5 produktów, których nie powinno się grillować. Z czego lepiej zrezygnować?

Grill to polski sport narodowy. Jednak te dania z rusztu raczej nie będą nikomu smakowały.

Grill to polski sport narodowy.Grill to polski sport narodowy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Długie letnie wieczory to idealny czas na grilla. Wielu z nas spotyka się wówczas z rodziną i przyjaciółmi, aby spędzić wspólnie czas, delektując się wszelakimi pysznościami prosto z rusztu. W końcu co smakuje lepiej niż soczysta karkówka na łonie natury? Jak się jednak okazuje, nie wszystkie produkty nadają się do przygotowania na grillu.

Chude ryby

Ryby, obok kiełbasy i wspomnianej wcześniej karkówki, są jednym z tych produktów, które grillujmy najczęściej. Choć tłuste ryby będą doskonałym wyborem, to ryby chude, jak dorsz czy mintaj, nie nadają się na grilla. Takie ryby łatwo się rozpadają i przywierają do grilla. Ten sposób obróbki termicznej sprawia też, że stają się suche i bez smaku.

Tofu

Dla tych z nas, którzy nie jedzą mięsa, ten sojowy produkt może wydawać się kuszącą wegańską opcją na grilla. Niestety, podczas grillowania tofu kompletnie się rozpada. Tofu ma neutralny smak, więc najlepiej smakuje w połączeniu z jakimiś wyrazistymi dodatkami, np. oblany pikantnym sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Azjatyckie inspiracje

Schab

Schab to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Grillowany schab będzie suchy i twardy, dlatego najlepiej przygotować go na patelni, a zamiast niego na grilla wrzucić kawałek karkówki.

Boczek

Wydawać by się mogło, że to doskonałe mięso na grilla. Jednak wytapiający się z niego tłuszcz podsyca płomienie, tak więc bardzo łatwo jest boczek spalić.

Pomidor

Grillowanie pomidorów sprawia, że łatwo się rozpadają, wypuszczając przy tym soki. W efekcie pomidory są suche i bezkształtne, a my zostajemy z grillem ubrudzonym sokiem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu