Domowe jagodzianki. Tak pyszne, że trudno się oprzeć
Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej. O tej porze roku kupno jagodzianki nie jest większym problemem, ale ich jakość bywa różna. Może zatem warto przygotować jagodzianki samodzielnie?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- W tym czasie jajka utrzeć z resztą cukru, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy.
- Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć.
- Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody.
- Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze