WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Co można zrobić z młodej kapusty?

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami. Wraz z nim nadejdzie czas na jesienne przysmaki z domowego ogródka. Już możemy cieszyć się pierwszymi główkami kapusty, na którą czekaliśmy cały rok. Młoda kapusta daje niesamowite możliwości kulinarne, więc z pewnością warto z niej skorzystać. Co można zrobić z młodej kapusty? Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych propozycji.

Placki z kapustyPlacki z kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bułeczki z młodą kapustą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 185 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g margaryny,
  • 40 g drożdży, odrobina cukru,
  • 1 łyżeczka ciętej trawy cytrynowej,
  • ½ łyżeczki curry,
  • sól i pieprz.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 100 g połówek żółtego grochu,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu,
  • sok z cytryny,
  • szczypta cukru, sól i pieprz,
  • 140 g niewielkich korniszonów.

Przygotowanie:

  1. Żółty groch namaczamy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy go i gotujemy do miękkości przez ok. 45 minut.
  2. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Cebulę siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieszczamy razem w misce i zasypujemy solą. Wygniatamy, przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie przekładamy wszystko do garnka, odciskając z nadmiaru soku. Zalewamy wodą do połowy wysokości kapusty. Dodajemy przyprawy, cukier i sok z cytryny. Dusimy przez ok. 15 minut pod przykryciem.
  3. Do kapusty dodajemy ugotowany groch. Dokładnie mieszamy. Wszystko studzimy i odciskamy z nadmiaru wody. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  4. Do miski wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie, do którego wkruszamy drożdże. Zasypujemy je odrobiną cukru i zalewamy częścią ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka, trawę cytrynową, sól, curry, pieprz oraz roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na długie prostokąty. Wzdłuż nakładamy przez środek farsz, zostawiając wolne dłuższe boki. Na środku farszu rozkładamy wzdłuż ogórki.
  7. Ciasto zwijamy i dzielimy na mniejsze kwadraty/prostokąty. Bułeczki odstawiamy na 15 minut, by wyrosły. Smarujemy je roztrzepanym żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i soli. Pieczemy do zrumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkański ajvar

Placki z młodej kapusty

Składniki:

  • ¼ dużej główki młodej kapusty,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do bigosu,
  • przyprawa uniwersalna,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kapustę siekamy. W misce ubijamy jajka i śmietanę. Dodajemy przyprawy i mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto dodajemy do kapusty i mieszamy. Dokładamy starty żółty ser. Mieszamy do połączenia składników.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto. Smażymy z obu stron do zrumienienia.
  3. Placki wyjmujemy na papierowy ręcznik, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z sosem mięsnym lub jogurtowo-czosnkowym.

Coleslaw z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 0,5 pęczka koperku,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 0,5 cytryny,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy ją na godzinę, by zmniejszyła swoją objętość i zmiękła. Po tym czasie kapustę odciskamy i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, posiekaną cebulę oraz koperek. Mieszamy wszystko razem.
  3. W osobnym pojemniczku robimy sos. Mieszamy majonez ze śmietanką, cukrem pudrem, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
  4. Dodajemy sos do surówki i dokładnie mieszamy.
Colesław
Colesław © Adobe Stock

Zasmażana młoda kapusta

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 15 dag kiełbasy,
  • 1 pęczek koperku,
  • liść laurowy,
  • pieprz i sól,
  • ziele angielskie,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki.

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i też podsmażamy.
  2. Kapustę szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sparzamy ją wrzącą wodą. Kapustę wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dolewamy nieco wody. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny i podsmażoną cebulę i kiełbasę. Gotujemy do miękkości.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy mąka zrumieni się, zasmażkę dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy. Dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz.

Zupa krem z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty,
  • 700 ml bulionu drobiowego albo warzywnego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 7 cm pora,
  • 1 pęczek koperku,
  • 100 g wędzonego surowego boczku w plastrach,
  • 4 łyżki pestek słonecznika,
  • sól morska, pieprz,
  • olej z pestek dyni,
  • śmietanka lub jogurt typu greckiego.

Przygotowanie:

  1. Kapustę grubo szatkujemy. Pora kroimy w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę i masło. Na tłuszczu szklimy pora. Dodajemy do niego kapustę i chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem. Całość zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut do miękkości kapusty.
  2. Doprawiamy do smaku. Blendujemy na jednolity krem. Dodajemy posiekany koperek i znów krótko miksujemy.
  3. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, możemy dodać do niej nieco bulionu. Plastry boczku rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na drugiej blasze rozsypujemy pestki słonecznika. Blachy wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na 5-6 minut.
  5. Zupę nalewamy do miseczek. Na wierzchu układamy plastry boczku, posypujemy je prażonym słonecznikiem i skrapiamy olejem z pestek dyni. Możemy podać również z kleksem śmietany lub jogurtu.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯