5 powodów, dlaczego warto jeść brokuły. Smaczne, tanie, zdrowe
Nie przegap sezonu
Brokuły są niecenionym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki nim pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Brokuł jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym świetnie smakuje i można go wykorzystać na wiele sposobów. Wciąż nie jesteście przekonani? Zapraszamy do naszej galerii.
Zobacz wideo: Najzdrowsze połączenia produktów
Pomagają uchronić się przed nowotworem
Brokuły obfitują aktywne składniki przeciwdziałające chorobom nowotworowym. Są to: sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Warto sięgać po te warzywa także, jeśli cierpimy na zapalenie stawów lub dnę moczanową. Zawarty w brokułach kemferolem wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne.
Na dobry wzrok
Brokuły są bogate w luteinę i zeaksantynę, a także w witaminę B2. Substancje te mają korzystny wpływ na wzrok i poprawiają ostrość widzenia. Ponadto, regularne jedzenie brokułów wpływa na regenerację zmęczonych oczu, a także chroni je przed dolegliwościami związanymi z wiekiem, np. wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej.
Poprawiają humor
Brokuły to skarbnica kwasu foliowego. Jest on potrzebny nie tylko kobietom w ciąży. Okazuje się, że jego niedobór może przyczynić się do powstaniowa depresji. W brokułach znajdziemy łatwo przyswajalny kwas foliowy. Dlatego, jeśli chcemy poprawić sobie nastrój, przygotujmy krem lub sałatkę z dodatkiem tych zielonych warzyw. Zawarty w nich kwas foliowy podnosi poziom serotoniny i redukuje objawy depresji.
Warzywo dla aktywnych
Brokuły wspomagają budowę mięśni, poprawiają kondycję stawów i mają korzystny wpływ na pracę nadnerczy. Dlatego po te warzywa bardzo chętnie sięgają osoby intensywnie trenujące na siłowni. Ponadto brokuły obniżają poziom kortyzolu - hormonu, który jest uwalniany na skutek przetrenowania lub stosowania niskokalorycznej diety, a powoduje rozpad mięśni.
Pasują do wielu dań
Brokuły wspaniale nadają się do sałatek i zup. Można je serwować jako dodatek do obiadu, jak np. kalafior czy fasolkę szparagową. Doskonale sprawdza się też w zapiekankach, sosach, warzywnych potrawkach. Wspaniale pasuje nie tylko do innych warzyw, ale też mięs i ryb. Warzywo to nie wymaga długotrwałej obróbki i jest delikatne w smaku.