4 zdrowe przepisy na majowy piknik w ogrodzie
Wiosna to pora roku, której energia często się nam udziela i zachęca do przebywania na świeżym powietrzu. Jeśli pogoda dopisuje, świetnym pomysłem jest majowy piknik we własnym ogródku – to propozycja uniwersalna, nadająca się zarówno na romantyczną randkę we dwoje, jak i rodzinny obiad w jadalni pod chmurką. Zobacz, jakie propozycje zdrowych potraw przygotowaliśmy na tę okazję: przepisy na kanapki, ciastka owsiane i sałatki!
Wiosenna sałatka
Na majowym pikniku świetnie sprawdzi się zdrowa, wiosenna sałatka. Pokrojoną główkę sałaty masłowej zmieszaj z 200 gramami świeżych liści szpinaku, dodaj pokrojoną rzodkiewkę, 4 ugotowane na twardo jajka, ogórki gruntowe w plasterkach, posiekany szczypiorek i cebulę dymkę. Dressing wykonaj z jogurtu naturalnego i śmietany (w proporcji 1:1), doprawiając całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepisy na kanapki
Kanapki ze świeżymi warzywami i wegetariańskimi pastami lub chrupiące pieczywo z margaryną to świetny początek piknikowej uczty. Przepisy na kanapki są proste i zaostrzają apetyt na więcej piknikowych smakołyków. Jednak z racji warunków, w jakich będziemy je jedli, oraz konieczności przetransportowania, polecamy kanapki typu sandwich, czyli takie, w których kromki pieczywa znajdują się na spodzie i na górze kanapki. Jej środek warto wypełnić dużą ilością warzyw: sałaty, zielonych ogórków, pomidorów, rzodkiewki. Do tego świetnie sprawdzi się biały ser z dodatkiem szczypiorku.
Doskonałą alternatywą na piknik jest też faszerowana bagietka. Tniemy ją w poprzek na kilka kawałków i wyciągamy część ciasta ze środka. Uzupełniamy np. rukolą, szynką parmeńską i mozzarellą lub innym serem.
Wytrawne muffinki
Muffinki to małe babeczki, które można łatwo zjeść, będą więc idealne na piknik. Popularne są zwłaszcza w wersji słodkiej, ale proponujemy tym razem wersję wytrawną.
Przygotowanie muffinek zacznij od ciasta: zmieszaj mąkę (2,5 szklanki) z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). W osobnym naczyniu połącz jajko z mlekiem (1 szklanka) oraz roztopionym, ale wystudzonym masłem (pół kostki). Wymieszaj składniki suche z płynnymi.
Wybierz dodatki, którymi nadziejesz muffinki. Sprawdzi się w tym przypadku ser (żółty lub mozzarella, zwłaszcza w małych kulkach), szpinak, cebula, szynka, boczek czy kiełbasa pokrojone w kostkę (warto je wcześniej przesmażyć na patelni, podobnie jak cebulę). Dodaj je do ciasta i piecz w formie na muffiny – około 20 minut w 180 stopniach. Podawaj wystygnięte.
Proste ciasteczka owsiane
Słodycze zwykle nie są zdrowe, ale nie musimy sobie ich zupełnie odmawiać na majowym pikniku. Warto po prostu sięgnąć po zdrowszą alternatywę i samemu upiec proste ciasteczka owsiane. W najzdrowszej wersji można je przygotować z płatków owsianych oraz banana – nie potrzeba do nich nawet mąki!
Dojrzałego banana wystarczy rozgnieść widelcem, dodać płatki owsiane, dokładnie wymieszać, odczekać chwilę i przełożyć łyżką na formę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciastka. Po mniej więcej 15 minutach pieczenia w 180 stopniach, ciastka wyciągamy i studzimy. Gotowe!
Partnerem tekstu jest Optima.