No waste po polsku. Kotlety mielone z resztek z niedzielnego rosołu

Na kotlety mielone nie ma jednego przepisu. To dobrze! Dzięki temu można zaszaleć i zrobić je z czego tylko chcemy. Albo z tego, co mamy pod ręką. A co powiecie na no waste po polsku z wykorzystaniem pozostałości po niedzielnym rosole? Będzie pysznie i nie zmarnuje się ani okruszek.

Kotlety mielone Kotlety mielone nie muszą być z surowej, mielonej wieprzowiny
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

No waste po polsku

Tradycyjnie rosół robimy na kurczaku i dużej ilości warzyw. Wielogodzinne gotowanie na małym ogniu i gotowe – esencjonalny bulion o bogatym smaku ląduje na talerzu z dodatkiem marchewki, koperku i makaronu jajecznego. A gdy już cały rosół ze smakiem zostanie zjedzony zostają one: góra warzyw i niezjedzony kurczak. Warzyw jest zazwyczaj za dużo i są rozgotowane, więc nie budzą entuzjazmu, a kurczak nie smakuje zbyt dobrze następnego dnia i prawdopodobnie również rozpada się w dłoniach.

Jeśli więc co tydzień nurtuje cię pytanie, co zrobić z resztkami z rosołu, mamy odpowiedź: kotlety mielone. Będą chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku, a do tego ich niebanalny smak sprawi, że zapomnisz o tradycyjnych mielonych z łopatki czy szynki.

Kotlety z kurczaka z serkiem topionym

Przepis na kotlety mielone z mięsa i warzyw z rosołu

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa z kurczaka ze skórą, oddzielonego od kości
  • warzywa z rosołu – około 300 g – marchew, pietruszka, seler
  • 1 średniej wielkości surowa cebula
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka, namoczona w mleku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowanego i oddzielonego od kości kurczaka, a także warzywa z rosołu należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do zmielonego mięsa z kurczaka dodać jajka, przyprawy i odciśniętą bułkę.
  3. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na odrobinie oleju na patelni, a następnie dodać do mięsa.
  4. Wymieszać masę dokładnie, a później dodać bułkę tartą i odstawić na 10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt luźna, dodać kolejną 1-2 łyżki bułki tartej.
  5. Z masy formować nieduże kotleciki i panierować je w bułce tartej.
  6. Smażyć tak, jak kotlety mielone na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia.
  7. Przekładać na papierowy ręcznik, a następnie serwować.

Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków purée i mizerii z ogórków.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości