7 produktów, które przyspieszają proces starzenia. Warto je ograniczyć
Wiele spożywanych codziennie produktów szkodzi nam nie tylko powodując otyłość czy różne choroby, ale działając negatywnie chociażby na skórę i powodując, że szybciej się starzejemy. Czego unikać więc w codziennej diecie? Sprawdźmy!
Napoje energetyczne
Napoje energetyczne to zazwyczaj mieszanina przeróżnych sztucznych substancji. Zawierają mnóstwo cukrów i różnego rodzaju kwasów, które mają bardzo szkodliwy wpływ na stan naszych zębów, powodując nie tylko próchnicę, ale również uszkadzając szkliwo i doprowadzając do przebarwień. Zazwyczaj też są pełne kofeiny, która prowadzi do odwodnienia, w wyniku czego skóra staje się szybciej wiotka i pomarszczona.
Frytki
Ta bardzo popularna przekąska czy dodatek do obiadu powinna gościć na naszych stołach jak najrzadziej. Smażone na oleju produkty uwalniają bowiem wolne rodniki, które uszkadzają skórę, zmniejszają jej elastyczność. Jedząc dużo frytek narażamy się również na uszkodzenia paznokci, osłabianych przez wolne rodniki. Nie wspominamy nawet o tym, że zawarty we frytkach tłuszcz wywołuje otyłość i problemy trawienne
Wędliny
Wędliny jemy praktycznie codziennie, w różnej formie. Wiele z nich ma jedną wspólną cechę: zawierają wiele konserwantów, w tym takich na bazie saletry. Substancje te również, tak jak gorący olej, mogą ułatwiać uwalnianie wolnych rodników, które przyspieszają utlenianie komórek i blokują ich podział. W dodatku część z konserwantów, szczególnie tych z tańszych wędlin, może powodować nowotwory.
Produkty, które źle przechowujesz
Białe pieczywo
Każda praktycznie dieta odchudzająca zaczyna się od wyeliminowania białego pieczywa. Jest ono smaczne, ale bardzo niezdrowe: zalega w układzie pokarmowym, powoduje tycie i złe samopoczucie. Pieczywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, przez co bułeczki czy chleb mogą wywoływać stany zapalne, prowadzące do szybszej utraty zdrowia
Cukier
Nie bez powodu cukier często nazywany jest „białą śmiercią”. Powoduje nie tylko spustoszenia w naszych organizmach, ale również uszkadza zawarty w skórze kolagen, co powoduje, że szybciej pojawiają nam się zmarszczki, wągry i przebarwienia. W dodatku u młodzieży cukier może spowodować bardziej bolesne przechodzenie trądzika
Margaryna
Margaryna została wymyślona jako tańszy zamiennik masła. Jednak jest to produkt sztuczny, którego składniki powodują uszkodzenia, wiotkość i mniejszą elastyczność skóry. W dodatku w margarynie znajduje się bardzo dużo kwasów tłuszczowych typu trans, powodujących o wiele większą podatność na działanie promieni słonecznych. Stąd łatwiej o oparzenia słoneczne i brzydkie przebarwienia skóry.
Wafle ryżowe
I na koniec produkt, który jest uważany za bardzo zdrową i nieszkodliwą przekąskę. Wafle ryżowe, oczywiście, są znakomitym zamiennikiem dla niezdrowego białego pieczywa, ale niestety szkodzą naszej skórze. A to przez wysoki indeks glikemiczny, powodujący wzrost poziomu cukru we krwi, co znacznie przyspiesza proces starzenia.