5 rzeczy, które zmienią twoje myślenie o jajkach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Błaszkiewicz

/ 6Oto garść przydatnych informacji

Obraz
© 123RF

Jesz na śniadanie, obiad, kolację. Sprawdzą się w każdej konfiguracji i przygotujesz na wiele sposobów. Zatem wiedza na temat jajek zawsze się przyda. Oto kilka ciekawostek na ich temat.

/ 6Kolor nie ma znaczenia

Obraz
© 123RF

Białe czy brązowe? Tak naprawdę nieważne, które jajka wybierzesz. Kolor skorupki nie odgrywa żadnej roli, gdy chodzi o smak i odżywianie. Ale szczególnie zainteresowani powinni wiedzieć: brąz oznacza tyle, że kura zjadła więcej, niż jej koleżanka.

/ 6Nigdy nie kładź jajek na drzwiczkach lodówki

Obraz
© iStock.com | jarabee123

Jaja powinny być przechowywane z tyłu lodówki, która zwykle jest zimniejsza niż przestrzeń na drzwiach. Ciągłe otwieranie i zamykanie wystawia je na więcej powietrza w temperaturze pokojowej. Taki ruch może również rozrzedzić białka – a to znaczy mniej więcej: zapomnij o idealnej jajecznicy.

/ 6Starsze jajka łatwiej obrać

Obraz
© WP.PL

W świeżych jajach, białko, czyli cienka warstwa na zewnętrznej stronie skorupki, przykleja się do jej wnętrza. W miarę starzenia się jaja, jego zawartość kurczy się, a komórka powietrzna między błonami się powiększa. To pozwala szybciej i łatwiej ściągnąć skorupkę.

/ 6Woda może pomóc w przetestowaniu świeżości jajka

Obraz
© 123RF

Im świeższe jajko, tym szybciej spadnie na dno miseczki z zimną wodą. Wszelkie pływające na powierzchni jaja lepiej wyrzucić. Jajka można jeść do 5 tygodni po zakupie.

/ 6Nie rozbijaj jajek o brzeg miski

Obraz
© iStock.com

Po rozbiciu jajka na płaskiej powierzchni, dostaniesz go w idealnym stanie. Pukaj nim o brzeg miski, a odłamki skorupki wbiją się do wnętrza białka. Te mogą później trafić na twój talerz.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum