Trwa ładowanie...
d2yd7nn

16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. Wygraj książkę o pieczywie

Chleb to nieodłączny element kanapek, które chętnie jemy na śniadanie, kolację czy w ramach przekąski. A polski chleb według wielu nie ma sobie równych. Z okazji Światowego Dnia Chleba mamy dla was konkurs "Pokaż nam swoją kanapkę". Autorskie zdjęcia lub przepisy wysyłajcie w dniach 16-17 października na adres dziejesie@wp.pl. Na autorów 10 najlepszych zgłoszeń czekają książki "Domowy wypiek chleba". Regulamin i zasady konkursu poniżej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wartościowa kanapka to idealna propozycja na śniadanie lub sycącą przekąskę
Wartościowa kanapka to idealna propozycja na śniadanie lub sycącą przekąskę (123RF.COM)
d2yd7nn

A jak zrobić perfekcyjną kanapkę? Julian Karewicz, szef kuchni Comfort Food Studio i sandwich master, w rozmowie z Magdą Pomorską, redaktor prowadzącą WP Kuchnia, omówił swoje sposoby na kanapki.
- Zawsze staram się korzystać z pieczywa niszowych piekarni i sprawdzam skład produktu. Do przygotowania pieczywa powinny być wykorzystane tylko produkty naturalne – podstawa to przede wszystkim zboża. Dobrze jest szukać pieczywa na zakwasie, czyli produkowanego zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Zdecydowanie lepiej unikać produktów ze spulchniaczami i innymi sztucznymi dodatkami – wyjaśnia kucharz.

- Jeśli chodzi o samo budowanie kanapki, to jest kilka kluczy, które mogą doprowadzić nas do tzw. ostatecznej, najlepszej kanapki. Uważam, że w każdej kanapce powinno być warzywo, najlepiej surowe, bez obróbki termicznej. Dobrze, gdy w kanapce pojawiają się pikle – mogą to być ogórki, ale świetnie sprawdzą się też papryki, rzodkiewki. Zwróćmy uwagę na teksturę – w kanapce powinno też coś chrupać, więc prażone orzechy czy pestki, ale też np. chipsy z jarmużu. Obowiązkowa jest też treść białkowa – sery i twarogi warto mieć w lodówce i dodawać do kanapek. Ciekawymi dodatkami będą także produkty grillowane, wtedy mamy cały przegląd technik kulinarnych w jednym, prostym daniu – dodaje ekspert. W kanapce na wynos unikajmy zbyt wielu składników mokrych, które zmieniają konsystencję pieczywa.

Jeśli tak jak my lubicie pyszne kanapki, zapraszamy do konkursu "Pokaż nam swoją kanapkę". Do wygrania jedna z 10 książek "Domowy wypiek chleba". Fundatorem nagrody jest Wydawnictwo RM.

Czekamy na wasze zgłoszenia! Najlepsze zdjęcia opublikujemy. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie TUTAJ.

d2yd7nn

_Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie. _

d2yd7nn

Podziel się opinią

Share

d2yd7nn

d2yd7nn