Trwa ładowanie...

5 pomysłów na bakłażana

Jedni się nim zachwycają, inni obawiają. Nie można jeść go na surowo, ale po obróbce termicznej może stanowić podstawę lub jeden ze składników wielu ciekawych i bardzo smacznych dań. Można go gotować, smażyć, piec i grillować. Jak przyrządzić bakłażana, by zachwycić swoje podniebienie? Poznaj kilka pomysłów na dania z bakłażanem.

Bakłażan smakuje wyśmienicieBakłażan smakuje wyśmienicieŹródło: Adobe Stock, fot: Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
d39w3z3
d39w3z3

Jak przygotować bakłażana do dalszej obróbki?

Aby bakłażan należycie smakował i miał odpowiednią konsystencję, przed przystąpieniem do jego gotowania, smażenia, pieczenia czy grillowania należy go odpowiednio przygotować. Kluczem jest tutaj wcześniejsze pokrojenie i nasolenie warzywa.

W zależności od tego, co będziemy potem robić z bakłażanem, kroimy go w plastry, wzdłuż w paski lub na połówki. Jeśli nie ma potrzeby, nie musimy go obierać. Ważne, aby posolić go i odłożyć – najlepiej na durszlak.

Bakłażan puści sok i dzięki temu pozbędziemy się z niego ewentualnej goryczki. Warzywo stanie się też bardziej jędrne. Po ok. 30 minutach każdy z kawałków bakłażana należy wytrzeć papierowym ręcznikiem, ścierając z niego sól i sok.

Gdy już wiemy, jak przygotować bakłażana, możemy przystąpić do gotowania.

d39w3z3

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkański ajvar

Pasta z pieczonego bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 50 g pasty sezamowej (tahini),
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól, pieprz,
  • ostra papryka, kumin do smaku.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Umytego bakłażana przekrawamy na pół i układamy na blasze skórką do dołu. Każdą połówkę smarujemy 1 łyżeczką oliwy. Wstawiamy na 20-40 minut do piekarnika. Gdy wierzch jest mocno ciemny i zbrązowiały, bakłażan jest odpowiednio upieczony.
  3. Warzywo wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Łyżeczką wybieramy z niego miąższ i drobno siekamy. Odciskamy i przekładamy bakłażana do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini, sok z cytryny oraz przyprawy.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą pastę możemy podawać z pieczywem.
d39w3z3

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 30 dag mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 20 dag żółtego sera,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż i wydrążamy z nich miąższ. Połowę miąższu kroimy na kawałki. Resztę zostawiamy.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem i pomidory. Dodajemy mięso oraz pokrojonego bakłażana. Smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.
  3. Połówki bakłażana przypiekamy na grillowej patelni i nakładamy do nich przygotowany farsz. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzchu układamy kostki sera. Gdy się roztopią, podajemy faszerowanego bakłażana posypanego ulubionymi ziołami.
d39w3z3

Sałatka z bakłażanem

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 marchewka,
  • 1 zielony ogórek (niewielki),
  • 1 gruszka,
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • kilka liści sałaty radicchio,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz.

Przygotowanie:

  1. Bakłażana kroimy w plasterki i odpowiednio przygotowujemy, nasalając i wycierając z soku. Na patelni podgrzewamy 2,5 łyżki oleju. Obsmażamy na nim każdy plasterek bakłażana z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Fasolkę myjemy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy do niej marchewkę i fasolkę. Obgotowujemy przez ok. 15 minut, wyjmujemy i osączamy.
  3. Liście sałaty myjemy i również osączamy. Wykładamy nimi mniejsze miseczki. Ogórek myjemy i kroimy wzdłuż w paseczki. Gruszkę myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Przygotowane warzywa oraz gruszkę wrzucamy do większej miski. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i resztą oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  5. Schłodzoną sałatkę przekładamy do wyłożonych sałatą miseczek. Podajemy z pieczywem.
Roladki z bakłażana Adobe Stock
Roladki z bakłażanaŹródło: Adobe Stock, fot: Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zapiekane roladki z bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • ½ ząbka czosnku,
  • 2/3 łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki płatków chili,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 2,5 łyżki oliwy,
  • 10 dag pleśniowego sera,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • sól i pieprz.
d39w3z3

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej przez 5 minut drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Podsmażamy, aż woda z pomidorów odparuje.
  2. Bakłażana kroimy w długie cieniutkie plastry. Każdy smarujemy cienko oliwą i podsmażamy na patelni grillowej do zrumienienia. Bakłażan powinien być miękki. Plastry studzimy.
  3. Mozzarellę kroimy drobno, dodajemy do niej pokruszony ser pleśniowy i mieszamy. Mieszankę sera nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy je w ruloniki.
  4. Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy sosem cebulowo-pomidorowym. Na nim układamy roladki z bakłażana. Skrapiamy je oliwą i zapiekamy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco.

Wegetariańskie leczo z bakłażanem i cukinią

Składniki:

  • 4 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do podania,
  • pieczywo do podania.
d39w3z3

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy, aby obrać je ze skórki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu zeszklenia.
  2. Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę. Do garnka wlewamy resztę oleju. Podsmażamy na nim paprykę. Następnie dodajemy czosnek z cebulą oraz pomidory. Wszystko dusimy przez 10 minut.
  3. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Umytego bakłażana i cukinie kroimy z kolei w kostkę.
  4. Wszystko dodajemy do garnka i przyprawiamy. Dusimy przez 15 minut. Gotowe leczo nakładamy do miseczek i podsypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Nie obawiajmy się bakłażana w swojej kuchni. Możemy z niego wyczarować naprawdę różnorodne i smaczne dania. Wypróbuj nasze pomysły, inspiruj się i wymyślaj własne połączenia smakowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj