5 rzeczy, które zmienią twoje myślenie o jajkach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Błaszkiewicz

/ 6Oto garść przydatnych informacji

Obraz
© 123RF

Jesz na śniadanie, obiad, kolację. Sprawdzą się w każdej konfiguracji i przygotujesz na wiele sposobów. Zatem wiedza na temat jajek zawsze się przyda. Oto kilka ciekawostek na ich temat.

/ 6Kolor nie ma znaczenia

Obraz
© 123RF

Białe czy brązowe? Tak naprawdę nieważne, które jajka wybierzesz. Kolor skorupki nie odgrywa żadnej roli, gdy chodzi o smak i odżywianie. Ale szczególnie zainteresowani powinni wiedzieć: brąz oznacza tyle, że kura zjadła więcej, niż jej koleżanka.

/ 6Nigdy nie kładź jajek na drzwiczkach lodówki

Obraz
© iStock.com | jarabee123

Jaja powinny być przechowywane z tyłu lodówki, która zwykle jest zimniejsza niż przestrzeń na drzwiach. Ciągłe otwieranie i zamykanie wystawia je na więcej powietrza w temperaturze pokojowej. Taki ruch może również rozrzedzić białka – a to znaczy mniej więcej: zapomnij o idealnej jajecznicy.

/ 6Starsze jajka łatwiej obrać

Obraz
© WP.PL

W świeżych jajach, białko, czyli cienka warstwa na zewnętrznej stronie skorupki, przykleja się do jej wnętrza. W miarę starzenia się jaja, jego zawartość kurczy się, a komórka powietrzna między błonami się powiększa. To pozwala szybciej i łatwiej ściągnąć skorupkę.

/ 6Woda może pomóc w przetestowaniu świeżości jajka

Obraz
© 123RF

Im świeższe jajko, tym szybciej spadnie na dno miseczki z zimną wodą. Wszelkie pływające na powierzchni jaja lepiej wyrzucić. Jajka można jeść do 5 tygodni po zakupie.

/ 6Nie rozbijaj jajek o brzeg miski

Obraz
© iStock.com

Po rozbiciu jajka na płaskiej powierzchni, dostaniesz go w idealnym stanie. Pukaj nim o brzeg miski, a odłamki skorupki wbiją się do wnętrza białka. Te mogą później trafić na twój talerz.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść