Oto garść przydatnych informacji
Jesz na śniadanie, obiad, kolację. Sprawdzą się w każdej konfiguracji i przygotujesz na wiele sposobów. Zatem wiedza na temat jajek zawsze się przyda. Oto kilka ciekawostek na ich temat.
Kolor nie ma znaczenia
Białe czy brązowe? Tak naprawdę nieważne, które jajka wybierzesz. Kolor skorupki nie odgrywa żadnej roli, gdy chodzi o smak i odżywianie. Ale szczególnie zainteresowani powinni wiedzieć: brąz oznacza tyle, że kura zjadła więcej, niż jej koleżanka.
Nigdy nie kładź jajek na drzwiczkach lodówki
Jaja powinny być przechowywane z tyłu lodówki, która zwykle jest zimniejsza niż przestrzeń na drzwiach. Ciągłe otwieranie i zamykanie wystawia je na więcej powietrza w temperaturze pokojowej. Taki ruch może również rozrzedzić białka – a to znaczy mniej więcej: zapomnij o idealnej jajecznicy.
Starsze jajka łatwiej obrać
W świeżych jajach, białko, czyli cienka warstwa na zewnętrznej stronie skorupki, przykleja się do jej wnętrza. W miarę starzenia się jaja, jego zawartość kurczy się, a komórka powietrzna między błonami się powiększa. To pozwala szybciej i łatwiej ściągnąć skorupkę.
Woda może pomóc w przetestowaniu świeżości jajka
Im świeższe jajko, tym szybciej spadnie na dno miseczki z zimną wodą. Wszelkie pływające na powierzchni jaja lepiej wyrzucić. Jajka można jeść do 5 tygodni po zakupie.
Nie rozbijaj jajek o brzeg miski
Po rozbiciu jajka na płaskiej powierzchni, dostaniesz go w idealnym stanie. Pukaj nim o brzeg miski, a odłamki skorupki wbiją się do wnętrza białka. Te mogą później trafić na twój talerz.