5 błędów, które popełniasz w kuchni. Radzimy, jak ich uniknąć

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© Fotolia

Gotowanie bywa trudną sztuką. Wiele czynności w kuchni wykonujemy niepotrzebnie lub po prostu źle. Przyzwyczajenia wyniesione z rodzinnego domu, rutyna, nawyki czasem biorą nad nami górę. Poznaj 5 popularnych kuchennych błędów.

/ 6Cytryna w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Przechowujesz cytrynę w lodówce? Duży błąd. Szybko zacznie pleśnieć. Wystarczy jednak zastosować prosty trik, by przedłużyć świeżość owocu. Włóż cytrynę do miski z wodą i wstaw do lodówki. Zachowa świeżość nawet przez trzy miesiące. Możesz także zamrozić wyciśnięty sok i otartą skórkę.

/ 6Gotujesz ziemniaki w wodzie

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejny błąd to gotowanie ziemniaków w wodzie. Jeśli chcesz, by ziemniaczane puree było idealnie gładkie i aromatyczne, zamiast wody użyj mleka z masłem. Możesz także dodać kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu oraz obrane ząbki czosnku. Pamiętaj jedynie, by usunąć dodatki przed blendowaniem lub tłuczeniem ziemniaków.

/ 6Zbyt często przewracasz

Obraz
© Shutterstock.com

Gdy smażymy kotlety albo rybę, zwłaszcza jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami, przewracamy je na drugą stronę dość często. Korci nas, by coś z nimi zrobić - boimy się, że jeśli zostawimy je na patelni, przypalą się. W gotowaniu jednak konieczna jest cierpliwość. Potrzeba czasu, by mięso usmażyło się w środku, a na zewnątrz zyskało chrupiącą, przyrumienioną skórkę. Jeśli nie możesz łatwo wsunąć łopatki pod mięso na patelni, jeszcze za wcześnie na odwracanie. Podważanie na siłę sprawi, że skórka przywrze do naczynia.

/ 6Pieczesz drób bez przykrycia

Obraz
© Shutterstock.com

Suche mięso jest najczęściej wynikiem pieczenia go w piekarniku bez przykrycia i częstego podlewania. Kurczaka najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wszyscy, którzy lubią soczyste mięso, mogą najpierw je podgotować, a później dopiero upiec. Pamiętaj o częstym podlewaniu kurczaka wytworzonym sosem. Kolejnym sposobem na soczystego kurczaka jest pieczenie go na butelce wypełnionej np. rosołem, winem wymieszanym z wodą lub jasnym piwem.

/ 6Przesadzasz z solą

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo łatwo możemy przesolić potrawę. Czasem uratowanie dania jest niemal niemożliwe. Jak temu zaradzić? Wystarczy, że będziesz dodawać sól stopniowo w niewielkich ilościach, aż do uzyskania idealnego smaku.

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato