5 pomysłów na bakłażana
Jedni się nim zachwycają, inni obawiają. Nie można jeść go na surowo, ale po obróbce termicznej może stanowić podstawę lub jeden ze składników wielu ciekawych i bardzo smacznych dań. Można go gotować, smażyć, piec i grillować. Jak przyrządzić bakłażana, by zachwycić swoje podniebienie? Poznaj kilka pomysłów na dania z bakłażanem.
Jak przygotować bakłażana do dalszej obróbki?
Aby bakłażan należycie smakował i miał odpowiednią konsystencję, przed przystąpieniem do jego gotowania, smażenia, pieczenia czy grillowania należy go odpowiednio przygotować. Kluczem jest tutaj wcześniejsze pokrojenie i nasolenie warzywa.
W zależności od tego, co będziemy potem robić z bakłażanem, kroimy go w plastry, wzdłuż w paski lub na połówki. Jeśli nie ma potrzeby, nie musimy go obierać. Ważne, aby posolić go i odłożyć – najlepiej na durszlak.
Bakłażan puści sok i dzięki temu pozbędziemy się z niego ewentualnej goryczki. Warzywo stanie się też bardziej jędrne. Po ok. 30 minutach każdy z kawałków bakłażana należy wytrzeć papierowym ręcznikiem, ścierając z niego sól i sok.
Gdy już wiemy, jak przygotować bakłażana, możemy przystąpić do gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bałkański ajvar
Pasta z pieczonego bakłażana
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 50 g pasty sezamowej (tahini),
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sok z ½ cytryny,
- sól, pieprz,
- ostra papryka, kumin do smaku.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Umytego bakłażana przekrawamy na pół i układamy na blasze skórką do dołu. Każdą połówkę smarujemy 1 łyżeczką oliwy. Wstawiamy na 20-40 minut do piekarnika. Gdy wierzch jest mocno ciemny i zbrązowiały, bakłażan jest odpowiednio upieczony.
- Warzywo wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Łyżeczką wybieramy z niego miąższ i drobno siekamy. Odciskamy i przekładamy bakłażana do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini, sok z cytryny oraz przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą pastę możemy podawać z pieczywem.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 30 dag mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- 20 dag żółtego sera,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Bakłażany przekrawamy wzdłuż i wydrążamy z nich miąższ. Połowę miąższu kroimy na kawałki. Resztę zostawiamy.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidory kroimy na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem i pomidory. Dodajemy mięso oraz pokrojonego bakłażana. Smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę dusimy.
- Połówki bakłażana przypiekamy na grillowej patelni i nakładamy do nich przygotowany farsz. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia na wierzchu układamy kostki sera. Gdy się roztopią, podajemy faszerowanego bakłażana posypanego ulubionymi ziołami.
Sałatka z bakłażanem
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 marchewka,
- 1 zielony ogórek (niewielki),
- 1 gruszka,
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej,
- 3 łyżki oleju,
- kilka liści sałaty radicchio,
- sok z ½ cytryny,
- sól i świeżo zmielony biały pieprz.
Przygotowanie:
- Bakłażana kroimy w plasterki i odpowiednio przygotowujemy, nasalając i wycierając z soku. Na patelni podgrzewamy 2,5 łyżki oleju. Obsmażamy na nim każdy plasterek bakłażana z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Fasolkę myjemy. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy do niej marchewkę i fasolkę. Obgotowujemy przez ok. 15 minut, wyjmujemy i osączamy.
- Liście sałaty myjemy i również osączamy. Wykładamy nimi mniejsze miseczki. Ogórek myjemy i kroimy wzdłuż w paseczki. Gruszkę myjemy i kroimy w kostkę.
- Przygotowane warzywa oraz gruszkę wrzucamy do większej miski. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i resztą oleju. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Schłodzoną sałatkę przekładamy do wyłożonych sałatą miseczek. Podajemy z pieczywem.
Zapiekane roladki z bakłażana
Składniki:
- 1 bakłażan,
- ½ ząbka czosnku,
- 2/3 łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki płatków chili,
- 2 pomidory,
- 1 cebula,
- 2,5 łyżki oliwy,
- 10 dag pleśniowego sera,
- 1 kulka sera mozzarella,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy na niej przez 5 minut drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Podsmażamy, aż woda z pomidorów odparuje.
- Bakłażana kroimy w długie cieniutkie plastry. Każdy smarujemy cienko oliwą i podsmażamy na patelni grillowej do zrumienienia. Bakłażan powinien być miękki. Plastry studzimy.
- Mozzarellę kroimy drobno, dodajemy do niej pokruszony ser pleśniowy i mieszamy. Mieszankę sera nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy je w ruloniki.
- Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy sosem cebulowo-pomidorowym. Na nim układamy roladki z bakłażana. Skrapiamy je oliwą i zapiekamy w 180 stopniach przez 10-15 minut. Podajemy na gorąco.
Wegetariańskie leczo z bakłażanem i cukinią
Składniki:
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 150 g pieczarek,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do podania,
- pieczywo do podania.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy, aby obrać je ze skórki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu zeszklenia.
- Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w kostkę. Do garnka wlewamy resztę oleju. Podsmażamy na nim paprykę. Następnie dodajemy czosnek z cebulą oraz pomidory. Wszystko dusimy przez 10 minut.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Umytego bakłażana i cukinie kroimy z kolei w kostkę.
- Wszystko dodajemy do garnka i przyprawiamy. Dusimy przez 15 minut. Gotowe leczo nakładamy do miseczek i podsypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.
Nie obawiajmy się bakłażana w swojej kuchni. Możemy z niego wyczarować naprawdę różnorodne i smaczne dania. Wypróbuj nasze pomysły, inspiruj się i wymyślaj własne połączenia smakowe.