6 pomysłów na pachnące śliwkowe desery
Śliwki to symbol polskiej jesieni. Aromatyczne i soczyste owoce są nie tylko smaczne, ale również dostarczają solidnej dawki cennych dla zdrowia składników odżywczych. Mogą być po prostu pyszną przekąską albo bazą łatwych do przygotowania deserów. Oto kilka z nich.
Sok ze śliwek
Chcesz rozkoszować się smakiem śliwek w chłodne jesienno-zimowe wieczory? Przygotuj z nich pyszny sok.
Dwa kilogramy dojrzałych owoców (najlepiej sprawdzą się węgierki) myjemy, pozbawiamy pestek, a następnie blendujemy. Powstałą masę dodajemy do pół litra wrzącej wody, mieszamy, przecedzamy i dosładzamy 15 dag cukru (jeśli śliwki są bardzo dojrzałe, nie jest to konieczne). Na koniec sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy 15-20 minut w temperaturze 75 stopni.
Deser śliwkowo-twarogowy
Szukasz pomysłu na osłodzenie jesiennego wieczoru? Przygotuj banalnie prosty, a równocześnie smaczny i aromatyczny deser.
Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu
60 dag dorodnych śliwek węgierek pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki, podobnie jak dużego, dojrzałego banana. Tłusty twaróg (35 dag) dzielimy natomiast na zgrabne, niezbyt duże kostki. Śmietanę kremówkę (szklanka) lekko spieniamy i mieszamy z cukrem pudrem (łyżka) oraz cukrem waniliowym (opakowanie). Na spodzie dużych pucharków układamy ser, a następnie warstwami banana i śliwki. Całość zalewamy sosem śmietankowym i posypujemy posiekanymi orzechami pistacjowymi. Specjał podajemy zaraz po przygotowaniu.
Błyskawiczny placek śliwkowy
Szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie śliwek? Weź przykład z naszych babć, które potrafiły wyczarować z tych owoców pyszne i pachnące ciasto. Jak je przygotować?
Mąkę pszenną (szklanka) przesiewamy z proszkiem do pieczenia (łyżeczka) i szczyptą soli. Masło (pół kostki) o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem (6-8 łyżek), a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku (ma być ich trzy) oraz mąkę z dodatkami. Po uzyskaniu gładkiej masy wykładamy ją do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą torownicy. Śliwki (15 dag) myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na połówki. Owoce układamy na cieście przecięciem do góry i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 50 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Zapiekany makaron ze śliwkami
Pyszna i prosta do przygotowania potrawa, którą możemy zaserwować zarówno na obiad, jak i deser.
35 dag dowolnego makaronu wrzucamy do dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem dwóch szklanek mleka. Gotujemy około 20 minut, często mieszając, a następnie odcedzamy i przepłukujemy gorącą wodą. Śliwki, najlepiej węgierki (25-30 dag), pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. 15 dag sera twarogowego miksujemy z 5 dag masła, 6-8 dag cukru pudru oraz słodką śmietaną (pół szklanki), a następnie mieszamy z makaronem, śliwkami i przepłukanymi rodzynkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w 180 st., przez 20-30 minut. Zapiekankę serwujemy na ciepło.
Krem śliwkowo-czekoladowy
Pyszny dodatek do chałki albo ciasta drożdżowego, a także zdrowszy zamiennik sklepowych kremów, których skład pęcznieje od cukru oraz sztucznych dodatków.
Do przygotowania "smarowidła" potrzebujemy tylko dwóch kilogramów dojrzałych węgierek, trzech tabliczek gorzkiej czekolady oraz dwóch opakowań cukru waniliowego. Owoce pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i krótko gotujemy. Następnie je miksujemy i smażymy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Na 20 minut przed końcem dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę. Gorący krem przekładamy do słoików i odwracamy je do góry dnem.
Crumble śliwkowe
Pyszny i łatwy do przygotowania deser, którego receptura narodziła się w czasie II wojny światowej, gdy pozbawione dostępu do wielu produktów spożywczych brytyjskie gospodynie wymyśliły, że duszone owoce zapieczone pod warstwą kruszonki znakomicie zastępują tradycyjne wypieki.
Zobacz też:
Zadanie jest bardzo proste. Dojrzałe śliwki (60 dag) myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, a następnie mieszamy z 10 dag cukru, najlepiej trzcinowego lub Muscovado, który charakteryzuje się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją. Posypujemy cynamonem i wykładamy owocami dno naczynia żaroodpornego lub specjalnych kokilek. Następnie posypujemy śliwki warstwą kruszonki przygotowanej z masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji (100 g), mąki pszennej (70 g), mąki orkiszowej (80 g), płatków owsianych (50 g), wiórków kokosowych (50 g) i szczypty cynamonu – wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.
Crumble pieczemy ok. 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy, gdy lekko przestygnie, np. z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.