5 składników odporności

Awokado, szpinak, pomarańcza, jabłko i cytryna – tych pięć składników stanowi klucz do wzmacniania odporności i zapewnienia swojemu organizmowi prawdziwej tarczy w walce przeciwko przeziębieniu.

5 składników odporności
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Wystarczy wrzucić je do blendera kielichowego Amica i zmiksować. W rezultacie powstanie gładki zielony koktajl, który dostarczy nam niezbędne witaminy i wartości odżywcze, a także doda nam energię na cały dzień.

Zielone koktajle to bardzo prosty i smaczny sposób na to, by do swojej diety włączyć więcej warzyw i owoców. Spożywanie odpowiedniej ilości składników zawierających cenne witaminy jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy nasz organizm jest najbardziej podatny na zachorowania, a nasza odporność spada. Zamiast kupować w aptece rozmaite specyfiki mające uchronić nas przed grypą, lepiej jest udać się na targ, by czerpać zdrowie prosto z natury.

Podstawowym składnikiem wielu koktajli jest awokado. Jego miękka konsystencja sprawia, że koktajl jest idealnie gładki. Owoc ten to także źródło witamin z grupy B, witamin C, E, K beta karotenu oraz wielu składników mineralnych. Dodatkowo, jest też bogaty w błonnik dzięki czemu uczucie sytości po wypiciu takiego napoju utrzymuje się nawet na kilka godzin. Szpinak nadaje naszemu smoothie piękny zielony kolor i stanowi prawdziwą witaminową bombę, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Nie tylko wzmacnia naszą odporność, ale także obniża poziom stresu, ma działanie odmładzające i działa przeciwnowotworowo.

Sok z jednej pomarańczy dostarcza niemal 100% zalecanej dziennej dawki witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność i zapewnia mniejszą podatność na infekcje i przeziębienia. Jabłko nie tylko dodaje koktajlowi słodyczy, ale wzbogaca go także o witaminę C oraz cynk – czyli mikroelement, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju białych krwinek, działających przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Cytryna – tego składnika nie trzeba nikomu przedstawiać. Owoc ten, podobnie jak pomarańcze zawiera mnóstwo kwasu askorbinowego, który nie tylko wpływa na poprawę odporności organizmu, ale również chroni przed infekcjami i zmniejsza naszą podatność na przeziębienia.

Oczywiście, przy komponowaniu zdrowych smoothie warto również eksperymentować z innymi składnikami i smakami. Szpinak można zastąpić jarmużem lub liśćmi botwinki, a słodkim dodatkiem może zostać np. banan lub kiwi. Lista warzyw i owoców, które można wykorzystać przy przyrządzaniu koktajli jest bardzo długa. Przed zakupem blendera najlepiej jest sprawdzić z jakiego materiału wykonany są kielich oraz ostrza. Szklany dzban i noże ze stali nierdzewnej w blenderach Amica pozwalają bowiem na wykorzystywanie nawet bardzo twardych składników takich jak burak czy kalarepa. Warto też sprawdzić czy silnik urządzenia jest zabezpieczony przez przegrzaniem tak, aby móc cieszyć się smakiem pysznych koktajli nawet kilka razy dziennie i to każdego dnia!

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów