5 rzeczy, które zmienią twoje myślenie o jajkach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Błaszkiewicz

/ 6Oto garść przydatnych informacji

Obraz
© 123RF

Jesz na śniadanie, obiad, kolację. Sprawdzą się w każdej konfiguracji i przygotujesz na wiele sposobów. Zatem wiedza na temat jajek zawsze się przyda. Oto kilka ciekawostek na ich temat.

/ 6Kolor nie ma znaczenia

Obraz
© 123RF

Białe czy brązowe? Tak naprawdę nieważne, które jajka wybierzesz. Kolor skorupki nie odgrywa żadnej roli, gdy chodzi o smak i odżywianie. Ale szczególnie zainteresowani powinni wiedzieć: brąz oznacza tyle, że kura zjadła więcej, niż jej koleżanka.

/ 6Nigdy nie kładź jajek na drzwiczkach lodówki

Obraz
© iStock.com | jarabee123

Jaja powinny być przechowywane z tyłu lodówki, która zwykle jest zimniejsza niż przestrzeń na drzwiach. Ciągłe otwieranie i zamykanie wystawia je na więcej powietrza w temperaturze pokojowej. Taki ruch może również rozrzedzić białka – a to znaczy mniej więcej: zapomnij o idealnej jajecznicy.

/ 6Starsze jajka łatwiej obrać

Obraz
© WP.PL

W świeżych jajach, białko, czyli cienka warstwa na zewnętrznej stronie skorupki, przykleja się do jej wnętrza. W miarę starzenia się jaja, jego zawartość kurczy się, a komórka powietrzna między błonami się powiększa. To pozwala szybciej i łatwiej ściągnąć skorupkę.

/ 6Woda może pomóc w przetestowaniu świeżości jajka

Obraz
© 123RF

Im świeższe jajko, tym szybciej spadnie na dno miseczki z zimną wodą. Wszelkie pływające na powierzchni jaja lepiej wyrzucić. Jajka można jeść do 5 tygodni po zakupie.

/ 6Nie rozbijaj jajek o brzeg miski

Obraz
© iStock.com

Po rozbiciu jajka na płaskiej powierzchni, dostaniesz go w idealnym stanie. Pukaj nim o brzeg miski, a odłamki skorupki wbiją się do wnętrza białka. Te mogą później trafić na twój talerz.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików