5 powodów, dlaczego warto jeść brokuły. Smaczne, tanie, zdrowe

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Nie przegap sezonu

Obraz
© Shutterstock.com

Brokuły są niecenionym źródłem witamin, składników odżywczych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. To dzięki nim pomagają chronić nasz organizm przed rakiem, przeciwdziałają wrzodom żołądka, anemii, a także dobroczynnie wpływają na narząd wzroku oraz regulują poziom cukru we krwi. Brokuł jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym świetnie smakuje i można go wykorzystać na wiele sposobów. Wciąż nie jesteście przekonani? Zapraszamy do naszej galerii.

Zobacz wideo: Najzdrowsze połączenia produktów

/ 6Pomagają uchronić się przed nowotworem

Obraz
© iStock.com

Brokuły obfitują aktywne składniki przeciwdziałające chorobom nowotworowym. Są to: sulforafan, beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Warto sięgać po te warzywa także, jeśli cierpimy na zapalenie stawów lub dnę moczanową. Zawarty w brokułach kemferolem wykazuje bowiem działanie przeciwzapalne.

/ 6Na dobry wzrok

Obraz
© iStock.com

Brokuły są bogate w luteinę i zeaksantynę, a także w witaminę B2. Substancje te mają korzystny wpływ na wzrok i poprawiają ostrość widzenia. Ponadto, regularne jedzenie brokułów wpływa na regenerację zmęczonych oczu, a także chroni je przed dolegliwościami związanymi z wiekiem, np. wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej.

/ 6Poprawiają humor

Obraz
© iStock.com

Brokuły to skarbnica kwasu foliowego. Jest on potrzebny nie tylko kobietom w ciąży. Okazuje się, że jego niedobór może przyczynić się do powstaniowa depresji. W brokułach znajdziemy łatwo przyswajalny kwas foliowy. Dlatego, jeśli chcemy poprawić sobie nastrój, przygotujmy krem lub sałatkę z dodatkiem tych zielonych warzyw. Zawarty w nich kwas foliowy podnosi poziom serotoniny i redukuje objawy depresji.

/ 6Warzywo dla aktywnych

Obraz
© 123RF.COM

Brokuły wspomagają budowę mięśni, poprawiają kondycję stawów i mają korzystny wpływ na pracę nadnerczy. Dlatego po te warzywa bardzo chętnie sięgają osoby intensywnie trenujące na siłowni. Ponadto brokuły obniżają poziom kortyzolu - hormonu, który jest uwalniany na skutek przetrenowania lub stosowania niskokalorycznej diety, a powoduje rozpad mięśni.

/ 6Pasują do wielu dań

Obraz
© iStock.com

Brokuły wspaniale nadają się do sałatek i zup. Można je serwować jako dodatek do obiadu, jak np. kalafior czy fasolkę szparagową. Doskonale sprawdza się też w zapiekankach, sosach, warzywnych potrawkach. Wspaniale pasuje nie tylko do innych warzyw, ale też mięs i ryb. Warzywo to nie wymaga długotrwałej obróbki i jest delikatne w smaku.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości