5 produktów, których nie powinno się grillować. Z czego lepiej zrezygnować?

Grill to polski sport narodowy. Jednak te dania z rusztu raczej nie będą nikomu smakowały.

Grill to polski sport narodowy.Grill to polski sport narodowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Długie letnie wieczory to idealny czas na grilla. Wielu z nas spotyka się wówczas z rodziną i przyjaciółmi, aby spędzić wspólnie czas, delektując się wszelakimi pysznościami prosto z rusztu. W końcu co smakuje lepiej niż soczysta karkówka na łonie natury? Jak się jednak okazuje, nie wszystkie produkty nadają się do przygotowania na grillu.

Chude ryby

Ryby, obok kiełbasy i wspomnianej wcześniej karkówki, są jednym z tych produktów, które grillujmy najczęściej. Choć tłuste ryby będą doskonałym wyborem, to ryby chude, jak dorsz czy mintaj, nie nadają się na grilla. Takie ryby łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Ten sposób obróbki termicznej sprawia też, że stają się suche i bez smaku.

Tofu

Dla tych z nas, którzy nie jedzą mięsa, ten sojowy produkt może wydawać się kuszącą wegańską opcją na grilla. Niestety, podczas grillowania tofu kompletnie się rozpada. Tofu ma neutralny smak, więc najlepiej smakuje w połączeniu z jakimiś wyrazistymi dodatkami, np. oblany pikantnym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Azjatyckie inspiracje

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Grillowany schab będzie suchy i twardy, dlatego najlepiej przygotować go na patelni, a zamiast niego na grilla wrzucić kawałek karkówki.

Boczek

Wydawać by się mogło, że to doskonałe mięso na grilla. Jednak wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie, tak więc bardzo łatwo jest boczek spalić.

Pomidor

Grillowanie pomidorów sprawia, że łatwo się rozpadają, wypuszczając przy tym soki. W efekcie pomidory są suche i bezkształtne, a my zostajemy z grillem ubrudzonym sokiem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji