5 powodów, dla których warto jeść koper włoski

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Samo zdrowie

Obraz
© 123RF

Mimo że koper włoski rośnie w polskich przydomowych ogródkach, wciąż nie jest tu tak popularny jak na Południu Europy. Jego szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni jak i poza nią, doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Czym ich zachwycił? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić go do codziennej diety.

/ 6Źródło witamin i minerałów

Obraz
© 123RF

Fenkuł, bo tak inaczej nazywany jest koper włoski, jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jedna bulwa jest źródłem między innymi białka, węglowodanów i błonnika, a także witaminy C, B i K. Co więcej, koper jest także bogaty w potas, wapń, magnez i kwas foliowy.

/ 6Bogaty w antyoksydanty

Obraz
© 123RF

Koper włoski znany jest jako źródło przeciwutleniaczy, które mogą zapobiec rozwojowi komórek rakowych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów fenkuł ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej. W tym tygodniu koper włoski możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 6.99 złotych za kilogram.

/ 6Skuteczny podczas przeziębień

Obraz
© 123RF

Fenkuł od wieków doceniany jest w medycynie naturalnej. Dzięki swoim właściwościom sprawdza się jako środek wykrztuśmy i przecigorączkowy. Co więcej, żucie nasion kopru może złagodzić przebieg grypy. Z kolei olej koprowy używany do inhalacji, znalazł zastosowanie przy chorobach dróg oddechowych. Jest on także skuteczny w walce z wszami.

/ 6Pozytywne działanie przy dolegliwościach układu pokarmowego

Obraz
© 123RF

Napar z kopru włoskiego stosowany jest jako domowy sposób na kolkę dla niemowląt. Sprawdza się on także w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Właściwości fenkułu mają też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego często jest stosowany w przypadku problemów trawiennych, wzdęć i bólu brzucha.

/ 6Wzbogaci smak wielu potraw

Obraz
© 123RF

Koper włoski można jeść na surowo. Sprawdzi się także jako składnik sałatek i zup lub jako dodatek do ryb i mięs między innymi jagnięciny, drobiu i wieprzowiny. Olejek koprowy zaś stosowany jest jako aromat do alkoholu i wyrobów cukiernicznych. Co więcej, koper włoski uznawany jest za afrodyzjak.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości