No waste po polsku. Kotlety mielone z resztek z niedzielnego rosołu

Na kotlety mielone nie ma jednego przepisu. To dobrze! Dzięki temu można zaszaleć i zrobić je z czego tylko chcemy. Albo z tego, co mamy pod ręką. A co powiecie na no waste po polsku z wykorzystaniem pozostałości po niedzielnym rosole? Będzie pysznie i nie zmarnuje się ani okruszek.

Kotlety mielone Kotlety mielone nie muszą być z surowej, mielonej wieprzowiny
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

No waste po polsku

Tradycyjnie rosół robimy na kurczaku i dużej ilości warzyw. Wielogodzinne gotowanie na małym ogniu i gotowe – esencjonalny bulion o bogatym smaku ląduje na talerzu z dodatkiem marchewki, koperku i makaronu jajecznego. A gdy już cały rosół ze smakiem zostanie zjedzony zostają one: góra warzyw i niezjedzony kurczak. Warzyw jest zazwyczaj za dużo i są rozgotowane, więc nie budzą entuzjazmu, a kurczak nie smakuje zbyt dobrze następnego dnia i prawdopodobnie również rozpada się w dłoniach.

Jeśli więc co tydzień nurtuje cię pytanie, co zrobić z resztkami z rosołu, mamy odpowiedź: kotlety mielone. Będą chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku, a do tego ich niebanalny smak sprawi, że zapomnisz o tradycyjnych mielonych z łopatki czy szynki.

Kotlety z kurczaka z serkiem topionym

Przepis na kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa z kurczaka ze skórą, oddzielonego od kości
  • warzywa z rosołu – około 300 g – marchew, pietruszka, seler
  • 1 średniej wielkości surowa cebula
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka, namoczona w mleku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowanego i oddzielonego od kości kurczaka, a także warzywa z rosołu należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa z kurczaka dodać jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę.
  3. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oleju na patelni, a następnie dodać do mięsa.
  4. Wymieszać masę dokładnie, a później dodać bułkę tartą i odstawić na 10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt luźna, dodać kolejną 1-2 łyżki bułki tartej.
  5. Z masy formować nieduże kotleciki i panierować je w bułce tartej.
  6. Smażyć tak, jak kotlety mielone na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
  7. Przekładać na papierowy ręcznik, a następnie serwować.

Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków purée i mizerii z ogórków.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę