5 rzeczy, które zmienią twoje myślenie o jajkach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Błaszkiewicz

/ 6Oto garść przydatnych informacji

Obraz
© 123RF

Jesz na śniadanie, obiad, kolację. Sprawdzą się w każdej konfiguracji i przygotujesz na wiele sposobów. Zatem wiedza na temat jajek zawsze się przyda. Oto kilka ciekawostek na ich temat.

/ 6Kolor nie ma znaczenia

Obraz
© 123RF

Białe czy brązowe? Tak naprawdę nieważne, które jajka wybierzesz. Kolor skorupki nie odgrywa żadnej roli, gdy chodzi o smak i odżywianie. Ale szczególnie zainteresowani powinni wiedzieć: brąz oznacza tyle, że kura zjadła więcej, niż jej koleżanka.

/ 6Nigdy nie kładź jajek na drzwiczkach lodówki

Obraz
© iStock.com | jarabee123

Jaja powinny być przechowywane z tyłu lodówki, która zwykle jest zimniejsza niż przestrzeń na drzwiach. Ciągłe otwieranie i zamykanie wystawia je na więcej powietrza w temperaturze pokojowej. Taki ruch może również rozrzedzić białka – a to znaczy mniej więcej: zapomnij o idealnej jajecznicy.

/ 6Starsze jajka łatwiej obrać

Obraz
© WP.PL

W świeżych jajach, białko, czyli cienka warstwa na zewnętrznej stronie skorupki, przykleja się do jej wnętrza. W miarę starzenia się jaja, jego zawartość kurczy się, a komórka powietrzna między błonami się powiększa. To pozwala szybciej i łatwiej ściągnąć skorupkę.

/ 6Woda może pomóc w przetestowaniu świeżości jajka

Obraz
© 123RF

Im świeższe jajko, tym szybciej spadnie na dno miseczki z zimną wodą. Wszelkie pływające na powierzchni jaja lepiej wyrzucić. Jajka można jeść do 5 tygodni po zakupie.

/ 6Nie rozbijaj jajek o brzeg miski

Obraz
© iStock.com

Po rozbiciu jajka na płaskiej powierzchni, dostaniesz go w idealnym stanie. Pukaj nim o brzeg miski, a odłamki skorupki wbiją się do wnętrza białka. Te mogą później trafić na twój talerz.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód