5 błędów, które popełniasz w kuchni. Radzimy, jak ich uniknąć
Warto wiedzieć
Gotowanie bywa trudną sztuką. Wiele czynności w kuchni wykonujemy niepotrzebnie lub po prostu źle. Przyzwyczajenia wyniesione z rodzinnego domu, rutyna, nawyki czasem biorą nad nami górę. Poznaj 5 popularnych kuchennych błędów.
Cytryna w lodówce
Przechowujesz cytrynę w lodówce? Duży błąd. Szybko zacznie pleśnieć. Wystarczy jednak zastosować prosty trik, by przedłużyć świeżość owocu. Włóż cytrynę do miski z wodą i wstaw do lodówki. Zachowa świeżość nawet przez trzy miesiące. Możesz także zamrozić wyciśnięty sok i otartą skórkę.
Gotujesz ziemniaki w wodzie
Kolejny błąd to gotowanie ziemniaków w wodzie. Jeśli chcesz, by ziemniaczane puree było idealnie gładkie i aromatyczne, zamiast wody użyj mleka z masłem. Możesz także dodać kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu oraz obrane ząbki czosnku. Pamiętaj jedynie, by usunąć dodatki przed blendowaniem lub tłuczeniem ziemniaków.
Zbyt często przewracasz
Gdy smażymy kotlety albo rybę, zwłaszcza jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami, przewracamy je na drugą stronę dość często. Korci nas, by coś z nimi zrobić - boimy się, że jeśli zostawimy je na patelni, przypalą się. W gotowaniu jednak konieczna jest cierpliwość. Potrzeba czasu, by mięso usmażyło się w środku, a na zewnątrz zyskało chrupiącą, przyrumienioną skórkę. Jeśli nie możesz łatwo wsunąć łopatki pod mięso na patelni, jeszcze za wcześnie na odwracanie. Podważanie na siłę sprawi, że skórka przywrze do naczynia.
Pieczesz drób bez przykrycia
Suche mięso jest najczęściej wynikiem pieczenia go w piekarniku bez przykrycia i częstego podlewania. Kurczaka najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wszyscy, którzy lubią soczyste mięso, mogą najpierw je podgotować, a później dopiero upiec. Pamiętaj o częstym podlewaniu kurczaka wytworzonym sosem. Kolejnym sposobem na soczystego kurczaka jest pieczenie go na butelce wypełnionej np. rosołem, winem wymieszanym z wodą lub jasnym piwem.
Przesadzasz z solą
Bardzo łatwo możemy przesolić potrawę. Czasem uratowanie dania jest niemal niemożliwe. Jak temu zaradzić? Wystarczy, że będziesz dodawać sól stopniowo w niewielkich ilościach, aż do uzyskania idealnego smaku.