5 błędów, które popełniasz w kuchni. Radzimy, jak ich uniknąć

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia
Katarzyna Gileta

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© Fotolia

Gotowanie bywa trudną sztuką. Wiele czynności w kuchni wykonujemy niepotrzebnie lub po prostu źle. Przyzwyczajenia wyniesione z rodzinnego domu, rutyna, nawyki czasem biorą nad nami górę. Poznaj 5 popularnych kuchennych błędów.

/ 6Cytryna w lodówce

Obraz
© 123RF.COM

Przechowujesz cytrynę w lodówce? Duży błąd. Szybko zacznie pleśnieć. Wystarczy jednak zastosować prosty trik, by przedłużyć świeżość owocu. Włóż cytrynę do miski z wodą i wstaw do lodówki. Zachowa świeżość nawet przez trzy miesiące. Możesz także zamrozić wyciśnięty sok i otartą skórkę.

/ 6Gotujesz ziemniaki w wodzie

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejny błąd to gotowanie ziemniaków w wodzie. Jeśli chcesz, by ziemniaczane puree było idealnie gładkie i aromatyczne, zamiast wody użyj mleka z masłem. Możesz także dodać kilka gałązek świeżego tymianku, rozmarynu oraz obrane ząbki czosnku. Pamiętaj jedynie, by usunąć dodatki przed blendowaniem lub tłuczeniem ziemniaków.

/ 6Zbyt często przewracasz

Obraz
© Shutterstock.com

Gdy smażymy kotlety albo rybę, zwłaszcza jeśli jesteśmy początkującymi kucharzami, przewracamy je na drugą stronę dość często. Korci nas, by coś z nimi zrobić - boimy się, że jeśli zostawimy je na patelni, przypalą się. W gotowaniu jednak konieczna jest cierpliwość. Potrzeba czasu, by mięso usmażyło się w środku, a na zewnątrz zyskało chrupiącą, przyrumienioną skórkę. Jeśli nie możesz łatwo wsunąć łopatki pod mięso na patelni, jeszcze za wcześnie na odwracanie. Podważanie na siłę sprawi, że skórka przywrze do naczynia.

/ 6Pieczesz drób bez przykrycia

Obraz
© Shutterstock.com

Suche mięso jest najczęściej wynikiem pieczenia go w piekarniku bez przykrycia i częstego podlewania. Kurczaka najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wszyscy, którzy lubią soczyste mięso, mogą najpierw je podgotować, a później dopiero upiec. Pamiętaj o częstym podlewaniu kurczaka wytworzonym sosem. Kolejnym sposobem na soczystego kurczaka jest pieczenie go na butelce wypełnionej np. rosołem, winem wymieszanym z wodą lub jasnym piwem.

/ 6Przesadzasz z solą

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo łatwo możemy przesolić potrawę. Czasem uratowanie dania jest niemal niemożliwe. Jak temu zaradzić? Wystarczy, że będziesz dodawać sól stopniowo w niewielkich ilościach, aż do uzyskania idealnego smaku.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie