Hot dog - historia i wariacje na temat najpopularniejszej przekąski świata

Nie ma chyba bardziej popularnej przekąski ulicznej niż hot dog. Znajdziemy go w budkach, na stacjach benzynowych, a nawet w niektórych sklepach. Nic dziwnego. Hot doga zjeść łatwo i łatwo przygotować. W końcu bułka z parówką w środku jest bardzo nieskomplikowanym daniem.

Hot dogKlasyczny hot dog to mleczna bułka, podgrzana w specjalnej maszynie, parówka i sos – musztarda, majonej lub keczup
Źródło zdjęć: © 123RF

Podobnie jak hamburgery, hot dogi swoje korzenie mają w Niemczech. Już w XV wieku we Frankfurcie nad Menem jeden z rzeźników wymyślił przepis na parówki, nazywane wtedy frankfurterkami. Ta tania wędlina, przygotowywana z mięsnych odpadów stała się bardzo popularna, a kilkaset lat później, razem z niemieckimi imigrantami trafiła do Ameryki.

Przybysze do Stanów Zjednoczonych zajmowali się często tym, czym trudnili się w Europie. Nie dziwi więc fakt, że w skupiskach niemieckich imigrantów powstawały niemieckie masarnie, niemieckie jadłodajnie czy niemieckie restauracje. Charles Feltman, z zawodu rzeźnik, w 1871 roku otworzył w Nowym Jorku pierwszą budkę, w której sprzedawał parówki w bułce. Ze względu na swój kształt, parówki nazywane były "jamnikami", a że niemieckie słowo "dachshund" było trudne do wymówienia dla wielu przedstawicieli innych narodowości, nazwano ją "dog". Stąd już tylko chwila, by powstała nazwa obowiązująca do dziś. Hot dog, czyli w dosłownym tłumaczeniu "gorący pies" to właśnie nic innego niż parówka podawana w bułce na ciepło.

Hot dogi swoją wielką popularność zaczęły zdobywać od 1893 roku, kiedy w Chicago odbywała się wystawa światowa. Odwiedzających te targi nowoczesności były miliony, trzeba więc było ich nakarmić. Na terenie wystawy ustawiono więc setki budek serwujących proste przekąski, przede wszystkim właśnie hot dogi. A gdy sprzedawcy parówek w bułce pojawili się na stadionach baseballowych, triumf tego prostego dania został przypieczętowany.

Najbardziej kaloryczne jedzenie świata

Już przed I wojną światową hot dogi przywędrowały z powrotem do Europy. Można było zjeść je w portowych knajpkach Wielkiej Brytanii, Francji czy Cesarstwa Niemieckiego. Do Polski trafiły jednak bardzo późno i w bardzo specyficznej formie.

Pierwsze polskie budki z hot dogami pojawiły się na ulicach miast w latach 80. XX wieku. Kłopoty gospodarcze powodowały jednak wielkie niedobory mięsa, brakowało nawet tak prostych wędlin jak parówki. Polska pomysłowość jednak nie ma granic. Zamiast parówek do podgrzanej podłużnej bułki wciskano nadzienie składające się z masy pieczarkowo-cebulowej doprawionej jedynie solą i pieprzem. Dziś to brzmi jedynie jako anegdota.

Hot dog
© 123RF

Hot dog – jak go przygotować?

Klasyczny hot dog to mleczna bułka, podgrzana w specjalnej maszynie, parówka i sos – musztarda, majonej lub keczup. Jednak wersji tego dania jest wiele. Zamiast parówek dodaje się do nich wędzone frankfurterki, kabanosy lub nawet białą, gotowaną kiełbasę. Pojawiły się również inne dodatki. Często jest to liść sałaty, ale również pomidory, ogórki świeże lub kiszone, cebula, czerwona kapusta, a nawet tarta marchewka. Dla prawdziwych smakoszy, dodatek warzyw do hot doga zabija jednak prawdziwy smak parówki i bułki.

W wielu krajach świata możemy kupić przedziwne wersje hot dogów. W Argentynie zamiast parówki dodaje się pikantną paprykową kiełbaskę chorizo oraz marynowaną cebulę. W Meksyku z kolei hot dogi nadziewa się paprykę jalapeno, a w Chinach oprócz wersji klasycznych, dostaniemy parówkę zapieczoną w cieście posypanym sezamem. Co kraj to obyczaj, ale jednak najprostsza wersja hot doga wciąż cieszy się największą popularnością.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw