Trwa ładowanie...

Co można zrobić z młodej kapusty?

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Wraz z nim nadejdzie czas na jesienne przysmaki z domowego ogródka. Już możemy cieszyć się pierwszymi główkami kapusty, na którą czekaliśmy cały rok. Młoda kapusta daje niesamowite możliwości kulinarne, więc z pewnością warto z niej skorzystać. Co można zrobić z młodej kapusty? Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych propozycji.

Placki z kapustyPlacki z kapustyŹródło: Adobe Stock
d1u2dr4
d1u2dr4

Bułeczki z młodą kapustą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 185 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g margaryny,
  • 40 g drożdży, odrobina cukru,
  • 1 łyżeczka ciętej trawy cytrynowej,
  • ½ łyżeczki curry,
  • sól i pieprz.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 100 g połówek żółtego grochu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta cukru, sól i pieprz,
  • 140 g niewielkich korniszonów.
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Żółty groch namaczamy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy go i gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut.
  2. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Cebulę siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieszczamy razem w misce i zasypujemy solą. Wygniatamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie przekładamy wszystko do garnka, odciskając z nadmiaru soku. Zalewamy wodą do połowy wysokości kapusty. Dodajemy przyprawy, cukier i sok z cytryny. Dusimy przez ok. 15 minut pod przykryciem.
  3. Do kapusty dodajemy ugotowany groch. Dokładnie mieszamy. Wszystko studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Do miski wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je odrobiną cukru i zalewamy częścią ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka, trawę cytrynową, sól, curry, pieprz oraz roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na długie prostokąty. Wzdłuż nakładamy przez środek farsz, zostawiając wolne dłuższe boki. Na środku farszu rozkładamy wzdłuż ogórki.
  7. Ciasto zwijamy i dzielimy na mniejsze kwadraty/prostokąty. Bułeczki odstawiamy na 15 minut, by wyrosły. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i soli. Pieczemy do zrumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkański ajvar

Placki z młodej kapusty

Składniki:

  • ¼ dużej główki młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do bigosu,
  • przyprawa uniwersalna,
  • olej do smażenia.
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Kapustę siekamy. W misce ubijamy jajka i śmietanę. Dodajemy przyprawy i mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto dodajemy do kapusty i mieszamy. Dokładamy starty żółty ser. Mieszamy do połączenia składników.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
  3. Placki wyjmujemy na papierowy ręcznik, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z sosem mięsnym lub jogurtowo-czosnkowym.

Coleslaw z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 0,5 cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • sól i pieprz do smaku.
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją na godzinę, by zmniejszyła swoją objętość i zmiękła. Po tym czasie kapustę odciskamy i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, posiekaną cebulę oraz koperek. Mieszamy wszystko razem.
  3. W osobnym pojemniczku robimy sos. Mieszamy majonez ze śmietanką, cukrem pudrem, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
  4. Dodajemy sos do surówki i dokładnie mieszamy.
Colesław Adobe Stock
ColesławŹródło: Adobe Stock

Zasmażana młoda kapusta

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 15 dag kiełbasy,
  • 1 pęczek koperku,
  • liść laurowy,
  • pieprz i sól,
  • ziele angielskie,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki.
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i też podsmażamy.
  2. Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sparzamy ją wrzącą wodą. Kapustę wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy nieco wody. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i podsmażoną cebulę i kiełbasę. Gotujemy do miękkości.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy mąka zrumieni się, zasmażkę dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy. Dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz.

Zupa krem z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty,
  • 700 ml bulionu drobiowego albo warzywnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 7 cm pora,
  • 1 pęczek koperku,
  • 100 g wędzonego surowego boczku w plastrach,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • sól morska, pieprz,
  • olej z pestek dyni,
  • śmietanka lub jogurt typu greckiego.
d1u2dr4

Przygotowanie:

  1. Kapustę grubo szatkujemy. Pora kroimy w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Na tłuszczu szklimy pora. Dodajemy do niego kapustę i chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut do miękkości kapusty.
  2. Doprawiamy do smaku. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy posiekany koperek i znów krótko miksujemy.
  3. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać do niej nieco bulionu. Plastry boczku rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na drugiej blasze rozsypujemy pestki słonecznika. Blachy wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na 5-6 minut.
  5. Zupę nalewamy do miseczek. Na wierzchu układamy plastry boczku, posypujemy je prażonym słonecznikiem i skrapiamy olejem z pestek dyni. Możemy podać również z kleksem śmietany lub jogurtu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1u2dr4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u2dr4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj