10 warzyw i owoców, które warto jeść zimą
Zimowy jadłospis obowiązkowy
Zima nie jest już okresem, w którym wybór warzyw i owoców jest niewielki. Praktycznie przez cały rok w sklepach półki uginają się pod stosami nie tylko krajowych jabłek, gruszek, kapusty i buraków, ale także egzotycznych bananów, cytrusów czy pochodzących z południa warzyw. Nie wszystkie jednak mają taki sam smak, jak latem czy wiosną. Nie wszystkie także zawierają potrzebne nam zimą substancje. Sprawdźmy, co powinniśmy jeść zimą, by poprawić swoje samopoczucie i w zdrowiu doczekać wiosny?
Zima nie jest już okresem, w którym wybór warzyw i owoców jest niewielki. Praktycznie przez cały rok w sklepach półki uginają się pod stosami nie tylko krajowych jabłek, gruszek, kapusty i buraków, ale także egzotycznych bananów, cytrusów czy pochodzących z południa warzyw. Nie wszystkie jednak mają taki sam smak, jak latem czy wiosną. Nie wszystkie także zawierają potrzebne nam zimą substancje. Sprawdźmy, co powinniśmy jeść w tej porze roku, by poprawić swoje samopoczucie i w zdrowiu doczekać wiosny.
Cebula
To jedno z najzdrowszych warzyw - szczególnie przydatne w sezonie zimowym, bo pomaga walczyć z infekcjami i przeziębieniami. Cebula nie tylko podnosi odporność organizmu, ale również pomaga walczyć z kaszlem, a nawet katarem. Jedzmy ją pod różnymi postaciami - nawet upieczona nie traci swoich magicznych właściwości, choć najlepiej jednak jeść ją na surowo - w surówkach i sałatkach.