5 powodów dla których warto jeść kaki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Kaki inaczej persymona

Obraz
© 123RF

Owoc kaki jest znany także jako persymona oraz owoc szarona. Ma przyjemny smak i jest zdrowy. Idealny jako składnik deserów, słodkich dań, ale można go również jeść samodzielnie. Owoce kaki m.in. wzmacniają organizm oraz opóźniają procesy starzenia. Zajrzyj do naszej galerii i przekonaj się, dlaczego warto go jeść.

Persymona pochodzi głównie z obszarów Azji. Jako pierwsi docenili go mieszkańcy Chin i Japonii. Owoc przypomina żółto-czerwonego pomidora. Napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia oraz zmniejszenia krzepliwości krwi.

/ 5Źródło witaminy C i błonnika

Obraz
© 123RF

Persymona jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki dużej zawartości błonnika persymona doskonale wpływa na trawienie oraz pomaga pozbyć się uciążliwych zaparć.

/ 5Bogactwo minerałów

Obraz
© 123RF

Zawarte w persymonie minerały, w tym głównie wapń, fosfor i potas, poprawiają stan kości, włosów i paznokci. Owoc jest również bogactwem magnezu oraz potasu. Kaki zadba też o piękny wygląd naszej skóry. Hamuje procesy starzenia, utrzymując cerę gładką oraz promienną.

/ 5Przyspiesza metabolizm

Obraz
© 123RF

Polecana jest osob, które są na diecie. W 100 g owocu znajdziemy 70 kalorii. Jego regularne jedzenie przyspiesza metabolizm. Owoc obecnie możesz kupić w promocji w Biedronce. Kilogram kosztuje niecałe 7 złotych.

/ 5Owoc piękna

Obraz
© 123RF

Owoc kaki znalazł swoje zastosowanie także w kosmetyce. Często można go znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. Dojrzałe owoce po zakupie należy koniecznie przechowywać w lodówce, bo łatwo się psują i gniją.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce