5 powodów, dla których warto jeść koper włoski

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Samo zdrowie

Obraz
© 123RF

Mimo że koper włoski rośnie w polskich przydomowych ogródkach, wciąż nie jest tu tak popularny jak na Południu Europy. Jego szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni jak i poza nią, doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Czym ich zachwycił? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić go do codziennej diety.

/ 6Źródło witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Fenkuł, bo tak inaczej nazywany jest koper włoski, jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jedna bulwa jest źródłem między innymi białka, węglowodanów i błonnika, a także witaminy C, B i K. Co więcej, koper jest także bogaty w potas, wapń, magnez i kwas foliowy.

/ 6Bogaty w antyoksydanty

Obraz
© 123RF

Koper włoski znany jest jako źródło przeciwutleniaczy, które mogą zapobiec rozwojowi komórek rakowych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów fenkuł ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej. W tym tygodniu koper włoski możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 6.99 złotych za kilogram.

/ 6Skuteczny podczas przeziębień

Obraz
© 123RF

Fenkuł od wieków doceniany jest w medycynie naturalnej. Dzięki swoim właściwościom sprawdza się jako środek wykrztuśmy i przecigorączkowy. Co więcej, żucie nasion kopru może złagodzić przebieg grypy. Z kolei olej koprowy używany do inhalacji, znalazł zastosowanie przy chorobach dróg oddechowych. Jest on także skuteczny w walce z wszami.

/ 6Pozytywne działanie przy dolegliwościach układu pokarmowego

Obraz
© 123RF

Napar z kopru włoskiego stosowany jest jako domowy sposób na kolkę dla niemowląt. Sprawdza się on także w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Właściwości fenkułu mają też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego często jest stosowany w przypadku problemów trawiennych, wzdęć i bólu brzucha.

/ 6Wzbogaci smak wielu potraw

Obraz
© 123RF

Koper włoski można jeść na surowo. Sprawdzi się także jako składnik sałatek i zup lub jako dodatek do ryb i mięs między innymi jagnięciny, drobiu i wieprzowiny. Olejek koprowy zaś stosowany jest jako aromat do alkoholu i wyrobów cukiernicznych. Co więcej, koper włoski uznawany jest za afrodyzjak.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu