6 pomysłów na pachnące śliwkowe desery

Śliwki to symbol polskiej jesieni. Aromatyczne i soczyste owoce są nie tylko smaczne, ale również dostarczają solidnej dawki cennych dla zdrowia składników odżywczych. Mogą być po prostu pyszną przekąską albo bazą łatwych do przygotowania deserów. Oto kilka z nich.

Ciasto ze śliwkamiŚliwki doskonale sprawdzają się jako główny składnik ciast i deserów
Źródło zdjęć: © 123RF

Sok ze śliwek

Chcesz rozkoszować się smakiem śliwek w chłodne jesienno-zimowe wieczory? Przygotuj z nich pyszny sok.

Dwa kilogramy dojrzałych owoców (najlepiej sprawdzą się węgierki) myjemy, pozbawiamy pestek, a następnie blendujemy. Powstałą masę dodajemy do pół litra wrzącej wody, mieszamy, przecedzamy i dosładzamy 15 dag cukru (jeśli śliwki są bardzo dojrzałe, nie jest to konieczne). Na koniec sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy 15-20 minut w temperaturze 75 stopni.

Deser śliwkowo-twarogowy

Szukasz pomysłu na osłodzenie jesiennego wieczoru? Przygotuj banalnie prosty, a równocześnie smaczny i aromatyczny deser.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

60 dag dorodnych śliwek węgierek pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki, podobnie jak dużego, dojrzałego banana. Tłusty twaróg (35 dag) dzielimy natomiast na zgrabne, niezbyt duże kostki. Śmietanę kremówkę (szklanka) lekko spieniamy i mieszamy z cukrem pudrem (łyżka) oraz cukrem waniliowym (opakowanie). Na spodzie dużych pucharków układamy ser, a następnie warstwami banana i śliwki. Całość zalewamy sosem śmietankowym i posypujemy posiekanymi orzechami pistacjowymi. Specjał podajemy zaraz po przygotowaniu.

Błyskawiczny placek śliwkowy

Szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie śliwek? Weź przykład z naszych babć, które potrafiły wyczarować z tych owoców pyszne i pachnące ciasto. Jak je przygotować?

Mąkę pszenną (szklanka) przesiewamy z proszkiem do pieczenia (łyżeczka) i szczyptą soli. Masło (pół kostki) o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem (6-8 łyżek), a następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku (ma być ich trzy) oraz mąkę z dodatkami. Po uzyskaniu gładkiej masy wykładamy ją do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą torownicy. Śliwki (15 dag) myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na połówki. Owoce układamy na cieście przecięciem do góry i lekko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 50 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Zapiekany makaron ze śliwkami

Pyszna i prosta do przygotowania potrawa, którą możemy zaserwować zarówno na obiad, jak i deser.

35 dag dowolnego makaronu wrzucamy do dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem dwóch szklanek mleka. Gotujemy około 20 minut, często mieszając, a następnie odcedzamy i przepłukujemy gorącą wodą. Śliwki, najlepiej węgierki (25-30 dag), pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. 15 dag sera twarogowego miksujemy z 5 dag masła, 6-8 dag cukru pudru oraz słodką śmietaną (pół szklanki), a następnie mieszamy z makaronem, śliwkami i przepłukanymi rodzynkami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w 180 st., przez 20-30 minut. Zapiekankę serwujemy na ciepło.

Crumble
© 123RF

Krem śliwkowo-czekoladowy

Pyszny dodatek do chałki albo ciasta drożdżowego, a także zdrowszy zamiennik sklepowych kremów, których skład pęcznieje od cukru oraz sztucznych dodatków.

Do przygotowania "smarowidła" potrzebujemy tylko dwóch kilogramów dojrzałych węgierek, trzech tabliczek gorzkiej czekolady oraz dwóch opakowań cukru waniliowego. Owoce pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i krótko gotujemy. Następnie je miksujemy i smażymy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny. Na 20 minut przed końcem dodajemy pokruszoną na kawałki czekoladę. Gorący krem przekładamy do słoików i odwracamy je do góry dnem.

Crumble śliwkowe

Pyszny i łatwy do przygotowania deser, którego receptura narodziła się w czasie II wojny światowej, gdy pozbawione dostępu do wielu produktów spożywczych brytyjskie gospodynie wymyśliły, że duszone owoce zapieczone pod warstwą kruszonki znakomicie zastępują tradycyjne wypieki.

Zobacz też:

Zadanie jest bardzo proste. Dojrzałe śliwki (60 dag) myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki, a następnie mieszamy z 10 dag cukru, najlepiej trzcinowego lub Muscovado, który charakteryzuje się karmelowo-miodowym smakiem i dość lepką konsystencją. Posypujemy cynamonem i wykładamy owocami dno naczynia żaroodpornego lub specjalnych kokilek. Następnie posypujemy śliwki warstwą kruszonki przygotowanej z masła lub oleju kokosowego o stałej konsystencji (100 g), mąki pszennej (70 g), mąki orkiszowej (80 g), płatków owsianych (50 g), wiórków kokosowych (50 g) i szczypty cynamonu – wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, najlepiej ręcznie.

Crumble pieczemy ok. 25-30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy, gdy lekko przestygnie, np. z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna