9 najzdrowszych polskich produktów, które jesienią możemy wybrać w sklepie
Jesień kusi nas wieloma produktami, które wspaniale smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co o tej porze roku powinno trafiać na nasze talerze w pierwszej kolejności?
Zdrowe i smaczne
Jesień kusi nas wieloma produktami, które wspaniale smakują, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Co o tej porze roku powinno trafiać na nasze talerze w pierwszej kolejności?
Mało które warzywo kojarzy się z jesienią tak bardzo jak dynia. Warto jeść ją jak najczęściej, bo to samo zdrowie. Zawiera witaminy z grupy B (w tym ważny dla przyszłych matek kwas foliowy), C, D, PP, E, a także fosfor, magnez, potas, selen, miedź, wapń. Ma w składzie cenne karotenoidy - naturalne antyoksydanty, dzięki którym zachowamy zdrowie i urodę. Dynia przyspiesza przemianę materii, ułatwia odchudzanie, dobrze wpływa na serce. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i nie wywołuje alergii. Pasuje do zup, sałatek, zapiekanek, mięs, jako dodatek do ciast czy placków. Zdrowe są też dyniowe pestki i olej z nich pozyskiwany.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Gruszki
Bogactwo zdrowia - gruszka ma w składzie witaminy z grupy B, A, C, PP, błonnik, pektyny, pierwiastki (fosfor, magnez, miedź, sód, żelazo, jod) oraz kwasy owocowe. Spożywanie gruszek zaleca się w przypadku problemów z trawieniem, przy zatruciach i zaparciach. Gruszki są wskazane dla osób nawet z bardzo wrażliwym żołądkiem, a także przy zapaleniu dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Gruszkę można jeść na surowo, robić z niej koktajle, dodawać ją do ciast i tart, serwować z jogurtem i musli, marynować ją albo podawać w formie kompotu. Jedna spora gruszka ma ok. 70-80 kcal.
Jabłka
Oto nasz narodowy owoc. Znane przysłowie mówi, że wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie, by uniknąć wizyt u lekarza. Już starożytni Rzymianie jedli jedno jabłko w ciągu dnia dla zdrowia. Te owoce są nie tylko niedrogie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Doskonale wpływają na trawienie, chronią nas przed zaparciami, są pomocne w diecie odchudzającej. Sporo w nich witaminy C, A i z grupy B, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, błonnika, kwasów organicznych. Działają na organizm odkwaszająco. Jabłko nie musi być tylko przekąską - doskonale pasuje do ciast, przetworów, tart, sałatek. Wyciskajmy z nich soki, róbmy z jabłek kompoty albo suszmy, uzyskując w ten sposób zdrowe chipsy.
Brukiew
Należy do kapustowatych. Można się też spotkać z nazwą karpiel albo kwacek. Brukiew to bogactwo witamin z grupy B, K, A i C, a także pierwiastków takich jak wapń, magnez, cynk, fosfor, sód, żelazo, siarka. Ma w składzie błonnik, cenny beta-karoten i kwasy tłuszczowe. Spożywanie brukwi ułatwia trawienie, działa wykrztuśnie i antyrakowo, wzmacnia i oczyszcza organizm. Korzystnie wpływa na włosy i skórę. W Skandynawii podaje się ją upieczoną z mięsem, wymieszaną z tłuczonymi ziemniakami albo jako dodatek do zup. Popularna jest tam również brukiew ugotowana z marchewką oraz ziemniakami, z dodatkiem masła i mleka.
Brukselka
Ma specyficzny zapach i smak, za którym nie każdy przepada. Tymczasem brukselka to bardzo zdrowe jesienne warzywo. Ma w składzie szereg witamin (150 g tego zielonego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C), biopierwiastki i inne wartościowe związki. Brukselkę nazywa się warzywem młodości - a to za sprawą obecności silnych antyoksydantów, które chronią nas przed przedwczesnym starzeniem i rozwojem nowotworów. Brukselka reguluje trawienie i obniża wysoki cholesterol. Bardzo smaczna jest ugotowana z dodatkiem oliwy, parmezanu, orzechów.
Kalafior
Jest bardzo bogaty w witaminę K, która odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi. Zawiera ponadto witaminę C, kwas foliowy (zapobiega wadom rozwojowym u dzieci) i inne witaminy z grupy B, witaminę młodości E, a także wapń, żelazo, potas, magnez, fluor. Działa przeciwutleniająco i przeciwnowotworowo. Zwalcza bakterie, leczy schorzenia żołądka i jelit, oczyszcza krew, pomaga pozbyć się zaparć, usuwa wolne rodniki z organizmu, dobrze wpływa na pracę wątroby. W 100 g ma jedynie ok. 20 kcal. To warzywo, z którego możemy zrobić zupę, zapiekankę, dodać je do curry, risotto, sałatki albo zaserwować do drugiego dania.
Rzepa
Doskonała alternatywa dla rzodkiewki albo innych warzyw, które spożywamy na zimno. Rzepa - biała albo czarna - to bogactwo cennych składników. Warzywo jest dobrym źródłem witaminy C, A, K i kwasu foliowego. Rzepa ma w składzie błonnik, działa też bakteriobójczo. Pomaga złagodzić zapalenie gardła, warto więc jesienią jeść ją jak najczęściej. Bardzo dobrze wpływa na kłopoty trawienne. Korzeń możemy zetrzeć na tarce i połączyć z jogurtem naturalnym oraz ziołami, by uzyskać zdrową sałatkę. Rzepę można też dusić i gotować - smaczna jest podana w zupie. W kuchni można ponadto wykorzystać liście rzepy.
Cukinia
Cukinia, inaczej kabaczek, to lekkostrawne, zdrowe warzywo, które działa na nasz organizm odkwaszająco, a przy tym usprawnia trawienie, jest zatem zalecana osobom, które chcą przeprowadzić jesienny detoks. Ma w składzie m. in. witaminę PP, C, z grupy B, żelazo, fosfor, wapń, potas. Ponieważ składa się głównie z wody, jest niskokaloryczna - ma jedynie 15 kcal w 100 g. Zaleca się ją osobom z refluksem. Cukinię można wykorzystać na wiele sposobów. Bardzo smaczna jest grillowana, podana w formie zapiekanki, w zupie, jako placki, faszerowana. Cukinia to świetny dodatek do makaronu. Dobrze smakuje też cukiniowy chlebek.
Śliwki
Wczesna jesień to sezon na śliwki. Jedzmy je, bo to jeden z najcenniejszych polskich owoców. Śliwki znane są ze swoich właściwości regulujących trawienie - spożywając je, unikniemy zaparć i wyregulujemy perystaltykę jelit. Dzięki temu regularne jedzenie śliwek chroni nas przed nowotworem jelita grubego. Związki obecne w śliwkach - witaminy (A, C, E), pierwiastki (magnez, potas, żelazo, fosfor), pektyny i kwasy organiczne - obniżają wysoki cholesterol, działając przeciwmiażdżycowo. Owoce te warto dodawać do potraw ciężkostrawnych. Jedzmy je na surowo, dodawajmy do ciast, róbmy z nich powidła. Polskim przysmakiem są też pierogi ze śliwkami.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl