5 produktów, których nie powinno się grillować. Z czego lepiej zrezygnować?

Grill to polski sport narodowy. Jednak te dania z rusztu raczej nie będą nikomu smakowały.

Grill to polski sport narodowy.Grill to polski sport narodowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Długie letnie wieczory to idealny czas na grilla. Wielu z nas spotyka się wówczas z rodziną i przyjaciółmi, aby spędzić wspólnie czas, delektując się wszelakimi pysznościami prosto z rusztu. W końcu co smakuje lepiej niż soczysta karkówka na łonie natury? Jak się jednak okazuje, nie wszystkie produkty nadają się do przygotowania na grillu.

Chude ryby

Ryby, obok kiełbasy i wspomnianej wcześniej karkówki, są jednym z tych produktów, które grillujmy najczęściej. Choć tłuste ryby będą doskonałym wyborem, to ryby chude, jak dorsz czy mintaj, nie nadają się na grilla. Takie ryby łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Ten sposób obróbki termicznej sprawia też, że stają się suche i bez smaku.

Tofu

Dla tych z nas, którzy nie jedzą mięsa, ten sojowy produkt może wydawać się kuszącą wegańską opcją na grilla. Niestety, podczas grillowania tofu kompletnie się rozpada. Tofu ma neutralny smak, więc najlepiej smakuje w połączeniu z jakimiś wyrazistymi dodatkami, np. oblany pikantnym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Azjatyckie inspiracje

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Grillowany schab będzie suchy i twardy, dlatego najlepiej przygotować go na patelni, a zamiast niego na grilla wrzucić kawałek karkówki.

Boczek

Wydawać by się mogło, że to doskonałe mięso na grilla. Jednak wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie, tak więc bardzo łatwo jest boczek spalić.

Pomidor

Grillowanie pomidorów sprawia, że łatwo się rozpadają, wypuszczając przy tym soki. W efekcie pomidory są suche i bezkształtne, a my zostajemy z grillem ubrudzonym sokiem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce