5 produktów, których nie powinno się grillować. Z czego lepiej zrezygnować?

Grill to polski sport narodowy. Jednak te dania z rusztu raczej nie będą nikomu smakowały.

Grill to polski sport narodowy.Grill to polski sport narodowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Długie letnie wieczory to idealny czas na grilla. Wielu z nas spotyka się wówczas z rodziną i przyjaciółmi, aby spędzić wspólnie czas, delektując się wszelakimi pysznościami prosto z rusztu. W końcu co smakuje lepiej niż soczysta karkówka na łonie natury? Jak się jednak okazuje, nie wszystkie produkty nadają się do przygotowania na grillu.

Chude ryby

Ryby, obok kiełbasy i wspomnianej wcześniej karkówki, są jednym z tych produktów, które grillujmy najczęściej. Choć tłuste ryby będą doskonałym wyborem, to ryby chude, jak dorsz czy mintaj, nie nadają się na grilla. Takie ryby łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Ten sposób obróbki termicznej sprawia też, że stają się suche i bez smaku.

Tofu

Dla tych z nas, którzy nie jedzą mięsa, ten sojowy produkt może wydawać się kuszącą wegańską opcją na grilla. Niestety, podczas grillowania tofu kompletnie się rozpada. Tofu ma neutralny smak, więc najlepiej smakuje w połączeniu z jakimiś wyrazistymi dodatkami, np. oblany pikantnym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Azjatyckie inspiracje

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Grillowany schab będzie suchy i twardy, dlatego najlepiej przygotować go na patelni, a zamiast niego na grilla wrzucić kawałek karkówki.

Boczek

Wydawać by się mogło, że to doskonałe mięso na grilla. Jednak wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie, tak więc bardzo łatwo jest boczek spalić.

Pomidor

Grillowanie pomidorów sprawia, że łatwo się rozpadają, wypuszczając przy tym soki. W efekcie pomidory są suche i bezkształtne, a my zostajemy z grillem ubrudzonym sokiem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru