5 porcji faktów o warzywach i owocach

Co jeść, żeby czuć się dobrze? Które produkty wspierają zdrowie i odporność? Odpowiedź dietetyków na oba te pytania brzmi: warzywa i owoce w każdej postaci – surowej, gotowanej, w formie soku, musu, pasty czy mrożonek. To właśnie one są głównymi bohaterami święta obchodzonego 15 października – Międzynarodowego Dnia Owoców i Warzyw. Ustanowiony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) dzień przypomina o kluczowej roli warzyw, owoców oraz soków w diecie, a także ma zachęcać do ich regularnej konsumpcji. By tę zachętę wzmocnić, prezentujemy 5 ciekawych danych na temat warzyw, owoców i tłoczonych z nich soków.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

FAKT 1# 146 kilogramów

Tyle wynosi minimalna ilość warzyw i owoców, jaką dorosły człowiek powinien zjadać w ciągu całego roku. Gdy podzielimy tę liczbę przez 365 dni, otrzymamy 400 g, czyli zalecaną przez dietetyków dzienną warzywno-owocową "dawkę". Jest ona nie tylko rekomendowana, ale i niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety wciąż jemy ich zbyt mało, bo tylko 280 g dziennie. Warzywa i owoce są bogatym źródłem antyoksydantów, chroniących komórki przed uszkodzeniami i mających również działanie antynowotworowe. Do tego szereg witamin, składników mineralnych, a wszystko to 5 razy dziennie na naszym talerzu. Dlaczego akurat 5? Specjaliści radzą, by wspomniane 400 g warzyw i owoców dzielić na 5 posiłków. W taki sposób lepiej je zbilansujemy, będzie nam też po prostu łatwiej, jeśli przyjmiemy, że powinny zajmować połowę naszego talerza.

FAKT 2# 1 szklanka

Wśród codziennych 5 porcji warzyw i owoców mogą się także znaleźć soki – ok. 200 ml może stanowić jedną porcję dziennie. To wartościowy ekwiwalent owoców i warzyw, ponieważ ma niemal identyczne wartości odżywcze, co one. Dotyczy to także soków dostępnych w sklepach – zgodnie z prawem, jeśli na opakowaniu widnieje napis "sok", produkt ten nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników czy aromatów, co czyni go całkowicie naturalnym i jak najbardziej wskazanym w zbilansowanej diecie. A co w sokach znajdziemy? Np. prowitaminę A – szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, który dobrze wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zaś w 200 ml soku jabłkowego znajdziemy do 100 g polifenoli, które wykazują działanie antynowotworowe i opóźniają proces starzenia się komórek.

FAKT 3# Zero

Okrągłe 0 g – dokładnie tyle cukru dodaje się do soku owocowego podczas jego produkcji. Warto o tym przypomnieć, bo błędne przekonanie o dosładzaniu soków wciąż funkcjonuje. Tymczasem zgodnie z przepisami soki owocowe mogą zawierać wyłącznie naturalne cukry, obecne w samych owocach. Właśnie dlatego niektóre z nich są słodkie – za ich słodycz odpowiada natura, a nie cukier dodany czy inne substancje słodzące.

FAKT 4# 3 razy

Oprócz licznych innych zalet, pomidory stanowią bogate źródło likopenu, czyli substancji, która zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Właśnie dlatego panowie powinni często sięgać po te owoce, a jeszcze częściej po sok z pomidorów. Okazuje się, że likopen z soku pomidorowego jest nawet 3-krotnie lepiej przyswajany niż ten z surowych pomidorów. Dzieje się tak za sprawą pasteryzacji. Polega ona na podgrzaniu opakowania z sokiem, a następnie schłodzeniu, dzięki czemu giną drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się produktu, a sok staje się dłużej przydatny do spożycia. Nie trzeba się obawiać pasteryzowanych soków – pasteryzacja jest powszechnie stosowana od dekad, choćby przy robieniu przetworów na zimę. I jak widać, przynosi korzyści.

FAKT 5# 6 miesięcy

To akurat moment, w którym do diety dziecka można, a nawet powinno się, wprowadzać pierwsze warzywa. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią, że warto zacząć od zmiksowanych papek warzywnych, a ok. 8 miesiąca życia można już podawać małe kawałki owoców na przekąskę. Soki w diecie dzieci mogą zagościć po skończeniu 1. roku i najlepiej, gdy wraz z warzywami oraz owocami zostaną w niej na dobre. Bo jeśli uda nam się zaszczepić zdrowe nawyki nowemu pokoleniu, w Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw nie będzie już trzeba zachęcać do ich stosowania. Będziemy go celebrować już wyłącznie kulinarnie i to każdego dnia w roku!

Więcej informacji na www.apetytnapolskie.com

Informacja prasowa
Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera