5 ciekawych pomysłów na pierś z indyka

Mięso z piersi indyka nieprzypadkowo uchodzi za wyjątkowo wartościowe – dostarcza niewiele kalorii, jest natomiast bogatym źródłem białek, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy cynku. W kuchni wykorzystamy je na wiele sposobów, wyczarowując proste i pyszne potrawy.

Jak przyrządzić pierś z indyka?Jak przyrządzić pierś z indyka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Stolyevych Yulia

Frittata z piersią indyka, brokułem i serem pleśniowym

Kultowy włoski specjał wspaniale smakuje na zimno lub ciepło. Frittata sprawdzi się jako danie obiadowe, ale warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy chcemy zjeść pożywne śniadanie. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnych składników, w tym także piersi z indyka.

Mięso (ok 100 g) kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Z niewielkiego brokułu oddzielamy różyczki i obgotowujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy pięć jajek, roztrzepujemy je lub miksujemy. Dodajemy indyka, brokuła, słodką śmietanę lub gęsty jogurt naturalny (150 ml), pokruszony ser pleśniowy (50 g). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki, mieszamy. Powstałą masę wylewamy na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., na 8-10 minut.

Sałatka z piersi indyka, makaronu i winogron

Szukasz pomysłu na lunch albo kolację? Przygotuj smaczną sałatkę, której bazę będzie stanowić pierś z indyka (300 g). Na początku kroimy ją w kostkę, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry) i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy i studzimy. Równocześnie gotujemy makaron kokardki (100 g), który także odstawiamy później do przestudzenia. Oba składniki przekładamy do miski, dodajemy pokrojone na pół fioletowe winogrona (bezpestkowe) oraz kukurydzę z puszki. Mieszamy z majonezem, na koniec posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika oraz posiekaną natką pietruszki.

Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku

Grillowana pierś z indyka z sosem szczawiowym

Indycza pierś może być pysznym produktem grillowym, ale, ze względu na niską zawartość tłuszczu, przed opiekaniem warto ją zamarynować, np. w zalewie z oliwy, soku cytrynowego, rozgniecionego czosnku i szczypty tymianku. Po około pół godzinie mięso będzie można położyć na rożnie.

Jeśli chcemy wyczarować pyszny, wiosenny obiad, grillowanego indyka warto podać z sosem szczawiowym. Jak go przygotować? Na początku należy zeszklić na maśle klarowanym cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy umyty i posiekany szczaw (dwie szklanki). Przesmażamy, aż liście mocno zredukują objętość, po czym dolewamy słodką śmietankę (pół szklanki) i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli lubimy gładkie sosy, na koniec możemy wszystko zmiksować.

Indycza pierś z pęczakiem po prowansalsku

Prosty pomysł na pyszny i pożywny obiad. Kaszę pęczak (szklanka) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę cebule (2-3) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (3-4 ząbki). Następnie dodajemy pokrojoną w paski pierś z indyka. Smażmy kilka minut, po czym zalewamy pomidorami z puszki, z sosem. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę (żółtą i czerwoną) oraz cukinię. Doprawiamy solidną porcją ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Po znacznym zredukowaniu płynu dokładamy pęczak. Całość dusimy jeszcze kilka minut.

Pad thai z piersią indyka

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, które w ostatnich latach zrobiło oszałamiającą karierę na całym świecie. Pad thai przyrządzimy bez trudu także we własnej kuchni, np. z indyczą piersią.

Mięso (300 g) kroimy w paski i przez godzinę marynujemy w sosie rybnym. W tym czasie przyrządzamy sos do pad thai. Zadanie jest proste – w miseczce mieszamy sos rybny (4 łyżki), pastę z tamaryndowca (2 łyżki), sok z limonki (2 łyżki), cukier (3 łyżki) i płatki chili (pół łyżki). Później gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i przekładamy do miseczki. Zamarynowanego indyka podsmażamy w woku i odkładamy na talerz. Następnie na patelnię wrzucamy kilka ząbków posiekanego czosnku i posiekaną szalotkę. Gdy się lekko zarumienią, dolewamy przygotowany sos i wkładamy makaron. Chwilę smażymy i dorzucamy pozostałe składniki: mięso, pokrojone w kostkę tofu (100 g), posiekaną zieloną cebulkę, garść orzeszków arachidowych, kiełki fasoli mung oraz 3-4 jajka (mogą być rozbełtane surowe, choć niektórzy przygotowują w z nich wcześniej słabo ściętą jajecznicę i dopiero w takiej formie dodają do pad thai). Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.

Pad thai przed podaniem posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub suszonymi krewetkami, serwujemy z cząstkami limonki i świeżą kolendrą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟