Fioletowa marchewka
Obecnie w znanym dyskoncie możemy dostać fioletowe warzywa. Poznaj ich cenne właściwości. Przygotuj z nich przekąski na halloweenową imprezę. Są również świetnym patentem na niejadka. Ich kolor zapewni, że twoje dzieci przekonają się do warzyw.
Czarna marchewka, zwana też fioletową, to jedna z najstarszych odmian marchwi. Kolor fioletowy też już sam mówi za siebie, podobnie jak jagody chroni oczy, przeciwdziała zakażeniom niczym naturalny antybiotyk, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Fioletową marchewkę obierz i podawaj z hummusem. Zdrowa przekąska, która nie tylko cieszy brzuchy, ale i oczy. Obecnie w Lidlu kilogram kosztuje niecałe 5 zł.
Fioletowe ziemniaki
Czy poza wyjątkowym kolorem mają jakieś właściwości zdrowotne? Okazuje się, że właśnie dzięki fioletowej barwie, ziemniaki truflowe mają więcej właściwości niż zwykłe kartofle. Taki kolor uzyskują dzięki antocyjanom - naturalnym barwnikom, które mają właściwości lecznicze. W odróżnieniu od innych fioletowych warzyw, ziemniaki truflowe mają fioletową zarówno skórkę, jak i środek. Badania wskazują także, że dzięki wysokiej zawartości antocyjanów fioletowe ziemniaki mają działanie przeciwzapalne i korzystny wpływ na układ krążenia. Obecnie w Lidlu kosztują 6 zł za kilogram.
Fioletowe brokuły
Fioletowe gałązki warzywa cechują się wyrazistym aromatem brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą szparagów. Fioletowy brokuł zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż brokuł zielony. Może posiadać nawet dziesięć razy więcej antyrakowej glukoiberyny w porównaniu z tradycyjną formą tego warzywa.
Fioletowy kalafior
Tę niecodzienną odmianę kalafiora wyróżniają bardzo efektowne fioletowe różyczki. Mają wykwintny, nieco ostrzejszy od zwykłego kalafiora smak oraz mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Bogate w witaminy i sole mineralne. Często wykorzystywane jako składnik diet odchudzających. Fioletowa odmiana wzbogaci smak codziennych potraw i nada im bardzo efektowny wygląd. Może być dodatkiem do surówek i sałatek, zup, a także zapiekanek.
Fioletowy jarmuż
Jarmuż współcześnie zaliczany jest do tzw. "superfoods", czyli żywności, która nie tylko odżywia, ale również wspomaga nasz organizm
Fioletowa odmiana jest bardzo ceniona ze względu na dużą zawartość witamin C , A , B1 oraz stanowi prawdziwą bombę przeciwutleniaczy. Odmiana o purpurowych liściach nadaje się do spożycia na surowo jako składnik sałatek, a także do pieczenia z innymi warzywami. Pojedyncze liście można wykorzystywać do dekoracji potraw, a całe rośliny pięknie prezentują się zimą w ogrodzie.