8 orzeźwiających napojów
Gdy męczy upał, każdy marzy o orzeźwieniu. Najlepiej zrobi to napój. Lekki, słodki, wytrawny, na ciepło, z dużą ilością lodu, a nawet z alkoholem. W każdym miejscu na świecie pragnienie gasi się inaczej.
Coś na upał
Gdy męczy upał, każdy marzy o orzeźwieniu. Najlepiej zrobi to napój. Lekki, słodki, wytrawny, na ciepło, z dużą ilością lodu, a nawet z alkoholem. W każdym miejscu na świecie pragnienie gasi się inaczej. Poza orzeźwieniem, napoje również dodają energii i pobudzają. Często poprawiają humor. Warto wybrać swój ulubiony smak.
Ten mrożony napój zna każdy miłośnik Włoch. Tak naprawdę granita pochodzi z regionu słonecznej Sycylii, jednak dziś znana jest w całym kraju. Może być cytrynowa, pomarańczowa, truskawkowa, nawet kawowa. Smak zależy od upodobań. Nie może jednak zabraknąć w niej lodu. Do granity dodać można też alkohol. Ta wersja przeznaczona będzie tylko dla dorosłych.
ml/mmch
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Airani
Orzeźwiający napój z rozcieńczonego, świeżego jogurtu na Cyprze zna chyba każdy. Wiele lat temu wózki z tradycyjnym napojem stały niemal w każdym z miast wyspy. Dziś nie jest już tak łatwo dostępny. A szkoda. Jest idealny na gorące, letnie dni. Swój smak napój zawdzięcza dodatkom - oregano lub suszonymi liściom mięty. Airani jest też lekko solony. Na pewno bardziej znany jest jego turecki kuzyn - ayran. Zresztą ten napój, w różnych wersjach, popularny jest również na Bałkanach i w Azji.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Chaya
Ten napój meksykański ugasi pragnienie w błyskawicznym tempie, doda energii i pobudzi. Idealnie sprawdza się w Meksyku. Chaya (agua de chaya) wykonuje się z liści o tej samej nazwie, dodając lemoniady i słodząc do smaku. Czasami można spotkać chaya z dodatkiem soku z limony lub pomarańczy. Napój zachowuje zielony kolor soczystych liści, dzięki temu jest jeszcze bardziej wyjątkowy.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Herbata
Napar herbaciany to orzeźwiający i lekko pobudzający napój. Od tysięcy lat wiedzą o tym Chińczycy. Chiny są kolebką herbaty, która odgrywała i wciąż odgrywa tam ważną rolę. Jest traktowana jak lek i orzeźwiający napój, który gasi pragnienie. Jako popołudniowy napój dodający wigoru pijane są często herbaty zielone i białe. Każdą parzy się inaczej, w innej temperaturze.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Kwas chlebowy
Uznawany jest za napój bezalkoholowy, choć może posiadać nawet 2 proc. alkoholu. Wspaniale orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Niektóre źródła podają, że kwas chlebowy znany był już w X wieku. Dziś przypisywany jest kuchni litewskiej, choć znany jest tez w Polsce, Rosji czy na Ukrainie. Produkt o nazwie "Kwas Chlebowy Litewski" wyrabia się z żytnich sucharów chlebowych, wody źródlanej, cukru i kwasku cytrynowego.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Mojito
Woda gazowana, mięta, limonki, cukier trzcinowy, lód i... biały rum. Z tych produktów na Kubie robi się orzeźwiający, kojarzony z latem drink - Mojito. To napój z długa historią. Jego pierwowzór powstał jeszcze w XVI w. Słodko-kwaśno-miętowy smak stał się popularny również u nas, stając się jednym z popularniejszych drinków w pubach.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Gemist
W Chorwacji, szczególnie gdy dokuczają upały, gemist pija się od rana do wieczora. To lekki, orzeźwiający napój, który robi się łącząc wino z wodą. Chorwaci wykorzystują białe wytrawne wino, dodając do niego gazowaną wodę mineralną. W ten sposób powstaje chłodny, lekko gazowany i orzeźwiający napój.
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Malibu
Lekki likier o smaku kokosowym wytwarza się na bazie rumu. W jego składzie jest też trzcina cukrowa i limeta. Pochodzi z Barbadosu i uznawany jest tam za napój bogów. Miejscowe legendy mówią, że zamieszkujący na Barbadosie bogowie, popijali ten napój podczas długich spotkań. Malibu najczęściej pije się mlekiem, choć dobrze smakuje z sokiem grejpfrutowym czy coca-colą.
ml/mmch
Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach