7 produktów, które przyspieszają proces starzenia. Warto je ograniczyć

Wiele spożywanych codziennie produktów szkodzi nam nie tylko powodując otyłość czy różne choroby, ale działając negatywnie chociażby na skórę i powodując, że szybciej się starzejemy. Czego unikać więc w codziennej diecie? Sprawdźmy!

Wafle ryżoweTych produktów lepiej unikać
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Napoje energetyczne

Napoje energetyczne to zazwyczaj mieszanina przeróżnych sztucznych substancji. Zawierają mnóstwo cukrów i różnego rodzaju kwasów, które mają bardzo szkodliwy wpływ na stan naszych zębów, powodując nie tylko próchnicę, ale również uszkadzając szkliwo i doprowadzając do przebarwień. Zazwyczaj też są pełne kofeiny, która prowadzi do odwodnienia, w wyniku czego skóra staje się szybciej wiotka i pomarszczona.

Frytki

Ta bardzo popularna przekąska czy dodatek do obiadu powinna gościć na naszych stołach jak najrzadziej. Smażone na oleju produkty uwalniają bowiem wolne rodniki, które uszkadzają skórę, zmniejszają jej elastyczność. Jedząc dużo frytek narażamy się również na uszkodzenia paznokci, osłabianych przez wolne rodniki. Nie wspominamy nawet o tym, że zawarty we frytkach tłuszcz wywołuje otyłość i problemy trawienne

Wędliny

Wędliny jemy praktycznie codziennie, w różnej formie. Wiele z nich ma jedną wspólną cechę: zawierają wiele konserwantów, w tym takich na bazie saletry. Substancje te również, tak jak gorący olej, mogą ułatwiać uwalnianie wolnych rodników, które przyspieszają utlenianie komórek i blokują ich podział. W dodatku część z konserwantów, szczególnie tych z tańszych wędlin, może powodować nowotwory.

Produkty, które źle przechowujesz

Białe pieczywo

Każda praktycznie dieta odchudzająca zaczyna się od wyeliminowania białego pieczywa. Jest ono smaczne, ale bardzo niezdrowe: zalega w układzie pokarmowym, powoduje tycie i złe samopoczucie. Pieczywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, przez co bułeczki czy chleb mogą wywoływać stany zapalne, prowadzące do szybszej utraty zdrowia

Cukier

Nie bez powodu cukier często nazywany jest „białą śmiercią”. Powoduje nie tylko spustoszenia w naszych organizmach, ale również uszkadza zawarty w skórze kolagen, co powoduje, że szybciej pojawiają nam się zmarszczki, wągry i przebarwienia. W dodatku u młodzieży cukier może spowodować bardziej bolesne przechodzenie trądzika

Margaryna

Margaryna została wymyślona jako tańszy zamiennik masła. Jednak jest to produkt sztuczny, którego składniki powodują uszkodzenia, wiotkość i mniejszą elastyczność skóry. W dodatku w margarynie znajduje się bardzo dużo kwasów tłuszczowych typu trans, powodujących o wiele większą podatność na działanie promieni słonecznych. Stąd łatwiej o oparzenia słoneczne i brzydkie przebarwienia skóry.

Wafle ryżowe

I na koniec produkt, który jest uważany za bardzo zdrową i nieszkodliwą przekąskę. Wafle ryżowe, oczywiście, są znakomitym zamiennikiem dla niezdrowego białego pieczywa, ale niestety szkodzą naszej skórze. A to przez wysoki indeks glikemiczny, powodujący wzrost poziomu cukru we krwi, co znacznie przyspiesza proces starzenia.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru