5 oryginalnych pomysłów na pulpeciki
Pochodząca z Włoch potrawa kojarzy się przede wszystkim z kulkami przyrządzanymi na bazie mięsa mielonego, wieprzowego, cielęcego czy drobiowego. Jednak także bez niego przygotujemy pyszne pulpeciki. Oto kilka przykładów…
Pulpeciki z wątróbki
Masz ochotę na smaczny i oryginalny dodatek do rosołu czy innej klarownej zupy? Przygotuj proste pulpeciki na bazie wątróbki, najlepiej drobiowej, kaczej lub kurzej. Jak je przyrządzić?
Wątróbkę (200-300 g) dokładnie oczyszczamy, lekko podsmażamy, po czym mielimy w maszynce. Następnie dodajemy surowe jajko, miękkie masło (łyżka) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków). Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Na koniec dosypujemy bułkę tartą (3-4 łyżki), znów mieszamy, po czym formujemy niewielkie kulki, które gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Pulpeciki można gotować bezpośrednio w rosole, który nabierze wówczas jeszcze bogatszego smaku.
Pulpeciki z pstrąga
Jego lekko różowe mięso jest delikatne i smaczne, a dodatkowo dostarcza dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pstrąga można przetwarzać na różne sposoby, choćby przyrządzając z niego pyszne pulpeciki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotleciki z jajek. Propozycja idealna dla wegetarian
Zadanie jest proste. Filety z pstrąga (500 g) drobno siekamy, podobnie jak pęczek koperku i kapary (2-3 łyżki). Wszystko mieszamy, razem z pokrojoną w kostkę kajzerką (1-2). Dodajemy kaszę manną (2 łyżki) i surowe jajko, znów mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej lub otrębach i smażymy na złoty kolor.
Potrawę podajemy z ziemniakami i sosem, np. musztardowym. Jak go przygotować? Na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy ok. 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.
Pulpeciki z tofu
Twarożek z mleka sojowego od wieków stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Azji, w ostatnich latach zyskuje też popularność w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Tofu ceni się nie tylko za walory odżywcze, ale również ze względu na wszechstronne zastosowanie kulinarne. Świetnie sprawdza się jako baza bezmięsnych pulpecików.
Tofu, najlepiej wędzone (300 g) wystarczy zblendować z bułką tartą lub otrębami zbożowymi (5 łyżek), sosem sojowym (2 łyżki), suszonymi pomidorami w oliwie (3-4 sztuki), drobno posiekaną cebulą czerwoną (niewielką), musztardą dijon (łyżeczka) i oliwą z oliwek (łyżeczka). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz suszonym rozmarynem, a następnie formujemy pulpeciki i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.
Pulpeciki z jarmużu
Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (uprawiano jako roślinę ozdobną), ale również wartości odżywcze – stanowi skarbnicę błonnika, witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Jarmuż powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jak przyrządzić z niego pyszne pulpeciki?
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy jarmuż (pęczek), który wcześniej należy umyć i dość drobno posiekać. Podsmażamy przez kilka minut, po czym przekładamy do dużej miski, razem z surowymi żółtkami (2-3 sztuki), mlekiem (pół szklanki) oraz pokrojonym na małe kawałki chlebem pszennym (2-3 kromki). Wszystko mieszamy na jednolitą masę, a następnie wstawiamy do lodówki, na przynajmniej godzinę. Po tym czasie formujemy pulpeciki i smażymy na maśle klarowanym. Podajemy na świeżych liściach jarmużu skropionych octem balsamicznym.
Pulpeciki z kaszy gryczanej
Kasza gryczana od wieków gości w polskiej kuchni i także dzisiaj nie powinna jej opuszczać. To skarbnica cennych składników odżywczych, ale również uniwersalny produkt kulinarny, z którego możemy wyczarować choćby pyszne pulpeciki.
Kaszę gryczaną (szklanka) gotujemy w bulionie, mięsnym lub warzywnym. Studzimy, a w tym czasie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek (2 ząbki) oraz starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (4-5). Dodajmy kaszę, surowe jajka (2), siemię lniane (4 łyżki) i drobno posiekaną natkę pietruszki (jej ilość zależy od naszych preferencji smakowych). Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym (2-3 łyżki). Dokładnie mieszamy, formujemy pulpeciki i smażymy je na złoty kolor. Serwujemy z sosem grzybowym.