5 powodów, dla których warto jeść awokado

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Zielony przysmak obniży cholesterol i nie tylko

Obraz
© iStock.com

Popularność awokado nie maleje. I słusznie, bo ten tłusty produkt jest bardzo zdrowy. Aby smakował i pozytywnie wpływał na zdrowie, należy wybrać odpowiedni okaz i prawidłowo go podać. Z 5 podpowiedziami zachęci każdego.

Fani awokado nazywają je "masłem bogów". Dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych. Jest bogate w witaminy: A, C, E H i K oraz z grupy B a także kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń. Choć awokado jest tłuste i bardzo kaloryczne, to zawiera jednakdobroczynne jednonienasycone kwasy tłuszczowe. To substancje niezbędne do przyswajania potrzebnych minerałów i witamin. Tłuszcze te posiadają cenny fitoskładnik beta-sitosterol, który obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście "dobrego" cholesterolu HDL.

/ 5Zielony okaz na lepsze trawienie

Obraz
© iStock.com

Awokado włączone do diety łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Pomaga w przypadku zbyt małej ilości wydzielanych soków żołądkowych. Zawiera również mnóstwo błonnika, dzięki któremu wspomaga trawienie i ułatwia jednocześnie zachować prawidłową florę bakteryjną w jelitach, a także szybciej usunąć z nich toksyczne resztki pokarmowe. Kupując awokado warto przyjrzeć się skórce - ciemniejsze przebarwienia czy obtłuczenia mogą świadczyć o tym, że produkt nie jest najświeższy i najsmaczniejszy. Z kolei wybierając twardszy okaz, możemy odstawić go na kilka dni na kuchenny blat, a następnie korzystać z aksamitnego miąższu.

/ 5Przysmak o właściwościach antynowotworowych

Obraz
© iStock.com

Awokado polecane jest w diecie o profilu antynowotworowym. Znajdujące się w nim witaminy C i E, luteina i kwas foliowy to zabójcza mieszanka dla wolnych rodników, które przyspieszają tworzenie się komórek nowotworowych. Owoc może pomóc szczególnie w przypadkach nowotworów jamy ustnej, prostaty i piersi. Warto pamiętać, że miąższ ma najsilniejsze właściwości spożywany na surowo - bez obróbki termicznej. Przed warto wykorzystać prosty trik do obrania, do zobaczenia TUTAJ.

/ 5Owoc i pestka na zdrowe serce

Obraz
© Instagram.com | elishas_pretty_paleo

Pracę serca, tętnic i żył wspomagają znajdujące się w awokado tłuszcze nienasycone, w tym kwas oleinowy i witamina E. Dzięki nim mięsień sercowy pracuje sprawniej. Poza tym witamina B6 oraz kwas foliowy, pomagają regulować poziom homocysteiny, która - jeśli jest jej zbyt dużo - uszkadza naczynia krwionośne i wiąże się z problemami miażdżycowymi i zakrzepowymi. Prozdrowotne właściwości dla układu krążenia i serca wykazuje także pestka. Wystarczy ją ususzyć i zetrzeć, a następnie używać jako dodatku np. do koktajli.

/ 5Witaminowa bomba łatwa w przygotowaniu

Obraz
© Shutterstock.com

W awokado znajdują się antyoksydanty, dzięki którym dłużej zachowujemy młodość. Jednocześnie dieta bogata w ten owoc, stymuluje organizm do zwiększonej produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra staje się gładsza, jędrniejsza i zdrowsza. Dodajmy je też do sałatek z warzyw (np. pomidorów czy szpinaku), wówczas wchłanianie beta-karotenu zwiększy się nawet 4-krotnie! Awokado wystarczy obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Świetnie urozmaici nawet zwykłą kanapkę.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości