5 przepisów na lazanię, nie tylko z ciasta makaronowego

To jeden z włoskich specjałów, które zdobyły uznanie na całym świecie. Najpopularniejszą formą przysmaku są zapieczone płaty ciasta makaronowego, przełożone sosem bolońskim, beszamelem i serem, parmezanem lub mozzarellą. Jednak warto też poeksperymentować i przyrządzić np. słodką lazanię z… naleśników.

LasagneWłoski specjał świetnie smakuje w różnych wersjach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©azurita - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Lazania po bolońsku

Przygotowanie tego klasycznego włoskiego przysmaku zaczynamy od przyrządzenia dwóch kluczowych sosów: bolońskiego i beszamelowego. Do pierwszego potrzebujemy mielonej wieprzowiny, z szynki lub łopatki (500 g), którą dodajemy na patelnię z drobno posiekaną i podsmażoną cebulą oraz gęstym sokiem pomidorowym (150 ml), 3-4 dużymi pomidorami pokrojonymi w kostkę (mogą być z puszki) oraz 2-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystko dusimy przez 15-20 minut.

W tym czasie przygotowujemy beszamel. Masło (120 g) rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, na małym ogniu, co pewien czas mieszając, by się nie przypaliło. Dosypujemy mąkę pszenną (100 g) i prażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy składniki dobrze się połączą i uzyskamy bladą zasmażkę, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy lekko podgrzane mleko (600 ml), cały czas ubijając sos trzepaczką. Masa musi być aksamitna, bez grudek. Na koniec doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos jeszcze chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia.

Płaty makaronu do lazanii wkładamy na 1-2 minuty do gorącej wody, a następnie wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowane masłem. Rozprowadzamy warstwę sosu bolońskiego, później beszamelu i tartego sera, najlepiej parmezanu lub mozzarelli. Powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników.

Pyszny makaron z sosem pieczarkowym. Prosty sposób na lekki posiłek

Tak przygotowaną lazanię umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut.

Lazania z fetą i szpinakiem

Ze składnikami lazanii można dość swobodnie eksperymentować. Pyszną potrawę uzyskamy np. przekładając makaronowe płaty nadzieniem ze szpinaku i sera feta.

Zadanie jest bardzo proste. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po czym dodajemy posiekany, świeży szpinak (200-300 g). Dusimy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną fetę (200 g), jajko, 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, płatki chili (pół łyżeczki) oraz 3-4 łyżki posiekanych ziół, np. mięty, bazylii czy natki pietruszki. Dokładnie mieszamy.

Płaty makaronu obgotowujemy w osolonej wodzie i układamy na wysmarowanym masłem dnie naczynia żaroodpornego. Na nich smarujemy cienką warstwę sosu beszamelowego (przygotowanego z przepisu na lazanię po bolońsku), później nakładamy nadzienie szpinakowe i posypujemy tartym serem. I tak dalej. Ostatnią warstwą powinny być płaty ciasta posmarowane beszamelem i posypane serem.

Lazanię ze szpinakiem pieczemy ok. 20 minut, w 170 st.

Lazania z cukinią i pęczakiem

Choć kluczowym składnikiem lazanii wydają się płaty specjalnego makaronu, można się bez niego obyć, wykorzystując np. plastry świeżej i chrupiącej cukinii.

Cukinię (1-2 średniej wielkości warzywa) dokładnie myjemy, po czym kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Równocześnie gotujemy kaszę pęczak (200 g), nie za długo, powinna być bowiem "al dente". Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki. Dodajemy kaszę, chwilę smażymy, po czym dokładamy passatę pomidorową (700 ml), doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, dusimy 10-15 minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy plastrami cukinii, później sosem, świeżym jarmużem (wcześniej umytym i pozbawionym łodyżek) oraz tartą mozzarellą. Powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Pieczemy około pół godziny w 200 st.

Lasagne
l ©Kheng Guan Toh - stock.adobe.com

Lazania z twarogiem i dynią

Włoski specjał świetnie smakuje również w słodkich wersjach, choćby z nadzieniem dyniowo-twarogowym.

Miąższ dyni (100 g) kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy zmięknie, dodajemy miód (1-2 łyżki), namoczone wcześniej rodzynki lub inne suszone owoce (np. wiśnie) oraz szczyptę mielonego kardamonu i imbiru. Podsmażamy jeszcze przez kilka minut.

Masło (pół kostki) ucieramy z cukrem (4-5 łyżki) i cukrem waniliowym (opakowanie). Cały czas miksując dodajemy dwa jajka oraz sok z cytryny. Na koniec dokładamy mielony twaróg (100 g), mieszamy łyżką.

Płaty ciasta do lazanii obgotowujemy, wykładamy nimi wysmarowane masłem naczynie żaroodporne, a na nich rozkładamy warstwę masy twarogowej i dyniowej. Powtarzamy aż do wyczerpania składników – na wierzchu powinna znaleźć się masa twarogowa posypana cynamonem.

Lazanię pieczemy przez 40-45 minut, w temperaturze 170 st.

Lazania naleśnikowa z kawową nutą

Do przygotowania pysznej potrawy, którą możemy zaserwować na obiad lub deser można wykorzystać także… naleśniki.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy mąki pszennej (szklanka), mleka (szklanka), wody gazowanej ( ¾ szklanki), dwóch jajek (powinny mieć temperaturę pokojową), roztopionego masła (3 łyżki), kawy rozpuszczalnej i kakao (po 3 łyżeczki) oraz szczypty soli. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, nie za gęstą i nie za rzadką (powinna spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię). Naleśniki smażymy na specjalnie przeznaczonej do nich patelni, płaskiej i szybko się nagrzewającej.

Nadzieniem będzie masa z mielonego twarogu (500 g), utartego z trzema żółtkami, cukrem trzcinowym (2-3 łyżeczki) oraz sokiem z cytryny.

W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy naleśniki, na nie masę twarogową i tak dalej…, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna znaleźć się masa twarogowa.

Tak przygotowaną lazanię schładzamy w lodówce i serwujemy z polewą kawową. Jak ją przygotować? 70 ml śmietanki 30-procentowej zagotowujemy z dwoma płaskimi łyżeczkami kawy rozpuszczalnej i łyżką miodu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady mlecznej. Mieszamy, aż do uzyskania masy o aksamitnej konsystencji. Na koniec dodajemy 20 g miękkiego masła.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟