, jod) oraz kwasy owocowe. Spożywanie gruszek zaleca się w przypadku problemów z trawieniem, przy zatruciach i zaparciach. Gruszki są wskazane dla osób nawet z bardzo wrażliwym żołądkiem, a także przy zapaleniu dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Gruszkę można jeść na surowo, robić z niej koktajle, dodawać ją do ciast i tart, serwować z jogurtem i musli, marynować ją albo podawać w formie kompotu. Jedna spora gruszka ma ok. 70-80 kcal.

/ 9Jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Oto nasz narodowy owoc. Znane przysłowie mówi, że wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie, by uniknąć wizyt u lekarza. Już starożytni Rzymianie jedli jedno jabłko w ciągu dnia dla zdrowia. Te owoce są nie tylko niedrogie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Doskonale wpływają na trawienie, chronią nas przed zaparciami, są pomocne w diecie odchudzającej. Sporo w nich witaminy C, A i z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, błonnika, kwasów organicznych. Działają na organizm odkwaszająco. Jabłko nie musi być tylko przekąską - doskonale pasuje do ciast, przetworów, tart, sałatek. Wyciskajmy z nich soki, róbmy z jabłek kompoty albo suszmy, uzyskując w ten sposób zdrowe chipsy.

/ 9Brukiew

Obraz
© Shutterstock.com

Należy do kapustowatych. Można się też spotkać z nazwą karpiel albo kwacek. Brukiew to bogactwo witamin z grupy B, K, A i C, a także pierwiastków takich jak wapń, magnez, cynk, fosfor, sód, żelazo, siarka. Ma w składzie błonnik, cenny beta-karoten i kwasy tłuszczowe. Spożywanie brukwi ułatwia trawienie, działa wykrztuśnie i antyrakowo, wzmacnia i oczyszcza organizm. Korzystnie wpływa na włosy i skórę. W Skandynawii podaje się ją upieczoną z mięsem, wymieszaną z tłuczonymi ziemniakami albo jako dodatek do zup. Popularna jest tam również brukiew ugotowana z marchewką oraz ziemniakami, z dodatkiem masła i mleka.

/ 9Brukselka

Obraz
© Shutterstock.com

Ma specyficzny zapach i smak, za którym nie każdy przepada. Tymczasem brukselka to bardzo zdrowe jesienne warzywo. Ma w składzie szereg witamin (150 g tego zielonego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C), biopierwiastki i inne wartościowe związki. Brukselkę nazywa się warzywem młodości - a to za sprawą obecności silnych antyoksydantów, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem nowotworów. Brukselka reguluje trawienie i obniża wysoki cholesterol. Bardzo smaczna jest ugotowana z dodatkiem oliwy, parmezanu, orzechów.

/ 9Kalafior

Obraz
© Shutterstock.com

Jest bardzo bogaty w witaminę K, która odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi. Zawiera ponadto witaminę C, kwas foliowy (zapobiega wadom rozwojowym u dzieci) i inne witaminy z grupy B, witaminę młodości E, a także wapń, żelazo, potas, magnez, fluor. Działa przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo. Zwalcza bakterie, leczy schorzenia żołądka i jelit, oczyszcza krew, pomaga pozbyć się zaparć, usuwa wolne rodniki z organizmu, dobrze wpływa na pracę wątroby. W 100 g ma jedynie ok. 20 kcal. To warzywo, z którego możemy zrobić zupę, zapiekankę, dodać je do curry, risotto, sałatki albo zaserwować do drugiego dania.

/ 9Rzepa

Obraz
© Shutterstock.com

Doskonała alternatywa dla rzodkiewki albo innych warzyw, które spożywamy na zimno. Rzepa - biała albo czarna - to bogactwo cennych składników. Warzywo jest dobrym źródłem witaminy C, A, K i kwasu foliowego. Rzepa ma w składzie błonnik, działa też bakteriobójczo. Pomaga złagodzić zapalenie gardła, warto więc jesienią jeść ją jak najczęściej. Bardzo dobrze wpływa na kłopoty trawienne. Korzeń możemy zetrzeć na tarce i połączyć z jogurtem naturalnym oraz ziołami, by uzyskać zdrową sałatkę. Rzepę można też dusić i gotować - smaczna jest podana w zupie. W kuchni można ponadto wykorzystać liście rzepy.

/ 9Cukinia

Obraz
© 123RF.COM

Cukinia, inaczej kabaczek, to lekkostrawne, zdrowe warzywo, które działa na nasz organizm odkwaszająco, a przy tym usprawnia trawienie, jest zatem zalecana osobom, które chcą przeprowadzić jesienny detoks. Ma w składzie m. in. witaminę PP, C, z grupy B, żelazo, fosfor, wapń, potas. Ponieważ składa się głównie z wody, jest niskokaloryczna - ma jedynie 15 kcal w 100 g. Zaleca się ją osobom z refluksem. Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów. Bardzo smaczna jest grillowana, podana w formie zapiekanki, w zupie, jako placki, faszerowana. Cukinia to świetny dodatek do makaronu. Dobrze smakuje też cukiniowy chlebek.

/ 9Śliwki

Obraz
© Shutterstock.com

Wczesna jesień to sezon na śliwki. Jedzmy je, bo to jeden z najcenniejszych polskich owoców. Śliwki znane są ze swoich właściwości regulujących trawienie - spożywając je, unikniemy zaparć i wyregulujemy perystaltykę jelit. Dzięki temu regularne jedzenie śliwek chroni nas przed nowotworem jelita grubego. Związki obecne w śliwkach - witaminy (A, C, E), pierwiastki (magnez, potas, żelazo, fosfor), pektyny i kwasy organiczne - obniżają wysoki cholesterol, działając przeciwmiażdżycowo. Owoce te warto dodawać do potraw ciężkostrawnych. Jedzmy je na surowo, dodawajmy do ciast, róbmy z nich powidła. Polskim przysmakiem są też pierogi ze śliwkami.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast