WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. Wygraj książkę o pieczywie

Chleb to nieodłączny element kanapek, które chętnie jemy na śniadanie, kolację czy w ramach przekąski. A polski chleb według wielu nie ma sobie równych. Z okazji Światowego Dnia Chleba mamy dla was konkurs "Pokaż nam swoją kanapkę". Autorskie zdjęcia lub przepisy wysyłajcie w dniach 16-17 października na adres dziejesie@wp.pl. Na autorów 10 najlepszych zgłoszeń czekają książki "Domowy wypiek chleba". Regulamin i zasady konkursu poniżej.

Wartościowa kanapka to idealna propozycja na śniadanie lub sycącą przekąskę
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

A jak zrobić perfekcyjną kanapkę? Julian Karewicz, szef kuchni Comfort Food Studio i sandwich master, w rozmowie z Magdą Pomorską, redaktor prowadzącą WP Kuchnia, omówił swoje sposoby na kanapki.
- Zawsze staram się korzystać z pieczywa niszowych piekarni i sprawdzam skład produktu. Do przygotowania pieczywa powinny być wykorzystane tylko produkty naturalne – podstawa to przede wszystkim zboża. Dobrze jest szukać pieczywa na zakwasie, czyli produkowanego zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Zdecydowanie lepiej unikać produktów ze spulchniaczami i innymi sztucznymi dodatkami – wyjaśnia kucharz.

- Jeśli chodzi o samo budowanie kanapki, to jest kilka kluczy, które mogą doprowadzić nas do tzw. ostatecznej, najlepszej kanapki. Uważam, że w każdej kanapce powinno być warzywo, najlepiej surowe, bez obróbki termicznej. Dobrze, gdy w kanapce pojawiają się pikle – mogą to być ogórki, ale świetnie sprawdzą się też papryki, rzodkiewki. Zwróćmy uwagę na teksturę – w kanapce powinno też coś chrupać, więc prażone orzechy czy pestki, ale też np. chipsy z jarmużu. Obowiązkowa jest też treść białkowa – sery i twarogi warto mieć w lodówce i dodawać do kanapek. Ciekawymi dodatkami będą także produkty grillowane, wtedy mamy cały przegląd technik kulinarnych w jednym, prostym daniu – dodaje ekspert. W kanapce na wynos unikajmy zbyt wielu składników mokrych, które zmieniają konsystencję pieczywa.

Jeśli tak jak my lubicie pyszne kanapki, zapraszamy do konkursu "Pokaż nam swoją kanapkę". Do wygrania jedna z 10 książek "Domowy wypiek chleba". Fundatorem nagrody jest Wydawnictwo RM.

Czekamy na wasze zgłoszenia! Najlepsze zdjęcia opublikujemy. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.

_Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie. _

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości