Hot dog - historia i wariacje na temat najpopularniejszej przekąski świata

Nie ma chyba bardziej popularnej przekąski ulicznej niż hot dog. Znajdziemy go w budkach, na stacjach benzynowych, a nawet w niektórych sklepach. Nic dziwnego. Hot doga zjeść łatwo i łatwo przygotować. W końcu bułka z parówką w środku jest bardzo nieskomplikowanym daniem.

Hot dogKlasyczny hot dog to mleczna bułka, podgrzana w specjalnej maszynie, parówka i sos – musztarda, majonej lub keczup
Źródło zdjęć: © 123RF

Podobnie jak hamburgery, hot dogi swoje korzenie mają w Niemczech. Już w XV wieku we Frankfurcie nad Menem jeden z rzeźników wymyślił przepis na parówki, nazywane wtedy frankfurterkami. Ta tania wędlina, przygotowywana z mięsnych odpadów stała się bardzo popularna, a kilkaset lat później, razem z niemieckimi imigrantami trafiła do Ameryki.

Przybysze do Stanów Zjednoczonych zajmowali się często tym, czym trudnili się w Europie. Nie dziwi więc fakt, że w skupiskach niemieckich imigrantów powstawały niemieckie masarnie, niemieckie jadłodajnie czy niemieckie restauracje. Charles Feltman, z zawodu rzeźnik, w 1871 roku otworzył w Nowym Jorku pierwszą budkę, w której sprzedawał parówki w bułce. Ze względu na swój kształt, parówki nazywane były "jamnikami", a że niemieckie słowo "dachshund" było trudne do wymówienia dla wielu przedstawicieli innych narodowości, nazwano ją "dog". Stąd już tylko chwila, by powstała nazwa obowiązująca do dziś. Hot dog, czyli w dosłownym tłumaczeniu "gorący pies" to właśnie nic innego niż parówka podawana w bułce na ciepło.

Hot dogi swoją wielką popularność zaczęły zdobywać od 1893 roku, kiedy w Chicago odbywała się wystawa światowa. Odwiedzających te targi nowoczesności były miliony, trzeba więc było ich nakarmić. Na terenie wystawy ustawiono więc setki budek serwujących proste przekąski, przede wszystkim właśnie hot dogi. A gdy sprzedawcy parówek w bułce pojawili się na stadionach baseballowych, triumf tego prostego dania został przypieczętowany.

Najbardziej kaloryczne jedzenie świata

Już przed I wojną światową hot dogi przywędrowały z powrotem do Europy. Można było zjeść je w portowych knajpkach Wielkiej Brytanii, Francji czy Cesarstwa Niemieckiego. Do Polski trafiły jednak bardzo późno i w bardzo specyficznej formie.

Pierwsze polskie budki z hot dogami pojawiły się na ulicach miast w latach 80. XX wieku. Kłopoty gospodarcze powodowały jednak wielkie niedobory mięsa, brakowało nawet tak prostych wędlin jak parówki. Polska pomysłowość jednak nie ma granic. Zamiast parówek do podgrzanej podłużnej bułki wciskano nadzienie składające się z masy pieczarkowo-cebulowej doprawionej jedynie solą i pieprzem. Dziś to brzmi jedynie jako anegdota.

Hot dog
© 123RF

Hot dog – jak go przygotować?

Klasyczny hot dog to mleczna bułka, podgrzana w specjalnej maszynie, parówka i sos – musztarda, majonej lub keczup. Jednak wersji tego dania jest wiele. Zamiast parówek dodaje się do nich wędzone frankfurterki, kabanosy lub nawet białą, gotowaną kiełbasę. Pojawiły się również inne dodatki. Często jest to liść sałaty, ale również pomidory, ogórki świeże lub kiszone, cebula, czerwona kapusta, a nawet tarta marchewka. Dla prawdziwych smakoszy, dodatek warzyw do hot doga zabija jednak prawdziwy smak parówki i bułki.

W wielu krajach świata możemy kupić przedziwne wersje hot dogów. W Argentynie zamiast parówki dodaje się pikantną paprykową kiełbaskę chorizo oraz marynowaną cebulę. W Meksyku z kolei hot dogi nadziewa się paprykę jalapeno, a w Chinach oprócz wersji klasycznych, dostaniemy parówkę zapieczoną w cieście posypanym sezamem. Co kraj to obyczaj, ale jednak najprostsza wersja hot doga wciąż cieszy się największą popularnością.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam