Samo zdrowie
Mimo że koper włoski rośnie w polskich przydomowych ogródkach, wciąż nie jest tu tak popularny jak na Południu Europy. Jego szerokie zastosowanie, zarówno w kuchni jak i poza nią, doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Czym ich zachwycił? Przedstawiamy pięć powodów, dla których warto wprowadzić go do codziennej diety.
Źródło witamin i minerałów
Fenkuł, bo tak inaczej nazywany jest koper włoski, jest bogaty w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jedna bulwa jest źródłem między innymi białka, węglowodanów i błonnika, a także witaminy C, B i K. Co więcej, koper jest także bogaty w potas, wapń, magnez i kwas foliowy.
Bogaty w antyoksydanty
Koper włoski znany jest jako źródło przeciwutleniaczy, które mogą zapobiec rozwojowi komórek rakowych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów fenkuł ma wiele zastosowań w medycynie naturalnej. W tym tygodniu koper włoski możemy kupić w sieci sklepów Lidl w cenie 6.99 złotych za kilogram.
Skuteczny podczas przeziębień
Fenkuł od wieków doceniany jest w medycynie naturalnej. Dzięki swoim właściwościom sprawdza się jako środek wykrztuśmy i przecigorączkowy. Co więcej, żucie nasion kopru może złagodzić przebieg grypy. Z kolei olej koprowy używany do inhalacji, znalazł zastosowanie przy chorobach dróg oddechowych. Jest on także skuteczny w walce z wszami.
Pozytywne działanie przy dolegliwościach układu pokarmowego
Napar z kopru włoskiego stosowany jest jako domowy sposób na kolkę dla niemowląt. Sprawdza się on także w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Właściwości fenkułu mają też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego często jest stosowany w przypadku problemów trawiennych, wzdęć i bólu brzucha.
Wzbogaci smak wielu potraw
Koper włoski można jeść na surowo. Sprawdzi się także jako składnik sałatek i zup lub jako dodatek do ryb i mięs między innymi jagnięciny, drobiu i wieprzowiny. Olejek koprowy zaś stosowany jest jako aromat do alkoholu i wyrobów cukiernicznych. Co więcej, koper włoski uznawany jest za afrodyzjak.