5 powodów, dla których warto jeść fioletowe warzywa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Fioletowa marchewka

Obraz
© 123RF

Obecnie w znanym dyskoncie możemy dostać fioletowe warzywa. Poznaj ich cenne właściwości. Przygotuj z nich przekąski na halloweenową imprezę. Są również świetnym patentem na niejadka. Ich kolor zapewni, że twoje dzieci przekonają się do warzyw.

Czarna marchewka, zwana też fioletową, to jedna z najstarszych odmian marchwi. Kolor fioletowy też już sam mówi za siebie, podobnie jak jagody chroni oczy, przeciwdziała zakażeniom niczym naturalny antybiotyk, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Fioletową marchewkę obierz i podawaj z hummusem. Zdrowa przekąska, która nie tylko cieszy brzuchy, ale i oczy. Obecnie w Lidlu kilogram kosztuje niecałe 5 zł.

/ 5Fioletowe ziemniaki

Obraz
© 123RF

Czy poza wyjątkowym kolorem mają jakieś właściwości zdrowotne? Okazuje się, że właśnie dzięki fioletowej barwie, ziemniaki truflowe mają więcej właściwości niż zwykłe kartofle. Taki kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom, które mają właściwości lecznicze. W odróżnieniu od innych fioletowych warzyw, ziemniaki truflowe mają fioletową zarówno skórkę, jak i środek. Badania wskazują także, że dzięki wysokiej zawartości antocyjanów fioletowe ziemniaki mają działanie przeciwzapalne i korzystny wpływ na układ krążenia. Obecnie w Lidlu kosztują 6 zł za kilogram.

/ 5Fioletowe brokuły

Obraz
© 123RF

Fioletowe gałązki warzywa cechują się wyrazistym aromatem brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą szparagów. Fioletowy brokuł zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż brokuł zielony. Może posiadać nawet dziesięć razy więcej antyrakowej glukoiberyny w porównaniu z tradycyjną formą tego warzywa.

/ 5Fioletowy kalafior

Obraz
© 123RF

Tę niecodzienną odmianę kalafiora wyróżniają bardzo efektowne fioletowe różyczki. Mają wykwintny, nieco ostrzejszy od zwykłego kalafiora smak oraz mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Bogate w witaminy i sole mineralne. Często wykorzystywane jako składnik diet odchudzających. Fioletowa odmiana wzbogaci smak codziennych potraw i nada im bardzo efektowny wygląd. Może być dodatkiem do surówek i sałatek, zup, a także zapiekanek.

/ 5Fioletowy jarmuż

Obraz
© 123RF

Jarmuż współcześnie zaliczany jest do tzw. "superfoods", czyli żywności, która nie tylko odżywia, ale również wspomaga nasz organizm
Fioletowa odmiana jest bardzo ceniona ze względu na dużą zawartość witamin C , A , B1 oraz stanowi prawdziwą bombę przeciwutleniaczy. Odmiana o purpurowych liściach nadaje się do spożycia na surowo jako składnik sałatek, a także do pieczenia z innymi warzywami. Pojedyncze liście można wykorzystywać do dekoracji potraw, a całe rośliny pięknie prezentują się zimą w ogrodzie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja