5 produktów, których nie powinno się grillować. Z czego lepiej zrezygnować?
Grill to polski sport narodowy. Jednak te dania z rusztu raczej nie będą nikomu smakowały.
Długie letnie wieczory to idealny czas na grilla. Wielu z nas spotyka się wówczas z rodziną i przyjaciółmi, aby spędzić wspólnie czas, delektując się wszelakimi pysznościami prosto z rusztu. W końcu co smakuje lepiej niż soczysta karkówka na łonie natury? Jak się jednak okazuje, nie wszystkie produkty nadają się do przygotowania na grillu.
Chude ryby
Ryby, obok kiełbasy i wspomnianej wcześniej karkówki, są jednym z tych produktów, które grillujmy najczęściej. Choć tłuste ryby będą doskonałym wyborem, to ryby chude, jak dorsz czy mintaj, nie nadają się na grilla. Takie ryby łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Ten sposób obróbki termicznej sprawia też, że stają się suche i bez smaku.
Tofu
Dla tych z nas, którzy nie jedzą mięsa, ten sojowy produkt może wydawać się kuszącą wegańską opcją na grilla. Niestety, podczas grillowania tofu kompletnie się rozpada. Tofu ma neutralny smak, więc najlepiej smakuje w połączeniu z jakimiś wyrazistymi dodatkami, np. oblany pikantnym sosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosto z grilla. Azjatyckie inspiracje
Schab
Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Grillowany schab będzie suchy i twardy, dlatego najlepiej przygotować go na patelni, a zamiast niego na grilla wrzucić kawałek karkówki.
Boczek
Wydawać by się mogło, że to doskonałe mięso na grilla. Jednak wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie, tak więc bardzo łatwo jest boczek spalić.
Pomidor
Grillowanie pomidorów sprawia, że łatwo się rozpadają, wypuszczając przy tym soki. W efekcie pomidory są suche i bezkształtne, a my zostajemy z grillem ubrudzonym sokiem pomidorowym.