WAŻNE
TERAZ

Afera ws. działki pod CPK. Dymisje w KOWR

6 najdziwniejszych potraw świątecznych z całego świata

W Polsce na świątecznym stole króluje barszcz z uszkami i makowiec, tymczasem Finowie zajadają się wtedy zapiekanką z wątróbki, Szwajcarzy rozkoszują mięsnym fondue, zaś Wenezuelczycy – smakowitymi pakunkami owiniętymi w liście bananowca. Co jeszcze znajdziemy w bożonarodzeniowym menu mieszkańców innych zakątków świata?

Zapiekanka z wątróbkiMaksalaatikko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©iaroshenko - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Maksalaatikko

Wątróbka wieprzowa to produkt o sporych wartościach odżywczych, dostarczający m.in. solidnej dawki dobrze przyswajalnego żelaza. Doskonale zdają sobie z tego sprawę Finowie, którzy od pokoleń chętnie sięgają po nią nawet w okresie Bożego Narodzenia. Tradycyjną tutejszą potrawą świąteczną jest bowiem maksalaatikko, czyli dość niezwykła zapiekanka z mielonej wątróbki, ryżu, masła, jajek, cebuli i rodzynek, serwowana z… dżemem borówkowym lub żurawiowym. W ostatnich latach danie trochę Finom spowszedniało, ponieważ trafiło do menu szkolnych stołówek. Z sondażu przeprowadzonego wśród młodych mieszkańców skandynawskiego kraju wynika jednak, że jest... najmniej cenioną przez nich potrawą.

Fondue chinoise

fondue
© Adobe Stock | ©beats_ - stock.adobe.com

Przed wiekami rodziny szwajcarskich górali gromadziły się przy wielkim garze z roztopionym serem, do którego dodawano rozmaite zioła, czosnek i białe wytrawne wino. Obecnie w Boże Narodzenie Szwajcarzy wybierają trochę inną wersję fondue, zwaną "chińską". Na świątecznym stole pojawia się kociołek z gorącym bulionem, zwykle wołowym, w którym zanurza się na kilka minut cieniutkie plasterki surowego mięsa, krewetki albo podgotowane wcześniej warzywa (zwykle różyczki kalafiora czy brokuła). Takie kąski jada się później z sosami, np. twarogowym – z białego sera, crème fraîche i drobno posiekanej rzeżuchy.

Lutefisk

Lutefisk
© Adobe Stock | FomaA

Jeden z tradycyjnych świątecznych przysmaków mieszkańców Norwegii. Za tajemniczą nazwą lutefisk kryje się ryba, zazwyczaj dorsz, którą przez kilka dni moczy się w wodzie, a następnie maceruje w ługu sodowym – silnie żrącej substancji. Po wyjęciu z takiej marynaty rybę należy znów przez kilka dni moczyć w wodzie. Efektem końcowym jest niezwykle aromatyczny (zdaniem niektórych nawet za bardzo) dorsz o galaretowatej konsystencji. Po usmażeniu, upieczeniu lub ugotowaniu serwuje się go z warzywami bądź innymi dodatkami, np. beszamelem.

Bûche de Noël

Ciasto
© Adobe Stock | ©Maria - stock.adobe.com

Obowiązkowy świąteczny specjał na wielu francuskich stołach. Spożywany zwykle po pasterce Bûche de Noël w dosłownym tłumaczeniu oznacza "bożonarodzeniowe polano", co nawiązuje do wyglądu tej biszkoptowej rolady z kremem, przypominającej kształtem pień drzewa. Ciasto, oblane zazwyczaj czekoladą, dekoruje się szyszkami, gałązkami choinki, listkami, imitującym śnieg cukrem pudrem czy efektownymi grzybkami bezowymi. Ten pyszny deser nawiązuje do wywodzącej się z czasów średniowiecza tradycji przynoszenia do domu dużego polana, które skrapiano oliwą bądź winem owocowym i palono w kominku w świąteczny wieczór.

Hallaca

Hallaca
© Adobe Stock | N3ho_Photo

Tradycyjna wenezuelska potrawa świąteczna wywodzi się prawdopodobnie z czasów niewolnictwa, gdy wykorzystywani do ciężkich prac przybysze z Afryki zawijali znalezione resztki jedzenia w liście bananowca. Do dziś stanowią one "opakowanie" dla hallacas, które przyrządza się z mięsa (zwykle drobiowego lub wieprzowego) albo ryby, wymieszanych z rozmaitymi dodatkami (cebulą, papryką, pomidorami, rodzynkami, kaparami, czosnkiem), otulonych cienkim ciastem kukurydzianym, owiniętych w liście bananowca i ugotowanych.

Träipen

Kiełbasa
© Adobe Stock | MYCHKO

W polskiej kuchni kaszanka, czyli wędlina wytwarzana z kaszy, krwi i podrobów, gości od wieków, jednak nie jest uznawana za produkt na tyle wykwintny, by gościć na świątecznym stole. Innego zdania są mieszkańcy Luksemburga, którzy w Boże Narodzenie, zazwyczaj po powrocie z pasterki, zajadają się usmażonymi na patelni träipen – kiełbaskami z głowizny (mięso otrzymywane po oddzieleniu od świńskiej głowy mózgu, uszu, języka i oczu), tłuszczu i krwi wieprzowej oraz drobno posiekanych warzyw, najczęściej białej kapusty i cebuli. Tradycyjnie podaje się je z gotowanymi ziemniakami oraz… musem jabłkowym.

Wigilia w wersji fit. 5 świątecznych dań, które łatwo odchudzisz

Wybrane dla Ciebie
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu