5 powodów, dla których warto jeść koper włoski

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Samo zdrowie

Obraz
© 123RF

Mimo że koper włoski rośnie w polskich przydomowych ogródkach, wciąż nie jest tu tak popularny jak na Południu Europy. Jego szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni jak i poza nią, doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Czym ich zachwycił? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić go do codziennej diety.

/ 6Źródło witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Fenkuł, bo tak inaczej nazywany jest koper włoski, jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jedna bulwa jest źródłem między innymi białka, węglowodanów i błonnika, a także witaminy C, B i K. Co więcej, koper jest także bogaty w potas, wapń, magnez i kwas foliowy.

/ 6Bogaty w antyoksydanty

Obraz
© 123RF

Koper włoski znany jest jako źródło przeciwutleniaczy, które mogą zapobiec rozwojowi komórek rakowych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów fenkuł ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej. W tym tygodniu koper włoski możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 6.99 złotych za kilogram.

/ 6Skuteczny podczas przeziębień

Obraz
© 123RF

Fenkuł od wieków doceniany jest w medycynie naturalnej. Dzięki swoim właściwościom sprawdza się jako środek wykrztuśmy i przecigorączkowy. Co więcej, żucie nasion kopru może złagodzić przebieg grypy. Z kolei olej koprowy używany do inhalacji, znalazł zastosowanie przy chorobach dróg oddechowych. Jest on także skuteczny w walce z wszami.

/ 6Pozytywne działanie przy dolegliwościach układu pokarmowego

Obraz
© 123RF

Napar z kopru włoskiego stosowany jest jako domowy sposób na kolkę dla niemowląt. Sprawdza się on także w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Właściwości fenkułu mają też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego często jest stosowany w przypadku problemów trawiennych, wzdęć i bólu brzucha.

/ 6Wzbogaci smak wielu potraw

Obraz
© 123RF

Koper włoski można jeść na surowo. Sprawdzi się także jako składnik sałatek i zup lub jako dodatek do ryb i mięs między innymi jagnięciny, drobiu i wieprzowiny. Olejek koprowy zaś stosowany jest jako aromat do alkoholu i wyrobów cukiernicznych. Co więcej, koper włoski uznawany jest za afrodyzjak.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców