Obowiązkowe jesienią
Kiszonki, cytryna, cebula, czosnek – to specjały zazwyczaj kojarzące się ze wzmacnianiem odporności organizmu, szczególnie potrzebnej jesienią i zimą. Jednak podobne właściwości wykazują również inne produkty, których często nawet o to nie podejrzewamy…
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Liście rzodkiewki
Zwykle wyrzucamy je do kosza, tymczasem liście rzodkiewki kryją w sobie m.in. solidną dawkę witaminy C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytrusy), która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale jest również silnym przeciwutleniaczem, skutecznie spowalniającym procesy starzenia organizmu, regulującym pracę układu krążenia i wykazującym działanie przeciwnowotworowe. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, można z nich również przygotować pyszne pesto – wystarczy je lekko zblanszować (zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, a następnie schłodzić w zimnej wodzie) i zblendować z podprażonymi pestkami słonecznika i dyni, oliwą z oliwek, orzechami włoskim, parmezanem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Bataty
Słodkie ziemniaki to jedne z najbardziej zdrowych oraz pożywnych warzyw – wystarczy ich niewielka porcja, by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, skutecznie wzmacniającą odporność organizmu i chroniącą go sezonie jesienno-zimowym przed rozmaitymi infekcjami. Podobne właściwości wykazują nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie brakuje w składzie batatów, dzięki czemu są one również remedium na schorzenia układu krążenia.
Zupa rybna
Znakomity pomysł na jesienny czy zimowy obiad, szczególnie, gdy do przyrządzania zupy wykorzystamy ryby morskie będące skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają odporność, a także wpływają korzystnie na układ krwionośny, chronią przed zawałem, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a nawet działają antydepresyjnie.
Pasta tahini
Obowiązkowy składnik hummusu, chałwy oraz wielu innych przepysznych potraw kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej, a nawet chińskiej czy japońskiej. Pastę wytwarzaną na bazie podprażonych nasion sezamu warto stosować jak najczęściej, ponieważ dostarcza dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białek, witamin i minerałów. Dzięki temu wzmacnia odporność, ale również reguluje pracę układu pokarmowego.
Ćwikła
Od wieków stanowi obowiązkowy dodatek do potraw na świątecznym stole, ale po ćwikłę warto sięgać znacznie częściej. Swoje walory zawdzięcza przede wszystkim głównemu składnikowi, czyli tartym burakom stanowiącym skarbnicę witamin i minerałów, które znacząco wzmacniają odporność organizmu. Sprzyja jej również drugi obowiązkowy składnik ćwikły – tarty chrzan, w tradycji ludowej nieprzypadkowo uchodzący za symbol siły i fizycznej krzepy.
Kawa zbożowa
Produkt z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a czasem także korzenia mniszka, buraka cukrowego czy ususzonych liści cykorii to świetna propozycja na zimne dni, ponieważ nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale również dostarcza cennych substancji. Składniki kawy zbożowej, m.in. selen czy witaminy z grupy B, wzmacniają system odpornościowy i przywracają równowagę psychiczną.
Sok z aloesu
Krzysztof Kolumb zabierał tę roślinę na morskie wyprawy i nazywał "lekarzem w doniczce". Jej miąższ składa się w 96 proc. z wody, jednak pozostałe 4 proc. to blisko 270 składników o dużej aktywności biologicznej. Nic dziwnego, że aloesowy sok jest skutecznym środkiem na wiele problemów, m.in. wzmacnia odporność organizmu. Można go dodawać do wody czy rozmaitych koktajli, ale również wzbogacać nim sałatki.
Kasztany jadalne
Owoce kasztana jadalnego – drzewa z rodziny bukowatych, są specjałem bardzo cenionym w krajach basenu Morza Śródziemnego czy na Kaukazie. Kasztany można coraz częściej kupić również w polskich sklepach. Warto po nie sięgnąć, ponieważ są nie tylko smaczną przekąską, dodatkiem do mięs, sałatek czy ciast, ale również produktem o wysokich wartościach odżywczych. Dzięki bogactwu witamin i minerałów znacząco wzmacniają odporność, przeciwdziałają infekcjom, poprawiają samopoczucie i regulują procesy trawienne.
Kaszanka
Niektórym trudno w to uwierzyć, ale niedoceniona kaszanka może być produktem o sporych właściwościach odżywczych. Oczywiście pod warunkiem, że wytwarza się ją według tradycyjnych reguł i tylko z naturalnych składników, czyli kaszy, podrobów, mięsa wieprzowego, krwi oraz przypraw. Stanowi wówczas skarbnicę cennych mikroelementów, które m.in. wzmacniają pracę układu odpornościowego.
Boczniaki
Nie mają tak intensywnego smaku i aromatu jak grzyby leśne, ale można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – nadają się do smażenia, duszenia gotowania, są interesującym zamiennikiem mięsa (świetnie sprawdzają się w roli schabowego) i alternatywą dla flaków. Boczniaki dostarczają wielu cennych składników odżywczych, m.in. beta-glukanu, czyli organicznego związku chemicznego, który znacząco zwiększa odporność organizmu, wykazuje też zdolność obniżania stężenia "złego" cholesterolu LDL oraz poziomu cukru we krwi.