9 najzdrowszych polskich produktów, które jesienią możemy wybrać w sklepie
Zdrowe i smaczne
Jesień kusi nas wieloma produktami, które wspaniale smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co o tej porze roku powinno trafiać na nasze talerze w pierwszej kolejności?
Jesień kusi nas wieloma produktami, które wspaniale smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co o tej porze roku powinno trafiać na nasze talerze w pierwszej kolejności?
Dynia
Mało które warzywo kojarzy się z jesienią tak bardzo jak dynia. Warto jeść ją jak najczęściej, bo to samo zdrowie. Zawiera witaminy z grupy B (w tym ważny dla przyszłych matek kwas foliowy), C, D, PP, E, a także fosfor, magnez, potas, selen, miedź, wapń. Ma w składzie cenne karotenoidy - naturalne antyoksydanty, dzięki którym zachowamy zdrowie i urodę. Dynia przyspiesza przemianę materii, ułatwia odchudzanie, dobrze wpływa na serce. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i nie wywołuje alergii. Pasuje do zup, sałatek, zapiekanek, mięs, jako dodatek do ciast czy placków. Zdrowe są też dyniowe pestki i olej z nich pozyskiwany.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl