WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

8 orzeźwiających napojów

Gdy męczy upał, każdy marzy o orzeźwieniu. Najlepiej zrobi to napój. Lekki, słodki, wytrawny, na ciepło, z dużą ilością lodu, a nawet z alkoholem. W każdym miejscu na świecie pragnienie gasi się inaczej.

Obraz

/ 8Coś na upał

Obraz
© archiwum

Gdy męczy upał, każdy marzy o orzeźwieniu. Najlepiej zrobi to napój. Lekki, słodki, wytrawny, na ciepło, z dużą ilością lodu, a nawet z alkoholem. W każdym miejscu na świecie pragnienie gasi się inaczej. Poza orzeźwieniem, napoje również dodają energii i pobudzają. Często poprawiają humor. Warto wybrać swój ulubiony smak.

Ten mrożony napój zna każdy miłośnik Włoch. Tak naprawdę granita pochodzi z regionu słonecznej Sycylii, jednak dziś znana jest w całym kraju. Może być cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa, nawet kawowa. Smak zależy od upodobań. Nie może jednak zabraknąć w niej lodu. Do granity dodać można też alkohol. Ta wersja przeznaczona będzie tylko dla dorosłych.

ml/mmch
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Airani

Obraz
© archiwum

Orzeźwiający napój z rozcieńczonego, świeżego jogurtu na Cyprze zna chyba każdy. Wiele lat temu wózki z tradycyjnym napojem stały niemal w każdym z miast wyspy. Dziś nie jest już tak łatwo dostępny. A szkoda. Jest idealny na gorące, letnie dni. Swój smak napój zawdzięcza dodatkom - oregano lub suszonymi liściom mięty. Airani jest też lekko solony. Na pewno bardziej znany jest jego turecki kuzyn - ayran. Zresztą ten napój, w różnych wersjach, popularny jest również na Bałkanach i w Azji.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Chaya

Obraz
© archiwum

Ten napój meksykański ugasi pragnienie w błyskawicznym tempie, doda energii i pobudzi. Idealnie sprawdza się w Meksyku. Chaya (agua de chaya) wykonuje się z liści o tej samej nazwie, dodając lemoniady i słodząc do smaku. Czasami można spotkać chaya z dodatkiem soku z limony lub pomarańczy. Napój zachowuje zielony kolor soczystych liści, dzięki temu jest jeszcze bardziej wyjątkowy.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Herbata

Obraz
© archiwum

Napar herbaciany to orzeźwiający i lekko pobudzający napój. Od tysięcy lat wiedzą o tym Chińczycy. Chiny są kolebką herbaty, która odgrywała i wciąż odgrywa tam ważną rolę. Jest traktowana jak lek i orzeźwiający napój, który gasi pragnienie. Jako popołudniowy napój dodający wigoru pijane są często herbaty zielone i białe. Każdą parzy się inaczej, w innej temperaturze.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Kwas chlebowy

Obraz
© archiwum

Uznawany jest za napój bezalkoholowy, choć może posiadać nawet 2 proc. alkoholu. Wspaniale orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Niektóre źródła podają, że kwas chlebowy znany był już w X wieku. Dziś przypisywany jest kuchni litewskiej, choć znany jest tez w Polsce, Rosji czy na Ukrainie. Produkt o nazwie "Kwas Chlebowy Litewski" wyrabia się z żytnich sucharów chlebowych, wody źródlanej, cukru i kwasku cytrynowego.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Mojito

Obraz
© archiwum

Woda gazowana, mięta, limonki, cukier trzcinowy, lód i... biały rum. Z tych produktów na Kubie robi się orzeźwiający, kojarzony z latem drink - Mojito. To napój z długa historią. Jego pierwowzór powstał jeszcze w XVI w. Słodko-kwaśno-miętowy smak stał się popularny również u nas, stając się jednym z popularniejszych drinków w pubach.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Gemist

Obraz
© archiwum

W Chorwacji, szczególnie gdy dokuczają upały, gemist pija się od rana do wieczora. To lekki, orzeźwiający napój, który robi się łącząc wino z wodą. Chorwaci wykorzystują białe wytrawne wino, dodając do niego gazowaną wodę mineralną. W ten sposób powstaje chłodny, lekko gazowany i orzeźwiający napój.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

/ 8Malibu

Obraz
© archiwum

Lekki likier o smaku kokosowym wytwarza się na bazie rumu. W jego składzie jest też trzcina cukrowa i limeta. Pochodzi z Barbadosu i uznawany jest tam za napój bogów. Miejscowe legendy mówią, że zamieszkujący na Barbadosie bogowie, popijali ten napój podczas długich spotkań. Malibu najczęściej pije się mlekiem, choć dobrze smakuje z sokiem grejpfrutowym czy coca-colą.

ml/mmch
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru