Kaki inaczej persymona
Owoc kaki jest znany także jako persymona oraz owoc szarona. Ma przyjemny smak i jest zdrowy. Idealny jako składnik deserów, słodkich dań, ale można go również jeść samodzielnie. Owoce kaki m.in. wzmacniają organizm oraz opóźniają procesy starzenia. Zajrzyj do naszej galerii i przekonaj się, dlaczego warto go jeść.
Persymona pochodzi głównie z obszarów Azji. Jako pierwsi docenili go mieszkańcy Chin i Japonii. Owoc przypomina żółto-czerwonego pomidora. Napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia oraz zmniejszenia krzepliwości krwi.
Źródło witaminy C i błonnika
Persymona jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki dużej zawartości błonnika persymona doskonale wpływa na trawienie oraz pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć.
Bogactwo minerałów
Zawarte w persymonie minerały, w tym głównie wapń, fosfor i potas, poprawiają stan kości, włosów i paznokci. Owoc jest również bogactwem magnezu oraz potasu. Kaki zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką oraz promienną.
Przyspiesza metabolizm
Polecana jest osob, które są na diecie. W 100 g owocu znajdziemy 70 kalorii. Jego regularne jedzenie przyspiesza metabolizm. Owoc obecnie możesz kupić w promocji w Biedronce. Kilogram kosztuje niecałe 7 złotych.
Owoc piękna
Owoc kaki znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Często można go znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Dojrzałe owoce po zakupie należy koniecznie przechowywać w lodówce, bo łatwo się psują i gniją.