6 najdziwniejszych potraw świątecznych z całego świata

W Polsce na świątecznym stole króluje barszcz z uszkami i makowiec, tymczasem Finowie zajadają się wtedy zapiekanką z wątróbki, Szwajcarzy rozkoszują mięsnym fondue, zaś Wenezuelczycy – smakowitymi pakunkami owiniętymi w liście bananowca. Co jeszcze znajdziemy w bożonarodzeniowym menu mieszkańców innych zakątków świata?

Zapiekanka z wątróbkiMaksalaatikko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©iaroshenko - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Maksalaatikko

Wątróbka wieprzowa to produkt o sporych wartościach odżywczych, dostarczający m.in. solidnej dawki dobrze przyswajalnego żelaza. Doskonale zdają sobie z tego sprawę Finowie, którzy od pokoleń chętnie sięgają po nią nawet w okresie Bożego Narodzenia. Tradycyjną tutejszą potrawą świąteczną jest bowiem maksalaatikko, czyli dość niezwykła zapiekanka z mielonej wątróbki, ryżu, masła, jajek, cebuli i rodzynek, serwowana z… dżemem borówkowym lub żurawiowym. W ostatnich latach danie trochę Finom spowszedniało, ponieważ trafiło do menu szkolnych stołówek. Z sondażu przeprowadzonego wśród młodych mieszkańców skandynawskiego kraju wynika jednak, że jest... najmniej cenioną przez nich potrawą.

Fondue chinoise

fondue
© Adobe Stock | ©beats_ - stock.adobe.com

Przed wiekami rodziny szwajcarskich górali gromadziły się przy wielkim garze z roztopionym serem, do którego dodawano rozmaite zioła, czosnek i białe wytrawne wino. Obecnie w Boże Narodzenie Szwajcarzy wybierają trochę inną wersję fondue, zwaną "chińską". Na świątecznym stole pojawia się kociołek z gorącym bulionem, zwykle wołowym, w którym zanurza się na kilka minut cieniutkie plasterki surowego mięsa, krewetki albo podgotowane wcześniej warzywa (zwykle różyczki kalafiora czy brokuła). Takie kąski jada się później z sosami, np. twarogowym – z białego sera, crème fraîche i drobno posiekanej rzeżuchy.

Lutefisk

Lutefisk
© Adobe Stock | FomaA

Jeden z tradycyjnych świątecznych przysmaków mieszkańców Norwegii. Za tajemniczą nazwą lutefisk kryje się ryba, zazwyczaj dorsz, którą przez kilka dni moczy się w wodzie, a następnie maceruje w ługu sodowym – silnie żrącej substancji. Po wyjęciu z takiej marynaty rybę należy znów przez kilka dni moczyć w wodzie. Efektem końcowym jest niezwykle aromatyczny (zdaniem niektórych nawet za bardzo) dorsz o galaretowatej konsystencji. Po usmażeniu, upieczeniu lub ugotowaniu serwuje się go z warzywami bądź innymi dodatkami, np. beszamelem.

Bûche de Noël

Ciasto
© Adobe Stock | ©Maria - stock.adobe.com

Obowiązkowy świąteczny specjał na wielu francuskich stołach. Spożywany zwykle po pasterce Bûche de Noël w dosłownym tłumaczeniu oznacza "bożonarodzeniowe polano", co nawiązuje do wyglądu tej biszkoptowej rolady z kremem, przypominającej kształtem pień drzewa. Ciasto, oblane zazwyczaj czekoladą, dekoruje się szyszkami, gałązkami choinki, listkami, imitującym śnieg cukrem pudrem czy efektownymi grzybkami bezowymi. Ten pyszny deser nawiązuje do wywodzącej się z czasów średniowiecza tradycji przynoszenia do domu dużego polana, które skrapiano oliwą bądź winem owocowym i palono w kominku w świąteczny wieczór.

Hallaca

Hallaca
© Adobe Stock | N3ho_Photo

Tradycyjna wenezuelska potrawa świąteczna wywodzi się prawdopodobnie z czasów niewolnictwa, gdy wykorzystywani do ciężkich prac przybysze z Afryki zawijali znalezione resztki jedzenia w liście bananowca. Do dziś stanowią one "opakowanie" dla hallacas, które przyrządza się z mięsa (zwykle drobiowego lub wieprzowego) albo ryby, wymieszanych z rozmaitymi dodatkami (cebulą, papryką, pomidorami, rodzynkami, kaparami, czosnkiem), otulonych cienkim ciastem kukurydzianym, owiniętych w liście bananowca i ugotowanych.

Träipen

Kiełbasa
© Adobe Stock | MYCHKO

W polskiej kuchni kaszanka, czyli wędlina wytwarzana z kaszy, krwi i podrobów, gości od wieków, jednak nie jest uznawana za produkt na tyle wykwintny, by gościć na świątecznym stole. Innego zdania są mieszkańcy Luksemburga, którzy w Boże Narodzenie, zazwyczaj po powrocie z pasterki, zajadają się usmażonymi na patelni träipen – kiełbaskami z głowizny (mięso otrzymywane po oddzieleniu od świńskiej głowy mózgu, uszu, języka i oczu), tłuszczu i krwi wieprzowej oraz drobno posiekanych warzyw, najczęściej białej kapusty i cebuli. Tradycyjnie podaje się je z gotowanymi ziemniakami oraz… musem jabłkowym.

Wigilia w wersji fit. 5 świątecznych dań, które łatwo odchudzisz

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść