Trwa ładowanie...

No waste po polsku. Kotlety mielone z resztek z niedzielnego rosołu

Na kotlety mielone nie ma jednego przepisu. To dobrze! Dzięki temu można zaszaleć i zrobić je z czego tylko chcemy. Albo z tego, co mamy pod ręką. A co powiecie na no waste po polsku z wykorzystaniem pozostałości po niedzielnym rosole? Będzie pysznie i nie zmarnuje się ani okruszek.

Share
Kotlety mielone nie muszą być z surowej, mielonej wieprzowiny
Kotlety mielone nie muszą być z surowej, mielonej wieprzowinyŹródło: 123RF
ddy1ac7

No waste po polsku

Tradycyjnie rosół robimy na kurczaku i dużej ilości warzyw. Wielogodzinne gotowanie na małym ogniu i gotowe – esencjonalny bulion o bogatym smaku ląduje na talerzu z dodatkiem marchewki, koperku i makaronu jajecznego. A gdy już cały rosół ze smakiem zostanie zjedzony zostają one: góra warzyw i niezjedzony kurczak. Warzyw jest zazwyczaj za dużo i są rozgotowane, więc nie budzą entuzjazmu, a kurczak nie smakuje zbyt dobrze następnego dnia i prawdopodobnie również rozpada się w dłoniach.

Jeśli więc co tydzień nurtuje cię pytanie, co zrobić z resztkami z rosołu, mamy odpowiedź: kotlety mielone. Będą chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku, a do tego ich niebanalny smak sprawi, że zapomnisz o tradycyjnych mielonych z łopatki czy szynki.

Kotlety z kurczaka z serkiem topionym

Przepis na kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa z kurczaka ze skórą, oddzielonego od kości
  • warzywa z rosołu – około 300 g – marchew, pietruszka, seler
  • 1 średniej wielkości surowa cebula
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka, namoczona w mleku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
ddy1ac7

Przygotowanie:

  1. Ugotowanego i oddzielonego od kości kurczaka, a także warzywa z rosołu należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa z kurczaka dodać jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę.
  3. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oleju na patelni, a następnie dodać do mięsa.
  4. Wymieszać masę dokładnie, a później dodać bułkę tartą i odstawić na 10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt luźna, dodać kolejną 1-2 łyżki bułki tartej.
  5. Z masy formować nieduże kotleciki i panierować je w bułce tartej.
  6. Smażyć tak, jak kotlety mielone na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
  7. Przekładać na papierowy ręcznik, a następnie serwować.

Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków purée i mizerii z ogórków.

Zobacz także:

ddy1ac7
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
ddy1ac7

Podziel się opinią

Share
ddy1ac7
ddy1ac7
Więcej tematów