4 lipca - światowy dzień hot doga. jak przygotować pyszną bułkę z parówką w wersji wege?
Światowy dzień hot doga, jednego z najpopularniejszych fast foodów na świecie, będziemy świętować już 4 lipca. Obchody tego dnia zostały zapoczątkowane ponad 100 lat temu w USA podczas Święta Niepodległości. Dziś ta smakowita przekąska znana jest w niemal każdym zakątku świata. Popularny fast food doczekał się także wersji bezmięsnej, która podbija serca wielu wege smakoszy. Z okazji zbliżającego się święta przedstawiamy więc 6 sposobów na hot doga w wersji roślinnej!
Ciepła bułka, kiełbaska i duża ilość sosu – ten uliczny amerykański klasyk zna chyba każdy. Jego święto związane jest z obchodzonym 4 lipca amerykańskim Dniem Niepodległości. To z tej okazji w 1916 roku w Nowym Jorku urządzono konkurs jedzenia hot dogów na czas, którego tradycja przetrwała do dziś. W polskich barach i przyulicznych stoiskach ten smakołyk zagościł w latach 80., a jego popularność wciąż trwa.
Dzisiaj nie tylko mięsożercy mogą zajadać się pysznymi hot dogami – dzięki roślinnym zamiennikom możemy przygotować alternatywną wersję popularnego fast foodu w kilka chwil. Poznajcie przepisy na bezmięsne hot dogi w sześciu wariantach smakowych.
Klasyczny hot dog z karmelizowaną cebulką
Składniki:
- 2 kiełbaski roślinne (np. mięsiste kiełbaski Planty),
- 2 bułki do hot dogów,
- łyżka masła,
- łyżka cukru,
- 1 biała cebula,
- 2 liście sałaty rzymskiej,
- ketchup i musztarda.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę oraz cukier. Całość podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając.
- Na drugiej patelni podsmaż kiełbaski roślinne. Bułki do hot dogów na kilka minut włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Do gotowych już bułek dodaj liść sałaty rzymskiej, kiełbaskę oraz skarmelizowaną cebulkę. Całość polej ketchupem i musztardą.
Szybki i smaczny przepis na makaron z łososiem i brokułami
Hot dog nowojorski z domowym sosem cebulowym
Składniki:
- 2 kiełbaski roślinne,
- 2 bułki do hot dogów,
- 50 g kapusty kiszonej.
Sos:
- 1 łyżka oleju,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżeczki ketchupu,
- 50 ml wody,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w prążki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj miód, ketchup, wodę, cynamon i paprykę. Całość podgrzewaj, aż do zgęstnienia.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki włóż na kilka minut do piekarnika.
- Gdy będą już ciepłe, wypełnij je kapustą kiszoną, dodaj kiełbaskę, a na wierz nałóż sos cebulowy.
Hot dog po polsku
Składniki:
- 2 kiełbaski roślinne,
- 2 bułki do hot dogów,
- 2 ogórki kiszone,
- ½ czerwonej cebuli,
- ½ czerwonej papryki,
- ketchup i majonez.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne do lekkiego zarumienienia. Bułki wsadź do piekarnika na kilka minut.
- Ogórki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Podgrzane bułki wypełnij pokrojonymi warzywami oraz roślinną kiełbaską. Na koniec dodaj ketchup i majonez.
Hot dog śniadaniowy
Składniki:
- 2 roślinne kiełbaski,
- 2 bułki grahamki,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- garść kiełków rzodkiewki lub dowolnego warzywa,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Roślinne kiełbaski podsmaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przygotuj także jajecznicę na maśle.
- Bułki przekrój w połowie, lecz nie rozcinaj ich do końca.
- Nałóż do nich łyżkę jajecznicy, następnie dodaj kiełbaskę roślinną. Na wierzch połóż kiełki, a całość posyp solą i pieprzem.
Hot dog z kimchi
Składniki:
- 2 bułki do hot dogów,
- kiełbaska Planty,
- kimchi,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- prażona cebulka,
- ziarna sezamu lub czarnuszki,
- ketchup, musztarda lub sos czosnkowy.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na patelni przypiecz roślinne kiełbaski. Bułki włóż do piekarnika na kilka minut.
- Ciepłe bułki wypełnij ulubionym sosem, kiełbaską roślinną oraz kimchi. Świeże zioła posiekaj i posyp nimi hot dogi.
- Na wierzch dodaj prażoną cebulkę i trochę ulubionych ziaren.
Hot dog po grecku
Składniki:
- 2 roślinne kiełbaski,
- 2 bułki grahamki,
- 50 g sera feta,
- garść oliwek,
- 1 świeży ogórek,
- łyżka oliwy.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki przypiecz w piekarniku kilka minut.
- Oliwki przekrój na pół, a ogórka pokrój na talarki. Do bułek nałóż kiełbaski i pokrojone warzywa.
- Fetę rozkrusz w rękach i posyp nią hot doga. Całość skrop oliwą z oliwek.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom nie zabraknie wam pomysłów na celebrację światowego dnia hot doga. Życzymy apetycznego świętowania!