4 lipca - światowy dzień hot doga. jak przygotować pyszną bułkę z parówką w wersji wege?

Światowy dzień hot doga, jednego z najpopularniejszych fast foodów na świecie, będziemy świętować już 4 lipca. Obchody tego dnia zostały zapoczątkowane ponad 100 lat temu w USA podczas Święta Niepodległości. Dziś ta smakowita przekąska znana jest w niemal każdym zakątku świata. Popularny fast food doczekał się także wersji bezmięsnej, która podbija serca wielu wege smakoszy. Z okazji zbliżającego się święta przedstawiamy więc 6 sposobów na hot doga w wersji roślinnej!

Hot dogHot dog
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
oprac.  KGD

Ciepła bułka, kiełbaska i duża ilość sosu – ten uliczny amerykański klasyk zna chyba każdy. Jego święto związane jest z obchodzonym 4 lipca amerykańskim Dniem Niepodległości. To z tej okazji w 1916 roku w Nowym Jorku urządzono konkurs jedzenia hot dogów na czas, którego tradycja przetrwała do dziś. W polskich barach i przyulicznych stoiskach ten smakołyk zagościł w latach 80., a jego popularność wciąż trwa. 

Dzisiaj nie tylko mięsożercy mogą zajadać się pysznymi hot dogami – dzięki roślinnym zamiennikom możemy przygotować alternatywną wersję popularnego fast foodu w kilka chwil. Poznajcie przepisy na bezmięsne hot dogi w sześciu wariantach smakowych.

Klasyczny hot dog z karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 2 kiełbaski roślinne (np. mięsiste kiełbaski Planty),
  • 2 bułki do hot dogów,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru,
  • 1 biała cebula,
  • 2 liście sałaty rzymskiej,
  • ketchup i musztarda.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę oraz cukier. Całość podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając.
  2. Na drugiej patelni podsmaż kiełbaski roślinne. Bułki do hot dogów na kilka minut włóż do rozgrzanego piekarnika.
  3. Do gotowych już bułek dodaj liść sałaty rzymskiej, kiełbaskę oraz skarmelizowaną cebulkę. Całość polej ketchupem i musztardą. 

Szybki i smaczny przepis na makaron z łososiem i brokułami

Hot dog nowojorski z domowym sosem cebulowym

Składniki: 

  • 2 kiełbaski roślinne,
  • 2 bułki do hot dogów,
  • 50 g kapusty kiszonej.

Sos: 

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki ketchupu,
  • 50 ml wody,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w prążki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj miód, ketchup, wodę, cynamon i paprykę. Całość podgrzewaj, aż do zgęstnienia.
  2. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki włóż na kilka minut do piekarnika.
  3. Gdy będą już ciepłe, wypełnij je kapustą kiszoną, dodaj kiełbaskę, a na wierz nałóż sos cebulowy.

Hot dog po polsku

Składniki:

  • 2 kiełbaski roślinne,
  • 2 bułki do hot dogów,
  • 2 ogórki kiszone,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ketchup i majonez.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne do lekkiego zarumienienia. Bułki wsadź do piekarnika na kilka minut.
  2. Ogórki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Podgrzane bułki wypełnij pokrojonymi warzywami oraz roślinną kiełbaską. Na koniec dodaj ketchup i majonez. 

Hot dog śniadaniowy

Składniki:

  • 2 roślinne kiełbaski,
  • 2 bułki grahamki,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • garść kiełków rzodkiewki lub dowolnego warzywa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Roślinne kiełbaski podsmaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przygotuj także jajecznicę na maśle.
  2. Bułki przekrój w połowie, lecz nie rozcinaj ich do końca.
  3. Nałóż do nich łyżkę jajecznicy, następnie dodaj kiełbaskę roślinną. Na wierzch połóż kiełki, a całość posyp solą i pieprzem. 

Hot dog z kimchi

Składniki:

  • 2 bułki do hot dogów,
  • kiełbaska Planty,
  • kimchi,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki,
  • prażona cebulka,
  • ziarna sezamu lub czarnuszki,
  • ketchup, musztarda lub sos czosnkowy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na patelni przypiecz roślinne kiełbaski. Bułki włóż do piekarnika na kilka minut.
  2. Ciepłe bułki wypełnij ulubionym sosem, kiełbaską roślinną oraz kimchi. Świeże zioła posiekaj i posyp nimi hot dogi.
  3. Na wierzch dodaj prażoną cebulkę i trochę ulubionych ziaren.

Hot dog po grecku

Składniki:

  • 2 roślinne kiełbaski,
  • 2 bułki grahamki,
  • 50 g sera feta,
  • garść oliwek,
  • 1 świeży ogórek,
  • łyżka oliwy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki przypiecz w piekarniku kilka minut.
  2. Oliwki przekrój na pół, a ogórka pokrój na talarki. Do bułek nałóż kiełbaski i pokrojone warzywa.
  3. Fetę rozkrusz w rękach i posyp nią hot doga. Całość skrop oliwą z oliwek. 

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom nie zabraknie wam pomysłów na celebrację światowego dnia hot doga. Życzymy apetycznego świętowania! 

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇